BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AK Parti'de Davutoğlu döneminin sonu

Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinden AK Parti’yi Mayıs ayı sonunda olağanüstü kongreye götürme kararı çıktı

AK Parti'de Davutoğlu döneminin sonu
BUSINESSHT 05 05 2016, 09:09

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşen görüşmenin ardından AK Parti'de bu ay içinde olağanüstü kongreye gitme kararı alındı.

Kararın yarattığı belirsizlik piyasaları da sarstı. Dolar TL karşısında kongre haberiyle 8 yılın en sert yükselişini kaydederken, borsa da sekiz haftanın en düşüğünden açıldı. 

Günün devamında da piyasalarda tüm gözler başta Davutoğlu olmak üzere siyasilerden gelecek açıklamalarda olacak.

Kongre kararı ve yankılarına ilişkin tüm gelişmeleri CANLI BLOG'umuzdan takip edebilirsiniz

21:48 Erdoğan: Uzaması sıkıntı yaratırdı

Al Jazeera'nin toplantıya katılan isimlerden elde ettiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan milletvekillerine Davutoğlu ile yaptığı ve 1 saat 40 dakika süren görüşme hakkında bilgi verdi.

"Kongreye gidelim, ben de aday olmayayım" önerisini Davutoğlu'nun yaptığını belirten Erdoğan'ın milletvekillerine, "Böyle olması daha iyi oldu. Uzaması sıkıntı yaratırdı. Nasıl olsa olacaktı" dediği belirtildi.

21:20 AK Parti'nin yeni genel başkanı kim olacak?

Habertürk'ün haberine göre AK Parti kulislerinde, Başbakan Davutoğlu’nun genel başkan seçildiği olağanüstü kongrede de adı gündeme gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ismi genel başkanlık ve başbakanlık için öne çıkıyor.

Bir diğer önemli aday Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Yeni Anayasa ve başkanlık sistemi hedefi düşünüldüğünde, Bozdağ’ın, başkanlık sistemi öncesindeki son başbakan olacağı konuşuluyor.

Aynı zamanda Erdoğan’ın damadı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, genel başkanlık ve başbakanlık için ismi geçen adaylar arasında.

20:27 ABD'den Davutoğlu açıklaması

Beyaz Saray, "Davutoğlu ABD'nin iyi bir ortağıydı, görevden ayrılması Türkiye ile, DAEŞ ile mücadele alanındaki işbirliğimizi etkilemez" dedi.

19:14 Commerzbank Türkiye büyüme tahmini

Commerzbank, Türkiye'nin 2016 yılındaki GSYİH büyüme oranı tahminini yüzde 4.1'den yüzde 3.5' düşürdü. Ayrıca 2017 yılı içinse tahminini yüzde 2.5'a düşürdü. Banka dolar/TL kurunun yıl sonunda ulaşacağı seviyeyi ise 3.25 seviyesinden 3'e indirdi.

18:26 Roubini: Yeniden ortaya çıkan siyasi risk TL için olumsuz

Roubini Global Economics de siyasetin Türkiye'de yeniden bir risk unsuru olmaya başladığını söyleyerek TL için karamsar değerlendirmede bulundu.  

Türk varlıklarının yıl başından bu yana diğer gelişen piyasalardan pozitif ayrıştığını belirten Roubini Global Economics analisti Maya Senussi, bunun büyük oranda küresel şartlardan kaynaklandığını, Merkez Bankası'ndan ek faiz indirimi beklentilerinin ve Kasım seçimlerinde AK Parti'nin çoğunluğu almasının yarattığı iyimser havanın da bunu desteklediğini söyledi.

Ancak Senussi, "Erken seçim riski de dahil olmak üzere siyasi belirsizliğin yeniden ortaya çıkması ve yapışkan enflasyona rağmen Merkez Bankası'nın aşırı güvercin durması sermaye akışlarını azalatacaktır" dedi.

Analiste göre bu durum carry trade'in azalmasına veya havanın bozulmasına sebep olursa özellikle TL üzerinde güçlü bir etki yaratır. 

17:35 Moody's'den siyasi belirsizlik uyarısı

Fırtınalı gündeme ilişkin uluslarası kredi derecelendirme kuruluşları arasında ilk değerlendirme Moody's'den geldi.

Bloomberg'e konuşan kurum, yeniden oluşabilecek herhangi bir siyasi belirsizliğin Türkiye'nin kredi notu açısından olumsuz olduğunu söyledi. 

