BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5528 % -0,04
EUR/TRY 34,9393 % 0,25
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5528
% -0,04
34,9393
% 0,25
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.317,68
% 0,07
87,95
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Moody's'den Türk bankalarına sorunlu kredi uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğunu söyledi

Moody's'den Türk bankalarına sorunlu kredi uyarısı
06 04 2016, 12:12

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "Bankacılık Sistemi Görünümü" raporunda, ekonomik yavaşlama ve fonlama maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle Türkiye bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğunu söyledi.

Moody's'den yapılan açıklamada, Türkiye bankacılık sektörünün dış toptan piyasalara bağımlılığı nedeniyle uluslararası yatrımcı güveninindeki zayıflama ışığında fonlama maliyetlerinde artış görülebileceği belirtildi.

Moody's, yavaşlayan ekonomi, yükümlülüklerde artan dolarizasyon ve gelişmekte olan piyasalara yönelik algının volatil olması nedeniyle bankaların zorluklarla karşılaşabileceği belirtildi ve tüm bu sebeplere bağlı olarak Türk bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğu ifade edildi.

Moody's tarafından bugün yayınlanan rapor piyasalara yönelik bir güncelleme niteliğinde olup kredi derecelendirme hareketlerine katkıda bulunmuyor.

Moody's'in 8 Nisan'da Türkiye'nin kredi notuna yönelik değerlendirme yapması bekleniyor.

Moody's Kıdemli Kredi Analisti Irakli Pipia, "Ekonomik görünümdeki durgunluk kredi performansı ve karlılığa etki edecek olsa da, bankacılık sistemi iyi sermayelendirilmiş durumda kalmaya devam ediyor. Sorunlu kredilerin oranının TL'de değer kaybı ve daha yavaşlayan ekonomi nedeniyle yüzde 3.5-3.8 seviyesine yükselmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Moody's sorunlu kredilerin payının 2015'teki yüzde 3.1 seviyesindeki düşük baz seviyesinin üzerine 40 ila 60 baz puan artmasını bekliyor. Moody's özellikle tüketici ve KOBİ kredilerinde kötüleşme bekliyor. Bu segmentlerdeki sorunlu kredi stoklarında geçtiğimiz yıl artış görülmüştü. Kurumsal krediler ekonomideki yavaşlamaya şimdilik dayanıklı gözükse de TL'nin değer kaybetmesi ve borçlanma maliyetlerinde muhtemel yükselişe karşı korunaksızlar.

Moody's, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı nedeniyle Türkiye Bankacılık sektörünün büyümesinin yatırımcı algısındaki değişime duyarlı olduğunu söyledi. Moody's, Türk bankalarının artan borçlanma maliyetleri nedeniyle net faiz marjlarında daralma yaşayabilecekleri ve Türk bankalarının karlılığının baskıyla karşılaşabileceğini vurguladı.

Moody's zora düşen bankalar için devlet desteğinin 2016'da getirilecek olan bazı yasal düzenlemeler ile "kademeli olarak azalacağını" söyledi.

Moody's, TCMB'nin döviz rezervlerinin (banka ve altın rezervleri hariç) geçtiğimiz yıl kayda değer biçimde düştüğünü ve bu nedenle yetkili kurumların bankacılık sistemini destekleme konusunda "daha seçici" olacağını düşünüyor.

Yukarı

Business HT×