BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5618 % 0,08
EUR/TRY 34,9439 % -0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5618
% 0,08
34,9439
% -0,08
1,0722
% -0,07
44,89
0,00
2.334,68
% 0,10
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Oyun teorisine göre hangi siyasi belirsizliğe yatırım yapmak en kârlı?

Bir group stratejist hangi hisselere yatırım yapacağını oyun teorisini kullanarak belirliyor

Oyun teorisine göre hangi siyasi belirsizliğe yatırım yapmak en kârlı?
BLOOMBERG NEWS 06 05 2016, 11:32

Neye yatırım yapacaklarını oyun teorisine belirleyen bir grup analiste göre, bugünlerde siyasi kargaşadan para kazanmak isteyenler için en iyi adres İspanya.

2,7 milyar dolarlık fon yöneten William Blair Yatırım Yönetimi, yatırımcıların endişelerinin yükseldiği ucuz piyasalara bakıyor. Siyasi gerilim yüksekse, herhangi bir olayın gerçekleşme ihtimalini değerlendirmek için oyun teorisini kullanıyor ve varsayılan riskle kıyaslıyor. Eğer model abartılı bir korku olduğuna işaret ediyorsa, alım zamanı demek oluyor.

Chicago merkezli fonun sahibi Brian Singer'a göre İspanya'da 26 Haziran'da yapılacak genel seçimler, üç gün öncesinde İngiltere'de yapılacak AB'den çıkış referandumuna göre çok daha fazla getiri vadediyor.

İspanya örneğinde IBEX 35 endeksi rakiplerine kıyasla yaklaşık 3 yılın en düşüğünde seyrediyor. Singer'e göre bu durum piyasaların liberal Ciudadanos partisinin Halk Partisiyle koalisyon kurabileceği konusunda çok karamsar olmasından kaynaklanıyor.

ERDOĞAN'I ANLAMAK İÇİN OSMANLI TARİHİ OKUYOR

Analistler oyun teorisini yatırım kararlarına uygularken "taş/makas/kağıt" oyunundaki mantığını kullanıyor; yani sonuç bağımsız oyuncuların gizli tercihleriyle belirleniyor. Siyasetçiler her zaman bu tarz zorluklarla karşılaşıyor: bir aksiyon aldıklarında düşmanlarının veya rakiplerinin nasıl tepki vereceğini tahmin etmeye çalışıyor.

Çok partili seçimler ise "tutsak ikilemi" adı verilen başka bir modele çok benziyor. Oyuncular arasında işbirliği ihtimalini anlamaya çalışan bu modelde, bir grup tutsağın birbirlerinin çıkarına göre davranmak için gizli ajandaları vardır. Buna göre, koalisyon kurmak, bağımsız olmaktan daha iyi olabilir. 

Oyun teorisinin siyasetten biyolojiye pek çok farklı alanda kullanıldığını, ancak yatırım kararlarında pek başvurulan bir yöntem olmadığını söyleyen Singer, yıllardır bu konu üzerine çalışıyor.

Singer son günlerde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hareketlerinin ardındaki nedenleri ve mülteci krizinin veya Yunanistan müzakerelerinin Euro Bölgesi'ni nasıl etkileyeceğini anlamak için Osmanlı tarihi okuduğunu söyledi.

Ekip bu aralar bir yandan da paralarının beşte birini yatırdıkları ABD hisselerinin seçimlerden nasıl etkileneceğini anlamak için yeni bir model üzerinde çalışıyor.

Fon yöneticisi tekil hisseler seçmek yerine borsa yatırım fonları (ETF) veya türevler yoluyla piyasaya yatırım yapıyor.

Oyun teorisinin "tüm gürültü patırtıyı susturup gerçekten endişelenilmesi gereken şeyleri anlamayı" sağladığını söyleyen Singer, "Panik piyasaları seviyoruz, aradığımız şey de bu" diyor. 

Yukarı

Business HT×