BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AK Parti'de geçiş yumuşak olacak

AK Parti'de kongrenin 28 ya da 29 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Başbakan Davutoğlu'nun kongreye kadar görevine devam edeceği belirtiliyor

AK Parti'de geçiş yumuşak olacak
HABERTÜRK 05 05 2016, 06:15

AK Parti’de teşkilatlara atama yetkisinin merkez karar ve yönetim kuruluna (MKYK) devredilmesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından AK Parti’yi mayıs ayı sonunda olağanüstü kongreye götürme kararı çıktı. Kongrenin 28 veya 29 Mayıs’ta yapılması planlanıyor. Başbakan Davutoğlu’nun kongreye kadar görevine devam edeceği belirtiliyor.

MYK BUGÜN TOPLANIYOR

Meclis’teki grup toplantısında “Her makamı elimin tersiyle iterim” ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, bugün saat 11.00’de partisinin merkez yürütme kurulunu (MYK) toplayacak. Ardından da kamuoyuna açıklamada bulunacak. Davutoğlu’nun olağanüstü kongrede aday olup olmayacağını açıklaması bekleniyor.

YUMUŞAK GEÇİŞ OLACAK

Olağanüstü kongrenin yapıldığı güne kadar Başbakanlık görevini sürdürmesi beklenen Davutoğlu, genel başkanlığı devrettikten sonra Başbakanlığı da bırakacak. Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan da kongrede genel başkan seçilen isme hükümeti kurma görevini verecek. Böylece, istifa olmadan yumuşak bir geçiş sağlanacak. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki zirve öncesinde Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu’nda mesai yaptı. Basına açık programı olmayan Davutoğlu, bazı danışmanları ve kurmayları ile görüşmeler gerçekleştirdi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da konuta gitti. Saat 18.00’de başlaması planlanan görüşme için Davutoğlu, 18.28’de resmi konuttan ayrıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki zirve, 18.40’ta başladı. 1 saat 40 dakika süren zirvenin ardından Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, “Olağan görüşme sona erdi, açıklama yok” dedi. Ancak daha sonra Başbakan Davutoğlu’nun bugün MYK toplantısı yapacağı, ardından da açıklama yapacağı duyuruldu.

KURMAYLARIYLA ÇALIŞTI

Görüşme sonrası yeniden Başbakanlık Resmi Konutu’na dönen Davutoğlu, burada kendisine yakın isimlerden Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kurmayları, danışmanları, Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun ile bir araya geldi. Davutoğlu, bugün vereceği mesajlara dair geç saatlere kadar kurmayları ile çalışma yaptı.

Başbakan Davutoğlu, bugün açıklamaların ardından saat 14.00’te Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı kabul edecek.

KONGRE KARARINI DAVUTOĞLU ALACAK

AK Parti Tüzüğü’ne göre, olağanüstü kongreye gidilebilmesi için merkez karar ve yönetim kurulunun kararı veya kongre delegelerinin en az 5’te 1’inin imzası gerekiyor. Olağanüstü kongre için üçüncü bir seçenek ise genel başkan tarafından karar alınması. Başbakan Davutoğlu’nun, MKYK’yı toplamadan doğrudan kendi yetkisini kullanarak bugün kongre kararını açıklaması bekleniyor.

Karar alındıktan sonra en geç 45 gün içerisinde olağanüstü kongrenin yapılması gerekiyor. Belirsizliğin sona erdirilmesi için bu ay sonunda kongreye gidilmesinin benimsendiği öğrenildi.

Öte yandan, dün akşam Erdoğan- Davutoğlu görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde hareketlilik gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bazı bakanlar ve danışmanlar, geç saatlere kadar Külliye’de çalıştı. 

Yukarı

Business HT×