BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3399 % 0,15
EUR/TRY 35,0739 % 0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3399
% 0,15
35,0739
% 0,01
1,0787
% -0,38
47,65
-0,28
2.221,21
% 1,20
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Megabank'ın merkezinin Türkiye olmasını istiyoruz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bizim İslam Kalkınma Bankası'nın ve Türkiye'nin de hissedarı olacağı Megabank'ın merkezinin Türkiye'de kurulmasına ilişkin bir girişimimiz var" dedi

Şimşek: Megabank'ın merkezinin Türkiye olmasını istiyoruz
AA 17 04 2016, 10:21

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın son kez katıldığı IMF-Dünya Bankası Toplantıları'ndan alkışlarla uğurlandığını belirterek, "Erdem Bey'e, Merkez Bankası Başkanı ve daha önce de Başkan Yardımcısı olarak uzun bir süredir önemli katkılarda bulunduğundan dolayı teşekkür ettiler ve tüm herkes Erdem'i alkışladık, hak ettiği şekilde." dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Toplantıları kapsamında Washington’da bulunan Şimşek, katıldığı G20 aile fotoğrafı çekiminin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın toplantılara son kez katıldığının hatırlatılması üzerine, Başçı'nın hak ettiği şekilde uğurlandığını ifade ederek, "Erdem Bey'e, Merkez Bankası Başkanı ve daha önce de Başkan Yardımcısı olarak uzun bir süredir önemli katkılarda bulunduğundan dolayı teşekkür ettiler ve tüm herkes Erdem'i alkışladık, hak ettiği şekilde." diye konuştu.

Başçı'nın Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) elçi olarak atanmasının da memnuniyetle karşılandığını dile getiren Şimşek, "En çok OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, bana bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi elçiyi gönderiyorsunuz diye özel teşekkür etti. O açıdan da böyle güzel bir anekdot yaşadık." ifadesini kullandı.

Şimşek, Washington'daki temaslarının oldukça yoğun geçtiğini, dün Avrupalı yetkililerden gelen talep üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcıları Valdis Dombrovskis ve Kristalina Georgieva ile görüştüğünü ve göçmen konusunu masaya yatırdıklarını anlattı.

Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarının yetkilileriyle de bir araya geldiği bilgisini veren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün çok yoğun bir gündemimiz vardı. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile yine onun talebi üzerine bir araya geldik. Orada Türkiye'nin Dünya Bankası'yla olan programının güncellenmesine ilişkin görüştük. Biliyorsunuz bizim reform programımıza destek veriyorlar. Yol haritası üzerine biraz konuştuk. Tabii ki göçmen konusunu da ele aldık."

"MEGABANK'IN MERKEZİNİN TÜRKİYE OLMASINI HEDEFLİYORUZ"

Şimşek, temasları çerçevesinde ilerleyen saatlerde İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali Madani ve Endonezya Maliye Bakanı Bambang Brodjonegoro ile üçlü bir toplantı yapacağını ve Megabank projesini görüşeceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizim İslam Kalkınma Bankası'nın ve Türkiye'nin de hissedarı olacağı Megabank'ın merkezinin Türkiye'de kurulmasına ilişkin bir girişimimiz var. Endonezya da bankanın Cakarta merkezli olmasını istiyor. Uluslararası bir danışma firmasına, hem Türkiye'yi hem Endonezya'yı birçok açıdan değerlendirme görevi verildi. Bunlar bir değerlendirme yaptılar ancak kesin bir sonuç ortaya koymadılar. Oturup tekrar bu hususu nasıl sonuçlandıracağız ona bakacağız."

Megabank'ın özellikle İslami finans alanında, likidite fonksiyonunu karşılamaya yönelik önemli bir insiyatif olduğuna işaret eden Şimşek, bu konudaki gelişmelerin İstanbul'un finans merkezine dönüşmesine katkı sağlayacağını vurguladı. 

"TURİZM İÇİN CİDDİ TEDBİRLER GELİŞTİRDİK"

Turizm gelirlerinde düşüş yaşanacağı beklentilerinin sektörü ne kadar olumsuz etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, şu yanıtı verdi:

“Turizm bu sene gerek yakın coğrafyadaki sıkıntılar, gerekse terör eylemleri nedeniyle aşağı doğru bir trendde. Biz başından itibaren bunu görür görmez tedbir aldık, tedbirlerin kapsamını sürekli bir şekilde genişlettik. Şu ana kadar hemen hemen turizm sektörünün bütün aktörlerine yönelik olarak çok ciddi tedbirler geliştirdik.”

Şimşek, şu aşamada yeni bir değerlendirme söz konusu olmadığı dile getirerek, en son kredi garanti fonu çerçevesinde bir takım kolaylıklar sağlamalarının yanı sıra 6 bin dolarlık uçak desteğini tüm yıla yaydıklarını hatırlattı.

Otellerin maliyeye ödeyecekleri cirodan pay veya kira ertelenmesi gibi konuları ilgilendiren kanunun dün çıktığını anımsatan Şimşek, sektörün bütün oyuncularına yönelik ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Şimşek, ilave kaynak sağlayıp tanıtıma ağırlık vereceklerini de belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Maalesef bölgeden gelen haberler, Suriye’den ve başka taraflardan göçmen konusundaki tartışmalar. İster istemez sanki Türkiye her şeyin odak noktasıymış gibi algı oluşturuyor. Bu sektöre olumsuz yansıyor. Zamanla bunun değişeceğine inanıyoruz. Bu sene bir miktar olumsuz etkilenme söz konusu olabilecek. Bunu telafi etmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.”

Yukarı

Business HT×