BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3462 % 0,17
EUR/TRY 35,0928 % 0,06
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3462
% 0,17
35,0928
% 0,06
1,0793
% -0,32
47,65
-0,28
2.221,52
% 1,22
87,43
% 1,56
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Davutoğlu döneminin ekonomideki önemli kilometre taşları

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun döneminde ekonomi alanında yaşanan önemli gelişmeler...

Davutoğlu döneminin ekonomideki önemli kilometre taşları
BUSINESSHT 05 05 2016, 11:55

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görüşmesini ardından AK Parti'nin kongre kararı almasıyla Türkiye siyasetinde bir dönem de kapanmış oldu.

2014 yılının Ağustos ayında başbakan olan Ahmet Davutoğlu 22 Mayıs'ta düzenlenecek kongre sonucu yerini başka bir isme devredecek. 

Davutoğlu, Erdoğan’ın 2014 yılı Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından Ak Parti kongresinde bin 382 delegenin oyunu alarak genel başkan olarak seçilmişti. Davutoğlu, 12 Eylül 2015 tarihindeki kongrede de, ikinci kez genel başkan seçildi.

Davutoğlu siyasi belirsizliklerin ekonomi üzerinde etkili olduğu ve Türkiye'nin negatif ayrıştığı bir dönemde başbakanlık yaptı. Bununla birlikte ekonomide makro verilerin toparlanma sağlandığı ve enflasyonun gerilediği bir dönemde hükümetin başındaydı. 

İşte temel başlıklarla Ahmet Davutoğlu'nun ekonomi alanındaki performansı...  

MAKRO EKONOMİK VERİLER NASIL DEĞİŞTİ?

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde Türkiye'nin makro verilerinde önemli bir toparlanma kaydedildi. 

Türkiye 2015 yılında yüzde 4 büyüme kaydetti ve beklentileri aşan performansıyla hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere kıyasla pozitif ayrıştı.

Davutoğlu döneminde enflasyonda da gelişme kaydedildi. Davutoğlu'nun göreve geldiği Ağustos ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 9,54 olarak gerçekleşmişti. Nisan ayında enflasyon rakamı yüzde 6,57'ye kadar geriledi. 

Türk Lirası'nda ise dolara rekor gerileme kaydedilse de son dönemde daha az dalgalı bir ortam söz konusuydu. Davutoğlu göreve geldiğinde dolar kuru 2,16 seviyesindeydi. 24 Eylül 2015'te kur 3,0750 ile rekor kırdı. Bu tarihten sonra kur aşağıya geldi ve 2,80'in altına kadar gevşedi. AK Parti'de dün açıklanan kongre kararı öncesinde de kur 2,83 civarındaydı.

Aynı dönemde gösterge tahvil faizi ise yüzde 9,11'den yüzde 9,81'e geldi.  

EKONOMİK REFORMLAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde ekonomi alanında en öne çıkan konu, 10 Aralık 2015'te açıkladığı hükümet eylem planında yer alan ekonomik reformlar oldu. 

Başbakan Davutoğlu burada yaptığı açıklamada farklı periyotlarda gerçekleştirilecek ekonomik reformları açıklarken, hükümet olarak bu reformların uygulamasının da yakından takip edileceği mesajını güçlü bir şekilde verdi. 

Burada açıklanan en dikkat çekici düzenlemelerden birisi asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk artış oldu. Bununla birlikte birçok toplumsal kesime farklı destekler açıklanırken, iş hayatını kolaylaştırıcı düzenlemeler de duyuruldu. 

Davutoğlu, ekonomiyi doğrudan ilgilendiren yasal düzenlemelerle ilgili de taaahhütler de bulunmuştu. Buna göre arabuluculukla iş mahkemelerinin yükü azaltılması planlanırken, Kamu İhale Kanunu'nun da güncelleneceği belirtilmişti. Sosyal Yardım Kanunu'nun çıkarılacağı ifade edilirken, kamu personel rejiminin de revize edileceği ifade edilmişti.  

KRİZ YÖNETİMİ

Davutoğlu'nun kendi döneminde bazı olaylara bağlı olarak ciddi krizlerle de karşı karşıya kaldı. Bunlardan en önemlisi 7 Haziran-1 Kasım arasında görülen siyasi belirsizlik dolayısıyla Türk varlıklarında yaşanan ciddi gerileme oldu. Siyasi belirsizliklerin ve Fed'in faiz artışına ilişkin görünüm dolayısıyla dolar kuru 24 Eylül'de 3,0750 seviyesine gelerek tarihi rekor seviyesini görmüştü.

Dolar 2,60 sınırını aştığında dönemin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüştüğünü söyleyen Davutoğlu, Türkiye'de özel bir krizin olduğu yönündeki kanaatin yanlış olduğunu belirtmişti.

Koalisyon görüşmeleri aşamasında da doların yükseliş trendine girmesiyle ilgili olarak Davutoğlu benzer mesajları iletmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, şoklara karşı Türkiye'nin ekonomisine ve piyasalarına güvendiği için koalisyon görüşmeleri yapmaktan çekinmediklerini ifade etmişti.

