BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4816 % -0,26
EUR/TRY 34,9333 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4823
% -0,26
34,9313
% 0,22
1,0732
% 0,31
44,89
-0,46
2.333,12
% 0,73
89,11
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ruhani: Tahran ve İstanbul borsası arasında işbirliğini güçlendirmeliyiz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani iki ülke arasında sermaye piyasaları alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi

Ruhani: Tahran ve İstanbul borsası arasında işbirliğini güçlendirmeliyiz
AA 17 04 2016, 09:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani baş başa görüşmeleri ve Türkiye-İran 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu'nun ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, önemli konulardan birinin iki ülke bankacılık sektörünün birbiriyle daha aktif şekilde işbirliği yapması olduğuna işaret ederek, bankaların kendi aralarındaki projeleri gerçekleştirmek için bazı irtibat kanalları belirlediğini söyledi.

Ruhani, "Bankaların ilişkilerini daha geliştirmesi kararı aldık. Türk bankaları İran'da farklı şubeler açabilirler. Biz bu yönde de iki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha da kolaylaştırmış oluruz. Aynı zamanda Tahran ve İstanbul borsası arasında işbirliğini daha güçlendirmeliyiz. Bu sermaye piyasasında çok önemli bir adım ve önemli bir gelişme olabilir. İki ülke arasında da çok güzel bir adım ve gelişmeye sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından diğer önemli bir konunun ise "ortak pencere sistemi" ve gümrük olduğunu dile getiren Ruhani, iki ülke cumhurbaşkanları olarak kamyonların sınırdan rahat geçişlerinin sağlanabilmesi noktasında mevcut engellerin ele alınması için ilgili bakanlara tam yetki verildiklerini kaydetti. 

Ruhani, sözlerine şöyle devam etti:

"İnşallah, kamyonlar açısından orada her gün sadece kısa kuyruklar göreceğiz hatta hiç kuyruk görmeyeceğiz artık. Ekonomiyi daha canlandırmak için ulaştırma konusunda ister karayolları ister demiryolları ister havayolları ve gemicilik konuları olsun, gerekli adımları atacağız. İki ülke sektörünü yatırım yapması için teşvik edeceğiz, ortak yatırımlar için, üçüncü ülkelere yatırım yapmak için engelleri ortadan kaldıracağız. Özellikle enerji konusunda biz Türk tarafına şu sözü verdik: İran, hem petrol hem doğalgaz hem elektrik hem de petrokimya ürünlerinde Türkiye'nin enerji güvenliğini garanti altına alabilir. Biz tam olarak Türkiye'nin ihtiyaçlarını giderebiliriz. Bu konularda ve ilişkilerimizi bu alanda daha da geliştirebiliriz."

Görüşmede turizmin de gündeme geldiğini belirten Ruhani, turizmde altyapı sağlanması için Türkiye'nin İran'da yatırım yapabileceğini söyledi.

Her iki ülkenin halklarının karşılıklı turistik ziyaretlerde bulunmasının diğer ülkelerden turistleri de hem Türkiye'ye hem de İran'a seyahat etmeye teşvik edeceğini vurgulayan Ruhani, "Bu da, ekonomi konularının dışında kültürel anlamda da iki ülkenin lehine olabilir, iki ülke için önemlidir. Zaten, iki ülkenin kültürlerinin birbirini tamamlayıcı olduğuna vurgu yaptık." dedi.

Üniversiteler arasında öğrenci ve eğitmen değişimiyle bilgi teknolojilerinde ortak araştırmalar yürütülebileceğini dile getiren Ruhani, "Türkiye birçok alanda öncüdür, gelişmiştir. İran da başka alanlarda çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Ortak bir şekilde gelişmeyi hızlandırabiliriz." diye konuştu.

Yukarı

Business HT×