BIST 100 9.051,75 % 2,78
USD/TRY 32,3165 % 0,08
EUR/TRY 35,0958 % 0,07
Piyasalar
9.051,75
% 2,78
32,3165
% 0,08
35,0958
% 0,07
1,0801
% -0,25
47,65
-0,28
2.214,85
% 0,91
87,28
% 1,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

MHP'deki liderlik yarışı piyasalar için neden önemli?

Davutoğlu'nun görevden çekilmesiyle Milliyetçi Hareket Partisi'ndeki liderlik yarışı piyasalar tarafından da çok daha yakından takip edilecek

MHP'deki liderlik yarışı piyasalar için neden önemli?
BUSINESSHT 06 05 2016, 15:20

İktidar partisi AK Parti'de kongre kararı sonrası Türkiye'nin gündemine yerleşen pek çok sorunun cevabı aslında başka bir partide olabilir: Milliyetçi Hareket Partisi.

Ahmet Davutoğlu dün yaptığı konuşmada partisini kongreye götüreceğini ve aday olmayacağını açıklayınca, piyasalar bir sonraki başbakanın kim olacağı, hükümetin değişip değişmeyeceği, erken seçim olup olmayacağı veya başkanlık sistemine geçilip geçilmeyeceği pek çok soruyu merak etmeye başladı.

Bugün yaptığı konuşmada başkanlık sistemine ilişkin "Geldiğimiz noktadan geriye dönüş yoktur" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin tek başına sistem değişikliğini sağlayacak milletvekili sayısına sahip olmaması nedeniyle erken seçime gidebileceği de konuşulmaya başlandı. 

Bu durumda özellikle aynı tabana hitap etmeleri nedeniyle MHP ve bu partide yaşanan liderlik yarışı çok daha önemli hale geldi. 

1 Kasım'da yaşanan oy kaybı sonrasında yönetim değişikliği isteyen muhalifler MHP'de olağanüstü kurultay talebiyle mahkemeye başvurmuş ve talepleri kabuş edilmişti. Ancak kurultayın normal tarihi olan 2018'de yapılmasında ısrar eden MHP Genel Merkezi Yargıtay'a itirazda bulunmuştu. Sürecin nasıl ilerleyeceği hala belirsizliğini koruyor.

Metropoll Araştırma Başkanı Özer Sencar'a göre "önümüzdeki süreci belirleyecek parti MHP."

MHP'de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını dört isim açıkladı: Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak. Ancak analistler özelilkle Akşener'in başkan seçilmesinin kritik önemde olduğunu belirtiyor.

"MHP'de kurultay yapılır ve lider değişikliği olursa bu durum başkanlık sistemine geçiş sürecinde game changer (oyun değiştirici)" olur diyen Sencar, özellikle kurultay sonucunda Akşener'in seçilmesi durumunda bu değişimin etkisinin çok daha fazla olacağını belirtti. 

Sencar, bu etkinin iki şekilde görüleceğini söyledi. Sencar'a göre, "İlk olarak Devlet Bahçeli yönetiminde MHP'nin başkanlık sistemine destek vermesinin önü kapanır. Yani MHP'li milletvekillerinin AK Parti'ye mecliste destek verme ihtimali azalır."

İkinci etki ise oy kayması olarak görülebilir. Sencar, Akşener'in MHP'nin başına gelmesi durumunda AK Parti'den 5-6 puanlık bir oy kaymasının görülebileceğini söyledi. 

Sencar erken seçim ihtimalini yüksek gördüğünü, seçim yapılması halinde AK Parti'nin MHP ve/veya HDP'nin barajın altına kalabileceği beklentisiyle bu partilerden 20-30 milletvekili olmayı umduğunu söyledi.

Akşener'in seçilmesi durumunda dahi AK Parti'nin erken seçime gitmeyi düşünebileceğini söylese de Sencar, bunun "riskli" olacağını vurguladı. 

Reuters'a konuşan AK Parti'ye yakın bir kaynak şöyle demişti:

"Erdoğan'dan dün beklenenden çok daha sert bir hareket geldi. Bir geçiş süreciyle genel başkan değişikliği olabilirdi ama tercih etmedi. Artık başkanlık sistemini getirecek bir anayasa değişikliği için Erdoğan tüm imkanları kullanacak.

Burada HDP'nin baraj altında olmasının yanı sıra MHP'nin durumu çok kritik. Eğer (MHP Genel Başkanı Devlet) Bahçeli partinin başında kalırsa bu durumda MHP'nin baraj altında kalabileceğinden hareketle, bu yıl bitmeden bir erken seçim şu anda en güçlü seçenek."

'AKIŞ SÜRECİNİ MHP BELİRLEYECEK'

Gazete Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre de, "Kurultay süreci ister istemez sağın bir temsilcisi olan ötekini de etkileyecektir." 

"Orada ortaya çıkacak yeni bir yapı, beklenti veya görüşte görülecek değişim ötekini ya tercih edilir yapacaktır ya da MHP'yi yükseğe taşıyacaktır" diyen Sarıkaya'ya göre de "MHP'deki bir değişim siyasetin akış sürecinin tayininde önemli bir faktör olacak."

Sarıkaya MHP'deki gelişmelerin Demokrat Parti veya Büyük Birlik Partisi gibi parlamento dışı kalmış merkez sağ partiler açısından da önemli olacağını belirtti.

Sarıkaya, merkez sağ partilerin toplumsal tabanlarının talepleri en hızlı değişkenliğe sahip olduğuna dikkat çekerek, sağ partilerin yeni siyaset üretmek zorunda olduğunu da vurguladı.

Başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğini referanduma taşıyacak 330 oy için dahi AK Parti'nin en az 14 sandalyeye ihtiyacı bulunuyor. 1 kasım seçimlerinde AK Parti oyların yüzde 49,5'ini, CHP 25,3'ünü, MHP 11,9'unu, HDP ise 10,8'ini almıştı.

Nomura Stratejisti Timothy Ash de dün yayınladığı notunda anketlerin MHP'nin oylarınınn yüzde 10 civarında seyrettiğine işaret ettiğini hatırlatarak, "Erdoğan Kürt bölgelerinde yaşananlar ve Suriye'deki sorunlar üzerinden son günlerde daha milliyetçi bir ajanda yürütürken, AK Parti başkanlık sistemi için gereken üçte ikilik meclis oranını yakalamak için muhtemelen İslamcı tabanındaki oylarını MHP'nin milliyetçi destekleyicileriyle güçlendirmek isteyecektir" dedi.

Yukarı

Business HT×