Moody's, belirsizliğin reform sürecinin ertlenemesine sebep olabileceğine de dikkat çekti. 

 

17:22 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bosna'ya yapacağı ziyaretin iptal edildiğine dair haberler yalanlandı.

Başbakan Davutoğlu, 7 Mayıs Cumartesi günü Bosna-Hersek'e bir ziyaret gerçekleştirecek.

16:44 AHaber'de yer alan haberde, AK Parti Merkez Kara ve Yönetim Kurulu'nun yarın toplanacağı bildirildi.

16:30 Davutoğlu ayrılık konuşması sırasında başbakanlığı dönemindeki ilerlemelerden de bahsetti ve önemli ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

16:27 Başbakan görevi bıraktığına dair açıklama yaparken ağlayan iki kişinin Davutoğlu'nun danışmanı eski Konya Milletvekili Kerim Özkul ile Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu olduğu öğrenildi.

16:24 Traderların TL'de oynakık beklentisi bu hafta yüzde 67 yükseldi. Böylece oynaklık seviyesi Mayıs 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

15:40 Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun kararından sonra açıklama yapıyor

"Helallik boynumuzun borcudur, tüm haklarımızı helal ediyoruz. Başarılarını anlattı ama başbakanlık koltuğundan ayrılmasının kendi tercihi olmadığı da ifade etti. Kendi tercihi değilse hangi gerekçeyle başbakanlıktan ayrıldı. Bu sorunun yanıtı verilmedi. izin verirseniz bu sorunun yanıtını vben vereyim. 17 Aralık 2012, dönemin Başbakanı şu ifadeyi kullandı: Yasama ve yargı benim için ayak bağıdır. Yani güçler ayrılığı ilkesini açıklıkla reddetti. Sonra devam etti. 21 Mart 2015, sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra: Parlamenter sistem artık bekleme odasına girmiş bulunmaktadır. Bu cümleyi birkaç yerde tekrar etti. Bu söylemler aslında sivil görünümlü bir darbenin, bir dikta yönetimi özleminin ayak sesleriydi.Bunu defalarca dile getirdik. Dünkü görüşmede darbe fiilen gerçekleşti. Darbenin adı 4 Mayıs Saray Darbesi'dir.4 Mayıs saray darbesi, 28 Şubat'ı da aşan bir niteliğe sahiptir. 4 Mayıs saray darbesi ile Sayın Davutoğlu başbakanlığı bırakmak zorunda kalmıştır. Bu darbe 'yol arkadaşım' dediği bir kişi tarafından gerçekleşmiştir. 

Sayın Davutoğlu başbakan olarak iki kere seçimlere girdi. Parlamenter demokratik sistem içinde Sayın Davutoğlu başbakanlık koltuğuna oturmuştur. Meşruyeti yargılanmamıştır. Kendisinin de sıklıkla vurguladığı milli irade getirmiştir. Sayın Davutoğlu 23 milyonun iradesiyle değil, bir kişinin iradesiyle koltuğundan ayrılmıştır. O bir kişi 4 Mayıs'ta saray darbesini gerçekleştiren kişidir. Ülkesinin demokrasisini değil, dikta rejimini isteyen kişidir. Sayın Davutoğlu, dikta yönetimine zemin hazırlamıştır.

Demokrasiden yana olan herkes darbeye direnmelidir. Bir dikta yönetiminin yasal zeminini hazırlamak için 4 Mayıs saray darbesini yapanlar CHP olduğu sürece asla amaçlarına ulaşamayacaklar. 150 yıllık parlamenter rejimimizi bir diktatöre teslim etmeyeceğiz. Darbecileri yeneceğiz. Tarih de bunu hep böyle yazmıştır."

14:40 Konuşma esnasında Türk varlıkları toparlandı

Davutoğlu'nun konuşması esnasında Türk varlıklarının da toparlandığı görüldü. 

Davutoğlu'nun konuşması öncesinde 2,92 seviyesinde olan dolar kuru 2,91'in altına kadar geriledi. BIST 100 endeksi bir süre pozitif alana geçti. 

14:32 Davutoğlu neden aday olmayacağını anlattı.

