BIST 100 9.102,54 % 0,25
USD/TRY 32,3485 % 0,01
EUR/TRY 34,9894 % -0,08
Piyasalar
9.102,90
% 0,25
32,3485
% 0,01
34,9894
% -0,08
1,0785
% -0,03
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kritik Moody's açıklaması öncesi bilmeniz gereken 3 şey

Hafta içinde Türk bankaları hakkında olumsuz görüş bildiren uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, bugün Türkiye'nin kredi notunu açıklayacak

Kritik Moody's açıklaması öncesi bilmeniz gereken 3 şey
08 04 2016, 12:20

Yeni merkez bankası başkanının kim olacağı ve faiz indirimi tartışmalarının etkisindeki iç piyasalarda gözler bugün Türkiye’nin kredi notunu açıklayacak olan Moody’s’te.

Türkiye’nin not görünümünü uzun süredir negatifte tutan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun yeni değerlendirmesinde de değişikliğe gitmeyeceği öngörüsü hâkim.

1 TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU NE?

Türkiye’nin kredi notunu Mayıs 2013’te yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran ancak 11 Nisan 2014’te negatife düşüren Moody’s, son olarak Aralık 2015’te de değişikliğe gitmeyerek kredi değerlendirmesini Baa3 ve negatif görünümde bırakmıştı.  Baa3, "negatif" görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye.

Moody’s’in son değerlendirmesine Türkiye'nin dış finansman kapasitesine yönelik süregelen risklerin ve artan jeopolitik risklerin negatif görünüme neden olduğu kaydedilmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif görünümü 12-18 ay korumaları bir not indirimi olasılığına işaret ediyor ancak kuruluşlara bu sürelere ilişkin bir kısıtlama getirmiyor.

2. MOODY’S BİR DEĞİŞİKLİĞE GİDER Mİ?

Ekonomistler, Moody's'in bugün borsa kapandıktan sonra yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde değişiklik beklemiyor.

Anadolu Ajansı’na konuşan Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Moody’s’in 4 Aralık 2015'teki değerlendirmesinde öne çıkarılan Türkiye'nin güçlü ve zayıf yönlerinde bazı değişimler olsa da dengeli durumun değişmediğini söyledi:

“Yapısal reformlar konusunda ilerlemenin sınırlı kalmasının, eleştiri konusu olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte küresel bir olgu olan terör ve jeopolitik gerilim nedeniyle turizm sektörünün karşılaşabileceği zorlukların da Türkiye ekonomisi için risk oluşturduğuna dikkat çekilebilir. Bu dinamikler ışığında Moody’s’in 8 Nisan tarihinde beklenen açıklamasında, her iki yöndeki riskler arasındaki dengenin ciddi bir değişim göstermediğine dikkat çekilerek Türkiye’nin negatif ülke görünümünün ve Baa3 notunun sabit tutulacağını düşünüyoruz." 

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de Moody’s’in not veya görünümde bir değişiklik yapmasını beklemediğini ifade ederek, "Son değerlendirmesine kıyasla büyüme, enflasyon görünümü daha iyi, dış finansman koşulları iyileşti, politik risk azaldı" görüşünü paylaştı.

Turizm gelirlerindeki düşüşün cari açıkta yönetilemez bir boşluk oluşturmayacağına dikkati çeken Derici, mali tarafın çok güçlü, borçlanma ihtiyacının düşük düzeylerde olduğunu belirtti. Derici, ancak jeopolitik riskler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ile ilgili belirsizliğin, görünümün pozitife çevrilmesinin önündeki en önemli engeller olacağını savundu.

3. MOODY’S’TEN TÜRK BANKALARI RAPORU

Borsa İstanbul haftayı kayıpla geçirirken, Moody’s’ten Türkiye bankacılığı ile ilgili iki gün arayla gelen açıklamalar dolar/TL kurunda dalgalanmalara yol açtı.

Son olarak dün bir açıklama yapan kuruluş, Türkiye bankalarının kârlarının tarihi düşük seviyelerde olduğunu belirterek, kurumun banka kârlılığına göre sermayeyi bozmadan kredi büyümesinin (yüzde 20 temettü dağıtım oranı varsayımıyla) yüzde 9 seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

Moody's'ten yapılan açıklamada TL'nin dolar karşısında değer kaybının sermayeyi etkileyeceği ve TL kredi risklerini artırabileceği belirtildi.

Moody’s ayrıca, Türk bankalarının Basel 3'ün 2019'da uygulanmasından önce ekstra sermayeye ihtiyaç duyabileceğini açıkladı. 

6 Nisan’da da  "Bankacılık Sistemi Görünümü" raporunu açıklayan Moody's, ekonomik yavaşlama ve fonlama maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle Türkiye bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğunu söyledi.

Moody's Kıdemli Kredi Analisti Irakli Pipia, "Ekonomik görünümdeki durgunluk kredi performansı ve karlılığa etki edecek olsa da, bankacılık sistemi iyi sermayelendirilmiş durumda kalmaya devam ediyor. Sorunlu kredilerin oranının TL'de değer kaybı ve daha yavaşlayan ekonomi nedeniyle yüzde 3.5-3.8 seviyesine yükselmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Moody's, TCMB'nin döviz rezervlerinin (banka ve altın rezervleri hariç) geçtiğimiz yıl kayda değer biçimde düştüğünü ve bu nedenle yetkili kurumların bankacılık sistemini destekleme konusunda "daha seçici" olacağını düşünüyor.

Yukarı

Business HT×