BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5557 % 0,06
EUR/TRY 34,9431 % -0,09
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5556
% 0,06
34,9365
% -0,10
1,0726
% -0,04
44,89
-0,46
2.329,71
% -0,12
89,35
% 0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancılar, Yıldırım sonrası Türk varlıklarını nasıl fiyatlıyor?

Fed'in Haziran'da artış yönünde sinyal vermesinin ardından yabancı analistlerin Türkiye'de yeni hükümet dönemine ilişkin fiyatlamaları...

Yabancılar Yıldırım sonrası Türk varlıklarını nasıl fiyatlıyor?
BUSINESSHT 20 05 2016, 10:28

AK Parti'de Binali Yıldırım'ın genel başkan adayı, dolayısıyla da yeni başbakan olarak belirlenmesinin ardından yabancı analistler gözünü kabinedeki değişikliklere çevirdi. 

Çarşamba akşamı Fed'in Haziran ayında faiz artışına gidebileceği yönünde sinyal vermesinin ardından gelişmekte olan piyasa varlıklarına ilişkin fiyatlamalarda değişiklik olurken, Türkiye'de iç siyasi gelişmeler de piyasaların yeni fiyatlaması açısından kritik konumda. 

Binali Yıldırım'ın başkan adaylığı sonrasında ilk kapsamlı değerlendirmelerden birisi BNP Paribas'dan geldi. 

Kurumun uzmanları Tatiana Tchembarova ve Paola Lamedica tarafından hazırlanan "Türk şirketleri ve banka hisseleri - pek tatlı değil" başlıklı raporda iç siyasi gelişmelerin bir süre daha piyasaların seyri üzerinde etkili olacağı, özellikle kabinedeki değişikliklerin yakından takip edileceği belirtildi. 

Yeni dönemin piyasalar açısından olumlu geçeceği varsayıldığında, sıkı değerlemelerin de dikkate alınmasıyla kurum şirket ve banka hisselerine karşı Türk tahvillerini tavsiye etti. 

"UZUN VADEDE TÜRK LİRASI İÇİN OLUMSUZ"

Yabancı analistler, yeni dönemin uzun vadede Türk Lirası'nda da baskı yaratabileceğine dikkat çekti. 

TD Securities Gelişen Piyasalar Ekonomisti Cristian Maggio, BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuvvetler dengesini zayıflatmasının uzun vadede iş atmosferini bozabileceğine, yabancı yatırımların gerçekleşmemesine ve Türk Lirası'nın zayıflamasına neden olabileceğini belirtti. 

Maggio, "Yıldırım'ın atanması sürpriz olmadı. Piyasalar Çarşamba günü açıklanan Fed tutanakları gibi diğer önemli gelişmeler doğrultusunda yön aramaya devam edecek. Binali Yıldırım'ın adaylığı ile dolar/TL ve diğer varlık fiyatlamaları arasında doğrudan bir bağlantı yok. 

Yıldırım'ın adaylığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyun planı açısından yeni bir hamle. Bu durumun ise piyasalar üzerindeki etkisi farklı bir konu. Bu durum piyasalar üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. Çünkü Erdoğan, başkanlık sistemine geçiş için kurumsal kuvvetler dengesini zayıflatıyor. Uzun vadede bu durum iş ortamının kötüleşmesine, yabancı yatırımların yetersizliğine ve Türk Lirası'nın zayıflamasına neden olabilir" ifadelerini kullandı. 

Teneo Intelligence analisti Wolfango Piccoli ise Yıldırım'ın ve yeni kabinesinin önceliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından arzu edilen başkanlık sistemine geçiş olacağına dikkat çekti. 

Yukarı

Business HT×