"20 aylık bu tabloya rağmen, 1 kasım'da seçimleri kaybeden muhalefet liderleri koltuğunu muhafaza ederken, niye aday olmamayı düşünüyorsunuz? Bu haklı bir sorudur. Son kamuoyu anketlerine göre de oy oranımız yüzde 52'yi aşmıştır. Yüzde 54'e varmıştır. Benim bu kararı almamda başarısızlık bir duygusu ya da pişmanlık sözkonusu değildir. Hakkım ve onurumla bu görevi yaptım.

Hayat insana bir şey öğretiyor. Benim hiç terk etmediğim prensiplerim var. Hiçbir zaman hak etmediği an gelmedikçe peşinde koşmadım. Hiçbir zaman makam ve mevki talep etmedim. Hiçbirisi için bir an dahi lobi yapmak, talepte bulunmadım. Bugün de talebim olmadı.

En güçlü insan, kendisiyle barışık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. İnandığım değerler için mevki, makam hesabı içinde olmadım. 

'Yoldan önce, yol arkadaşı' Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olduğunu bilmek isterim. Son MKYK'da yaşananlar, ve önergenin kendisi benim için önem arz etmiyor ama takip edilen yolu refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım. Hedef önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Yaptığımız istişareler AK Parti'nin devamı için refik değişmesi için genel başkanın değişmesi kararı bende hasıl oldu. Önümüzdeki kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum. Birlik içinde kongre yapılmalıdır. AK Parti'nin kaderi Türkiye'nin kaderidir. Grup toplantısında bunu da ifade ettim. 'Nefsimi ayaklar altına alırım...' Ben grup konuşmasında kendimi bağladım.

Bundan sonra 5 temel hukuku gözeteceğim. Birincisi Cumhurbaşkanımız ile aramızda insani kardeşlik hukukudur.

Hiçbir yorum yapılmasını doğru görmem. Başbakan Başdanışmanı, Dışişleri Bakanı olarak onla birlikte çalıştım. Görev aldığım olağanüstü kongreye vefa kongresi dedim. Ne gelişme olursa olsun verdiğim söze sadıkım, vefa ilişkisini sürdüreceğim. Cumhurbaşkanımız aleyhine tek bir söz duyamayacaksınız. Onun onuru benim onurumdur, onun ailesi benim ailemdir. 

Başdanışman ve büyükelçilik görevi yürütürken, siyasete girme kararını AK Parti'nin kapatılma davası açıldığı gün verdim ve bir taahhütte bulundum. 'Sonuna kadar yanınızdayım' demiştim. Türkiye'ye bu tehditler sözkonusu iken AK Parti milletvekilliğim ve AK Parti neferi olarak demokrasi mücadelemi sürdüreceğim. Verdiğim sözün gereğini yapacağım. 

Partimin hukukunu koruyacağım. AK Parti, Türkiye'nin sınırlarıyla ilgili bir parti değildir. AK Parti'nin birliği, beraberliği gönül coğrafyamızda adalet arayışının teminatıdır. Kim ki partimizde gedik açmaya çalışırsa karşısına önce ben çıkarım. Partide bir ayrışmaya izin vermeme talebinde bulunuyorum. Bütün teşkilatlara teşekkürü bir borç biliyorum.

Doğrudan siyasete girme kararını, 2007’de başbakan olarak cumhurbaşkanımız teklifte bulunmuştu. Siyasete girme kararını AK Parti’mizin kapatılma davası açıldığı gün verdim, “Bu dava demokrasiye ve ülkenin istikrarına açılan bir savaştır. Sonuna kadar yanınızdayım” dedim. Şimdi ifade etmek isterim, olağanüstü kongrede aday olmayacağım ama AK Parti milletvekili ve neferi olarak demokrasi mücadelesini son ana kadar sürdüreceğim. O sözün gereğini de bundan sonra yapacağım. Nezih dostluk ilişkisini koruyacağım.

İkinci koruyacağım hukuk, partinin hukukudur. Gönül coğrafyamızın kaderi AK Parti’yle bağlıdır. Kim ki partimizde gedik açmaya, yolunu ayırmaya kalkarsa, karşısında ben olurum. Kimsenin rahatsız olduğu gerekçesiyle partide bir ayrışmaya izin vermemesini diliyorum. Bütün teşkilatlarımıza teşekkürü borç biliyorum.

