BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5618 % 0,02
EUR/TRY 34,8330 % -0,09
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5608
% 0,02
34,8377
% -0,07
1,0690
% -0,10
45,35
0,00
2.319,12
% -0,12
88,13
% -0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Unicredit, Yapı Kredi hisselerini satmayı düşünüyor

Unicredit, Yapı Kredi dahil üç varlığında hisse satışını değerlendiriyor

Unicredit, Yapı Kredi hisselerini satmayı düşünüyor
BLOOMBERG NEWS 20 05 2016, 09:01

Unicredit'in Yapı Kredi de dahil olmak üzere bazı varlıklarında olası bir satışı gözden geçirdiği belirtilirken, analistler teklifin ilk olarak Koç Holding'e yapılabileceğini ancak Koç'un istekli olmayabileceğini söyledi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, UniCredit'in sermaye artışına kaynak sağlamak amacıyla gözden geçirdiği ve hisselerini azaltabileceği varlıklar arasında FinecoBank, Yapi Kredi ve Polonya Bankası Pekao bulunuyor.

Haberin ardından Yapı Kredi hisseleri yüzde 5,3'ün üzerinde düşerken, UniCredit hisseleri güne yüzde 6 yükselişle başladı. Sermaye sıkıntıları nedeniyle şirketin hisseleri yıl başından bu yana yüzde 41 değer kaybetmişti.

Unicredit CEO'su Federico Ghizzoni'nin değiştirilmesinin de gündemde olduğunu belirten kaynaklar, henüz hiçbir karar alınmadığını ve muhtemel yönetim değişikliğinin de süreci etkileyebileceğini söyledi.

Şu anda Yapı Kredi'nin ana hissedarı yüzde 81,8 oranındaki hissesiyle Koç Finansal Hizmetler.

UniCredit 2001 yılında Türk bankacılık sektörüne girmeye karar vererek Koç Holding’e ait Koç Finansal Hizmetler'e yüzde 50-50 oranında ortak olmuştu.

Söz konusu tarihte Koç Finansal Hizmetler’e ait olan Koçbank, Türkiye’nin en büyük sekizinci bankasıydı.

Koç Finansal Hizmetler bankacılık sektöründeki konumunu güçlendirmek amacıyla 2005 yılında Yapı Kredi’yi satın almış, 2006 yılında ise, Yapı Kredi ve Koçbank’ın birleşmesiyle Türkiye’nin en büyük dördüncü özel bankası olan yeni Yapı Kredi kuruldu. 

ÇARPANLAR NEYE İŞARET EDİYOR?

TEB Yatırım analistleri Mete Yüksel ve Alper Paksoy haberde geçen Yapı Kredi ve Bank Pekao'nun çarpan değerlerine bakıldığında Unicredit'in iki bankada sadece birisinde satışa istekli olabileceğini belirtti. 

Analistler, Yapı Kredi'de Koç Finansal Hizmetler'in yüzde 81,8 payı olduğunu, hisselerin geri kalanının ise halka açık olduğunu hatırlattıktan sonra UniCredit’in KFS’deki yüzde 50 payını satmak için ilk olarak Koç Holding’e teklif etmesi gerektiğini belirtti.

Koç Holding’in bu payları satın alması YKB’da yüzde 18 azınlık payları için de çağrı yapmasnı gerektirebilir. KFS’nin yüzde 50’si ve YKB’ın yüzde 18’i sırasıyla yaklaşık 2,35 milyar dolar ve 1 milyar dolar değerinde.

Yüksel ve Paksoy bu değerlendirmelerden sonra şu analizi yaptı: 

"Koç Holding’in holding seviyesinde brüt 2,3 milyar dolar nakit (780 milyon dolar net nakit) pozisyonu bulunuyor. YKB, Koç Holding’in portföyü içinde son yıllarda en düşük özsermaye karlılığına sahip olan varlığı konumunda. 

Koç Holding’in böyle bir satın alma için ne kadar istekli olacağından emin değiliz. Ayrıca, 2015 bilançolarına göre YKB 0,7 defter değeri çarpanı ile işlem görürken Bank Pekao 1,6 defter değeri çarpanıyla işlem görmesini de gözönüne alırsak, UniCredit’in diğer iki bankadan bir tanesindeki hisselerini satmaya istekli olabileceğini tahmin ediyoruz."

SERMAYE SIKINTISI

UniCredit'te bir süredir sermaye sıkıntıları ön planda. Bankanın bu ayki açıklamasına göre sermaye yeterlilik oranı Mart sonu itibariyle yüzde 10,5 ile Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) asgari seviye olarak belirlediği yüzde 10 düzeyinin hemen üzerinde bulunuyor. Unicredit'in sermaye yeterlilik oranı en yakın rakibi Intesa Sanpaolo'nun yüzde 12,9 olan sermaye yeterlilik oranının ise oldukça altında bulunuyor.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, sermaye artırma çabaları kapsamında, yatırımcılar CEO Ghizonni'nin yerine de başka bir isim gelmesinden yana. 

Ghizonni her ne kadar binlerce kişiyi işten çıkarsa ve zorlaşan sermaye gerekliliklerini yerine getirmek için varlık satışına gitse de, sürekli olarak hisse satışını düşünmediklerini belirtmişti. Bu da UniCredit'in Avrupa'nın en az kapitalize bankaalrından biri olmasına neden oluyordu.

Kaynaklar, bankanın yönetim kurulunun Ghizonni'nin yerine başka bir isim getirilmesi sürecini resmileştirmek üzere 1 Haziran'da toplanacağını belirtti.

Yukarı

Business HT×