Davutoğlu, "Burada kaygılandırıcı bir durum yok. Ama dünyada var. Bizim o trendleri takip ederek doğru kararlar almamız lazım. Turizm sektöründe aldığımız kararlar oburada kaygılandırıcı bir durum yok. Ama dünyada var. Bizim o trendleri takip ederek doğru kararlar almamız lazım. Turizm sektöründe aldığımız kararlar oluyor, tek tek noktasal müdahalelerle birtakım kriz şeylerinin önüne geçiyoruz.luyor, tek tek noktasal müdahalelerle birtakım kriz şeylerinin önüne geçiyoruz.” 

Davutoğlu'nun karşı karşıya kaldığı bir diğer önemli ekonomik sorun alanı Suriye sınırında Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi ve terör olaylarının artmasıyla yaşanan gelişmeler oldu.

Uçağın düşürülmesi sonrasında Rusya'nın Türkiye ile ilişkileri askıya alması ve terör olaylarının etkisiyle turizm sektörü ciddi etki gördü. Bununla birlikte Rusya'ya ihracat yapan sektörlerde de sıkıntılar baş gösterdi. 

Başbakan Davutoğlu, bu krizin ekonomiye etki etmemesi için ilgili sektörlere destek paketleri açıkladı. 22 Şubat 2016'da Ahmet Davutoğlu bizzat açıkladığı pakette Rusya kaynaklı sıkıntılar nedeniyle zor günler yaşayan turizm sektörüne destek vereceklerini belirtti. Davutoğlu sektöre doğrudan destekler ve borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili yardımcı olacaklarını belirtti.

Güneydoğu'da devam eden çatışmalar dolayısıyla zarar gören yatırımcılara karşı da Davutoğlu destek açıklamıştı. 5 Şubat 2016'da Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açıkladığı 'Teröre Karşı Master Planı' çerçevesinde "Esnaf ve sanatkarlarımızın çiftçimizin bütün ödemeleri ertelenecek, hepsine kredi sağlanacak. İstihdamı artırmak için yeni hamle başlatacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

AVRUPA BİRLİĞİ İLE GÖRÜŞMELER

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde Avrupa Birliği'nin yeniden bir çıpa olması yönünde atılan adımlar piyasalar ve ekonomi aktörleri tarafından da olumlu karşılanmıştı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde 2015 yılının Kasım ayının sonunda mülteci krizinin temel gündem maddesi olduğu AB-Türkiye Zirvesi gerçekleştirildi. Zirve öncesi "Bugün Türkiye'nin AB süreci için tarihi bir gün" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin ortak konusudur ve Türkiye bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır" ifadelerini kullanmıştı. 

Zirve'de Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girişleri konusuyla, Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'nı kabul etmesi gündeme gelmişti. Bununla birlikte AB'nin Türkiye'ye mültecilerle ilgili çalışmaları için 3 milyar euro kaynak aktarması da taslak belgelerde yer almıştı. 

2016 Mart ayında gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci zirvesinde anlaşma çıktı. Davutoğlu'nun sonrasında "AB ile Kayserili pazarlığı" yaptık dediği zirvedeki Anlaşmaya göre, Pazar gece yarısından sonra Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderilecekti. Bunun karşılığında da Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'den mültecileri kendi ülkelerine alacaklar. Anlaşmayla Türkiye'yle mali destek sağlanacak ve AB'yle tam üyelik müzakereleri hızlandırılacaktı. 

Bu konuda Türkiye'ye ilk geri kabuller başlarken, destek paketinin de belli bölümleri Türkiye'ye ulaştırıldı. 

MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI ATAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dönemindeki en önemli gelişmelerden bir tanesi Merkez Bankası başkanlığı ataması oldu. Merkez Bankası'nın bir önceki başkanı Erdem Başçı'nın görevinin 19 Nisan'da dolmasından yaklaşık 10 gün önce Murat Çetinkaya'nın göreve atandığı duyuruldu. 

Piyasalar Merkez Bankası başkanlığı atamasında herhangi bir kriz çıkmaması ve belirsizliğin yaşanmaması dolayısıyla süreci olumlu karşılamışlardı. Aynı zamanda Çetinkaya'nın Merkez Bankası'nın içinden olması da piyasalara güven vermişti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu Merkez Bankası Başkanı olan Murat Çetinkaya için, "Başçı'nın çok önemli katkıları oldu. Süreklilik önemli. Bu anlamda çok güvendiğimiz bir arkadaşımız Murat Çetinkaya geldi.. Erdem beyi (Başçı) OECD'ye büyükelçi olarak göndereceğiz" ifadelerini kullandı.  

YURT DIŞI EKONOMİK TEMASLAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakanlığı döneminde yatırımcılarla farklı temaslar gerçekleştirerek Türkiye'de yatırıma davet etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 18 Ocak'ta BloombergHT'nin düzenlediği oturumda Bloomberg'in Londra'daki ofisinde yaklaşık 200 yatırımcı ile bir araya gelmişti. Davutoğlu, bu toplantıda yatırımcılara "Türk ve global ekonominin geleceğine dair fikirlerimizi paylaşacağız. Ben ilk kez Türk başbakanı olarak Bloomberg'den sesleniyorum, ancak bu son olmayacak" seslenmişti. 

Yukarı

Business HT×