Teşkilatlarımıza minnet borçluyum. Geçen sene iki seçimi birlikte gerçekleştirdik. Emin olun şu anda fotoğrafik olarak bütün mitingler zihnimdedir. Çocuklar, yaşlılar, büyükler hepsi gözümün önünde. Gece gündüz çalışan, AK Parti iktidarını perçinleyen kadrolara teşekkür ediyorum. Şimdi birlik vaktidir, daha öncekinden daha büyük bir aşkla geleceğe hazırlanmaları lazım. Bugüne kadar önünüzdeyim, bundan böyle içinizdeyim. Yine bu bağlamda özel teşekkür etmek istediğim bir iki kesim var. Birincisi AK Gençlik. Özel bir mesajım var. Partimizin ideallerinin varlık sebebi gençlik kollarıdır. Gücün yozlaşmasına karşı en fazla yatırım yapmamız gereken AK Parti Gençlik Kolları. 

Üçüncü hukuk alanımız, 1 Kasım'da bize oy veren seçmenlerimizin hukukudur. Sizin hukukunuzu korumak için ne gerekiyorsa yaptık. 4 yıllık hukukumuzun kısa sürmesi benden dolayı değil, ortaya çıkan zaruriyetin neticesidir. Tertemiz oylarınız için hem teşekkür ediyorum, hem de hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Hz. Mevlana'nın torunu olarak kimseye kırgınlığım yok. Sevgi dışında hiçbir duygum yok. Allah'a tevekkül eder, istikamet üzerine yolumuza devam ederiz.

Dördüncü hukuk alanı ülkemin hukukudur. Katıldığım tüm konfrenslarda ülkemin hukukunu korudum. Bana oy veren, vermeyen bütün vatandaşlarımın hukuku da bu hukukun parçasıdır. Oy vermeyen vatandaşlarıma sesleniyorum, gönlünüzü kırmışsam özür diliyorum. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, bu demokrasimizin bir gereğidir. Ama ülkemizin geleceği için yüreklerimiz aynı şekilde atmalıdır. 

Beşinci hukuk alanı, gönül coğrafyamızın hukukudur. Bütün bir gönül coğrafyası Türkiye'nin kaderini kendi kaderiyle özdeş görmektedir. Bana en fazla çalışma azmi veren olaylardan biri, Suriyeli şanlı bir alimin gönderiği mesajdır. 

Ben bu hukukun zedelenmesine hiçbir arkadaşımın izin vermeyeceğini biliyorum. Bundan sonra da AK Parti'nin en temel hususiyetlerinden biri, insan değerlerini savunan evrensel bir değerdir.

Kongremizin kardeşliğimizi pekiştirecek, Türkiye'nin önünü açacak bir kongre olmasını niyaz ediyorum." 

14:15 Davutoğlu'nun basın toplantısı başladı. 

*Bir akademisyen danışman ve başbakan olarak aziz milletimizin hizmetinde olmak benim için en büyük gurur vesilesi olmuştur.

*Kurucu liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan kutsal emaneti devraldım.

*Bu dönemde yaşadıklarımız tarihin ve milletin şahitliğinde gerçekleşti.

*Yaklaşık 20 aylık süreçte 3 döneme ayrılabilir. Birinci dönemin en önemli meydan okuması kurucu karizmatik liderden sonra AK Parti'nin geleceğe hazırlanmasıydı. Bu dönemde en önemli hedefim AK Parti'nin birliğinin muhafazası olmuştur.

*O dönem 3 dönemlik arkadaşlar için farklı kanaatlar söyleniyordu. Benim döneminde tek bir istifa olmamış, partimizin omurgasından da hiçbir şey eksilmemiştir. Bu konuda bana katkıda bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İkinci hedefim suhuletle seçime götürmekti. 

*İkinci hedefim suhuletle seçime götürmekti. Paralel yapı, Suriye meselesi ile ülkeyi seçime götürmem gerekiyordu. 62. Hükümetimiz suhuletle seçime götürdü.

*Diğer meydan okuma 6-7 Ekim terör olayları. Bu olayların üstesinden gelmek, yaraları sarmak ve tekrarlanmaması için güvenlik planlamaları yapılması.

*Bu dönemde yapılan yatırımların sürmesi bir başka görevimdi. Hiçbir yatırım geride kalmamış, aksama sözkonusu olmamıştır. Ekonomimizin çerçevesi de çizilmiştir. 

