BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6730 % 0,44
EUR/TRY 34,8101 % 0,36
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6761
% 0,45
34,8324
% 0,42
1,0626
% -0,16
45,49
0,00
2.392,04
% 0,55
89,91
% 3,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Turizm bakanına göre kayıp yüzde 20'yle sınırlı kalacak

Turizmi Bakanı Ünal, bu yıl turizmde beklenen sonucu açıkladı

Turizm bakanına göre kayıp yüzde 20'yle sınırlı kalacak
HÜRRİYET 05 04 2016, 08:00

Turizmde beklendiği kadar kötü bir yıl geçirilmeyeceğini dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bu yıl turist sayısındaki kaybın yüzde 20 ile sınırlı kalacağını belirtti.

Rusya’dan 2.5 milyon turist eklediklerinin altını çizen Bakan Ünal, “Turizmde oluşacak açığı İranlı ve yerli turist ile kapatacağız. Ayrıca dünya çapındaki büyük tur operatörleri ile görüşmelerimiz sürüyor. Onlar da son ana kadar bekleyip daha fazla fiyat kırmak istiyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, terör olayları nedeniyle bu yıl turizmde ciddi kayıp olacağı iddialarına rağmen, ‘iyimser’ yorumlar yaptı. Ünal, sektör temsilcilerinin aksine, bu yıl turizm sezonunun sadece yüzde 20 kayıpla kapatılacağını, rezervasyonların ise bu ay sonuna kadar açılacağını ifade etti. 

Geçen hafta Ukrayna’ya giden ve bu ülkeden bir milyon turist beklediğini belirten Ünal, TBMM’deki sohbetinde, Türkiye’ye gelecek yabancı turist konusunda kötümser olmadığını belirtti.

Turizm konusunda umutlu olduğunun altını çizen Bakan Ünal, “Bu sezona ilişkin sonrakamlar yeni geldi. Geçen yılın bu dönemine kıyasla, gelen turist sayısında sadece yüzde 10’luk bir azalma var. Rezervasyonların geçen yıldan düşük olması ise beklemeden ve temkinli yaklaşımdan kaynaklanıyor. Biz rezervasyonların Nisan sonu itibariyle canlanacağı düşünüyoruz. Tur operatörleri beklemede, aslında bu durumdan yararlanarak ekstra indirimler ve avantajlar sağlamaya çalışıyorlar. Şimdi ellerindeki turistleri bir yere götürmek zorundalar. İtalya, İspanya gibi ülkeler doldu. Yunanistan o anlamda istikrarsız. Son kertede Türkiye’yi tercih edecekler. Ben Nisan’dan sonra rezervasyonların canlanacağını, bir önceki yıla oranla da yüzde 20’lik bir azalma ile sezonu kapatacağımızı düşünüyorum” dedi. 

RUS TURİSTLER GELECEK

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan sıkıntılardan sonra Rus turistlerde de canlanma başladığını belirten Bakan Ünal, “Geçen yıl gelen Rus turist sayısı 4.5 milyondu. Ben, bu yıl en az 2.5 milyonunun Türkiye’ye geleceğine inanıyorum. İlişkiler yumuşamaya başladı, burada hareketlenme olacak. Kalan açığı yerli turist ve iranlılarla kapatacağız. Sanıldığı ve söylendiği gibi büyük bir kayıp beklemiyorum. Geçmişte buna benzer olayları, İngiltere ve İspanya gibi büyük turizm ülkeleri de yaşamış. Dönemsel olarak sorun yaşanabiliyor turizmde. Ama alınan önlemlerle sorunu çözeceğimizi düşünüyorum. Büyük tur operatörleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Onlar bize getiracekleri turist başına indirim pazarlığı yapıyorlar. Biz yapacağımız yaptık, onlar daha fazlasını istiyor. O yüzden biraz daha beklemekten yanayız” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×