*İkinci dönemimiz en kritik dönemdi. Türk demokrasi tarihi için kritik bir dönemdi. 7 Haziran-1 Kasım arası. İstikrarlı bir dönem sonrası puslu havayı seven çakallar ortaya çıkmıştı. Partimizde hüzün, ne olacak kaygısı vardı. Geriliyor muyuz kaygısı vardı. Bu binanın balkonunda 'Başınızı dik tutun, bugün AK Parti'nin yeniden bilmillah diyeceği gündür' dedim. 7 Haziranla birlikte muhasebemizi yaptık. 'Biz bu ülkeyi bir saniye bile hükümetsiz bırakmam' demiştim. Kaos bekleyenler çelikleşmiş bir iradeyi karşılarında buldular.

*Meclis'te çoğunluğu olmayan geçici bir hükümetin en radikal kararları alması gereken dönemdi. PKK, DAEŞ saldırıları kapsamlı bir savaş ilanıyla ülkemizi karşı karşıya bırakmıştı. Madem ki Türkiye'ye savaş ilan edilmiştir, ülkemizin bütün dağları, bütün vadileri, bütün şehileri terörden temizlenene kadar mücadeleye taviz vermeyeceğiz.

*Madem ki Türkiye’ye savaş ilan edilmiştir, ülkemizin bütün dağları, ovaları, vadileri, şehirleri, ilçeleri, mezraları terörden temizleninceye kadar mücadele edeceğiz. Hamdolsun hiçbir taviz vermedik, önümüzdeki dönemde AK Parti iktidarları taviz vermeden devam edecektir.

*1 Kasım seçimlerine terör saldırılarına rağmen suhuletle gittik. Gurur duyacağımız bir netice ortaya çıktı. Yüzde 85 katılım, yüzde 97 temsil ve yüzde 49,5’la gelen AK Parti iktidarı

*Bu sonuçta katkısı olan herkese ve seçmenlerimize teşekkürü bir borç biliyorum. 4 yıllık bir hukuk oluşmuştu ve yeni dönemin çerçevesini arkadaşlarımızla çizdik. İlk karar şuydu, madem ki milletimiz güvendi, 3 ayda bütün vaatlerimizi yerine getirdim. Hesap makamında olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu kez vaatleri yerine getirmenin huzurunu, gururunu yaşıyorum.

*Net bir ifadeyle söylüyorum, 1 Kasım öncesi 81 vilayeti dolaşarak seçim meydanlarında verdiğim hiçbir söz yarım kalmadı.

*3 aylık reformlarımızı tamamladık, 6 aylık reformlarımızın bir kısmını tamamladık. Ancak en büyük reformumuz ve bir gün hayata geçecek sivil anayasa için kurullar oluşturduk. Uzlaşma komisyonu oluştu. Çalışmalar yaptık.

*Kasım'da aldığımız kararlarla kapsamlı operasyonlar başladı. Sur, Silopi, Derik, Varto'da birçok ilçede, bu operasyonlar büyük bir başarıyla yürütüldü, yürütülüyor. Bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Bu mücadelede netice alınıncaya kadar nihayete erdirilecek.

*Türkiye her an kriz çıkabilir, ekonomik bakımdan sarsıntı olabilir denilen Türkiye sağlıklı işaretler veriyor, enflasyon düşüyor.  

*Kimsenin ekonomimizi bozacak spekülasyona gitmemesi uyarından bulunuyorum. Kimse ekonominin iç dengeleriyle oynamaya kalkmasın. Kurdaki düşüş devam etmeli. Bütün yatırımcılara bu güven ve istikrarın devam edeceği konusunda tereddüt etmemelerini belirtiyorum.

*29 Kasım'da hükümeti kurduktan hemen sonra AB zirvesi gerçekleşti ve paket gereğince, mülteci geçişi 7 binlerden 10'lu rakamlara düştü. Vize muafiyetinin adımlar atılmasıdır. AB komisyonu aldığı kararlarca önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. G20 zirvesini gerçekleştirdik, İİT ve Dünya İnsani Zirvesi'ne evsahipliği yapacağız.

*Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan dönemiydi. O gün 'emanetçi başbakan istemiyorum' demişti. Ben emaneti üstlendim ama hakkını vermek için gece gündüz çalıştım. Teşkilatlarda atamalarda şahsi yetkimi kullanmamışımdır. Partiler geleneğiyle yaşar. Bu dokunun sağlam kalmasını asli unsur gördüm ve sadık kaldım. Adım atmadığım vilayet kalmadı, 81 ile gittim. Bazı illere 7-8-9 kere gittim. 

*Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir.

14:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

Habertürk'ün haberine göre Erdoğan, "Kongre süreci hayırlı olsun, Başbakan'ın kendi kararı" dedi.

13:30 Ekim'de erken seçim olabilir mi?

Reuters'a konuşan kaynaklar ve analistler, Erdoğan'ın MHP ve HDP'nin baraj altında kalacağı beklentisiyle başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için Ekim'de erken seçime gidebileceğini söyledi 

13:21 Kürsü kuruldu, basın mensupları yerini aldı; Davutoğlu'nun açıklaması bekleniyor. Davutoğlu'nun soru almasının beklenmediği belirtiliyor.

13:05 Kongre tarihi

Olağanüstü kongrenin AK Parti tüzüğüne göre mümkün olan en erken tarih olan 22 Mayıs'ta toplanmasına karar verildi.

12:57 Erken seçim ihtimali

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin olağanüstü kongreye gitme kararının ardından her an bir erken seçimin gündeme gelebileceğini kaydetti. 

Demirtaş, bazı sivil toplum örgütlerinin bazı HDP'li milletvekilleri de dahil dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili AKP teklifine karşı düzenlediği toplantıdaki konuşmasında "Önümüzdeki günler tarihi; her an bir erken seçim gündeme gelebilir" dedi.

12:51 MYK toplantısı sona erdi.

35 dakika süren toplantının ardından Davutoğlu'nun açıklama yapması bekleniyor.

12:30 Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda da sürpriz bir görüşme gerçekleşiyor.

Sabah'ın haberine göre , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Meclis Çevre, İnsan Hakları ve Dilekçe komisyonları başkanları ile çok sayıda milletvekilini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırlıyor.

Haberde bu görüşmenin Erdoğan'ın bugünkü programında yer almadığına dikkat çekildi.

Erdoğan bu buluşmadan sonra, daha önceden açıklanan programında olduğu gibi, sırasıyla Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Katar Savunma Bakanı Halid Bin Al Attıyah ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ağırlayacak.

12:14 Ve MYK başladı.

Resmi programa göre saat 11.00'de yapılması beklenen toplantı sonrası Başbakan Davutoğlu'nun basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. 

12:12 AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, "Bunlar olağan dışı gibi görünen olağan şeyler. Biz kimliği olan, kurumsal yapısı güçlü, bir siyasi partiyiz. Oluşan sorunları konuşarak partimizin de ilkelerini dikkate almak suretiyle çözümleriz" dedi.

12:10 Davutoğlu saat 11:52'de Başbakanlık Konutu’ndan ayrıldı, saat 12:00 itibarıyle de AK Parti Genel Merkezi'ne giriş yaptı. Genel Merkez'e girişi sırasında Davutoğlu'nu, Yalçın Akdoğan, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Şahin ve genel başkan yardımcıları karşıladı.  

12:05 Faiz indirimi beklentileri de düştü.

Siyasi tansiyonun artması traderların liranın diğer gelişen piyasaların gerisinde kalacağını düşünmeye başlamasına neden oldu. Bu da Merkez Bankası'nın faiz indirimi zorlaşacağı beklentilerini de artırdı. 

Gecelik borç verme faizine yönelik bir aylık beklentileri gösteren swaplar yüzde 10 seviyesinde olan gösterge faizin üzerine çıkarak yüzde 10,37'ye kadar yükseldi.

12:03 Bakanlar ve partililer MYK Toplantısına katılmak üzere AK Parti Genel Merkezi'ne geliyor.

11:50 11:00'de başlaması planlanan AKP MYK'sı hala başlamadı. Türkiye nefesini başbakanın yapacağı açıklama için tuttu.

Peki ipler kopma noktasına nasıl geldi? 

11:30 Dolarda rüzgar tersine esmeye devam ediyor. Kur 2,92'nin altına kadar indi.

11:20 Dünkü toplantının hemen ardından İş Yatırım Türk bankaları için "SAT" olarak değiştirdi.

İş Yatırım Analisti Bülent Şengönül, Türkiye’de derinleşen politik kriz ortamının yerel para birimi ve faiz hadleri üzerine muazzam baskı oluşturacağı ve yakın vadedeki toparlanma sürecini sekteye uğratacağı endişesinde olduklarını söyledi. 

10:48 Kongre kararı pek çok soruyu da beraberinde getirdi. İşte piyasa oyuncularının en çok merak ettiği 7 soru 

10:44 Gözler Ahmet Davutoğlu'nda.

Davutoğlu'nun saat 11:00'de Genel Merkez'de düzenlenecek Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katılması bekleniyor.

Davutoğlu, MYK toplantısının ardından basın açıklaması yapacak.

10:16 Risk primi de siyasi belirsizlikle fırladı.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i 6 baz puan yükselerek 265,7'ye çıktı ve 11 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beş günlük toplam yükseliş 29 baz puanı buldu. 

10:08 TL'deki siyasi risk kaynaklı satış baskısının büyük ihtimalle önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirten Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, "AKP'deki lider değişikliğinin siyasi riskleri/kırılganlıkları tamamen ortadan kaldırmak için yeterli olacağı şüpheli. Ayrıca bu değişimin ekonomi yönetiminde bir değişiklik oluşturup oluşturmayacağı da belirsiz" dedi ve ekledi:

"Politik görünümdeki belirsizliklerin ülkenin risk primine, finansal volatilitesine ve makro ekonomik görünümüne negatif etkisi olduğu kesin. Bu belirsizlikler Murat Çetinkaya'nın da TCMB başkanı olarak karşılaşacağı ilk mücadele olacak. Küresel risk iştahındaki azalış, politik belirsizlik ve bunların TL'de yarattığı satış baskısı faiz koridorunun üst bandında indirimlere devam etmeyi zorlaştıracak. Bununla birlikte faiz indirimi talepleri dinmeyeceğinden Merkez Bankası önümüzdeki dönemde zor kararlarla yüzleşecek."

10:00 Dün Külliye'de neler konuşuldu?

Gazetelerin Ankara'daki temsilcileri dün Davutoğlu ve Erdoğan arasında konuşlanların perde arkasını yazdı.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, görüşmenin çok samimi ya da çok sert bir havada cereyan etmediğini aktardı. "Eski hukuka dayalı bir ortamda gerçekleşmiş. Başbakan hangi defteri açtıysa Cumhurbaşkanı görevi devretmesi konusundaki kararlılığını sürdürmüş" diyen Selvi, Davutoğlu'nun görüşmede sorunları masaya yatırıp, yeni bir ilişki modeli ortaya çıkarma niyetinin ön plana çıktığını, ancak Erdoğan'ın "B planı" yapmadığını belirtti.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, Davutoğlu'nun uhdesinde bulunan görevleri, Genel Başkanlığı, Başbakanlığı yapma ve anlama biçimi üzerine düşünceleri Cumhurbaşkanı ile paylaştığını söyledi. "Başbakan’ın ülkenin temel meselelerinde siyaset yapma ve karar verme tarzı konusundaki yaklaşımını ve kimi yanlış anlamalara ilişkin görüşlerini de aktardığını belirten Çevikcan, Cumhurbaşkanı’nın Davutoğlu’nu dinlediği ve sonunda 'Doğru olanı; kongreyi toplayın, devredin' dediğini aktardı.

Habertürk'ten Volkan Yanardağ da "olağanüstü kongrenin yapıldığı güne kadar Başbakanlık görevini sürdürmesi beklenen Davutoğlu'nun, genel başkanlığı devrettikten sonra Başbakanlığı da bırakacağını" yazdı. Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan da kongrede genel başkan seçilen isme hükümeti kurma görevini verecek. Böylece, istifa olmadan yumuşak bir geçiş sağlanacak.

09:53 HSBC Yatırım Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy'a göre, "Küresel hisse senedi piyasalarındaki algının bir miktar düzelmesi Türkiye piyasalarında düşüşlerin çok sert olmasını engelleyebilecek tek unsur olduğu için bu taraftaki gelişmeler dikkatle takip edilmeli."

"Gelişmekte olan piyasalara yönelik algı son günlerde bir miktar bozulmuş durumda" diyen Aksoy, "Fakat Fed’in halen dikkatli hareket etmesini beklendiği bir ortamda liradaki değer kaybının bundan sonraki günler için daha sınırlı olması beklenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

09:37 Ekonomi yönetiminin geleceği ne olacak?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem NTV yayınında konuştu.

Ertem hükümet değişikliği olsa bile bakanların aynen devam edecek olmasını beklediğini belirtti. Danışmana göre ekonomi yönetiminde ve maliye politikalarında değişiklik olmayacaktır. Ertem, erken seçim olasılığının da olmadığını düşündüğünü söyledi.

Ertem şöyle konuştu:

"Ekonomi yönetiminde ben bir değişiklik beklemiyorum. Ekonomi yönetiminin, bir hükümet değişikliği olursa (görevine) devam edeceğini, ilgili bakanların ortaya koydukları reform programları, reformlar ve stratejinin aynen devam edeceği konusunda benim düşüncem... Ekonomi yönetiminde ve ekonomi stratejisinde, hem para politikalarında hem maliye politikaları çerçevesinde niteliksel bir değişiklik hatta kısmi bir değişiklik bile olacağını beklemiyorum."

Bürokratik atamaların da hız kazanabileceğini belirten Ertem, AK Parti'de bu ay içinde olağanüstü kongreye gidilecek olmasını partinin iç mekanizmalarını iyileştirmek üzere yapılan siyasi bir hareket olarak nitelendirirdi. 

Dolarda bir "düzeltme" görülebileceğini söyleyen Ertem'e göre hisseler daha fazla düşmeyecektir.

09:30 Borsa sert düşüşle güne başladı. BIST 100 endeksi yüzde 2,1 düşüşle 77 bin 712 puandan açıldı ve 8 haftanın en düşüğüne geriledi.

Bankacılık endeksi de açılışta yüzde 2,26 değer kaybetti.

09:23 Dolar 2,93'ün altına indi.

10 yıllık tahvilin faizi açılışta 32 baz puan yükselerek Ağustos'tan bu yana en hızlı yükselişni kaydetti ve yüzde 9,95'e çıktı.

09:19 Piyasa analistlerinden ilk yorumlar:

Burgan Yatırım Menkul Değerler: Siyasi sorunlarin daha da artması durumunda, piyasa reaksiyonu çok sert olabilir.

Finansinvest: Bu durum belirsizlik yaratıyor. Piyasalarin sevmediği bu durum olumsuz bir gelişme olsa da hükümet krizi denecek bir belirsizlik değil.

TEB Yatırım: dolar’in gelişen piyasa kurlarina karşi değer kazanmasi sebebiyle bu gelişme çok kötü bir döneme denk geldi. Bu gelişmeler geçen haftalarda gelseydi satişlar bu kadar sert olmazdı.

Citigroup: Bu gibi sıkışmalarin daha sık olacağını düşünüyorum. Bu yıl Türkiye’de yaz çok sıcak geçecek.

TD securities: Bu oldukça seyrek görünen bir durum. Son yıllara daha kötüye giden zayıf yönetişim trendlerini işaret ediyor.

09:13 Kurun ateşi bir miktar söndü. Yüzde 1 değer kazanarak 2,9310 seviyelerine kadar geldi.

09:06 Erdoğan ve Davutoğlu'nun bugünkü görüşme programları açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 14.00'te Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edecek. Saat 15.00'te Katar'ın Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı Halid Bin Al Attıyah'ı ve bunun ardından da saat 16.00'da MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul edecek olan Erdoğan, saat 20.00'de ise Dolmabahçe Sarayı'ndaki Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği Kongresi Gala Yemeği'ne iştirak edecek. Cumhurbaşkanı'nın saraydaki görüşmeleri basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün önce AK Parti Genel Merkezinde saat 11.00'de düzenlenecek olan AK Parti MYK Toplantısı'na katılacak, ardından saat 14.00'te Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

09:02 Yabancı kurumlardan ilk tepki Citi'den geldi. 

Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan sorumlu baş stratejisti Luis Costa, "Bu gibi sıkışmaların daha sık olacağını düşünüyorum. Bu yıl Türkiye'de yaz çok sıcak geçecek" dedi.

08:50 Ak Parti'nin Mayıs'ta kongreye gideceği haberleri ardından 2,97'nin üstüne çıkan dolar kuru 2,95'in altına geldi. 

 

08:45 Habertürk'ün haberine göre, kongrenin 28 veya 29 Mayıs’ta yapılması planlanıyor. Başbakan Davutoğlu’nun kongreye kadar görevine devam edeceği belirtiliyor. 

Davutoğlu, bugün saat 11.00’de partisinin merkez yürütme kurulunu (MYK) toplayacak. Ardından da kamuoyuna açıklamada bulunacak. Davutoğlu’nun olağanüstü kongrede aday olup olmayacağını açıklaması bekleniyor.

Yukarı

Business HT×