BIST 100 9.094,84 % 0,16
USD/TRY 32,3903 % 0,14
EUR/TRY 35,0522 % 0,10
Piyasalar
9.096,28
% 0,18
32,3903
% 0,14
35,0522
% 0,10
1,0797
% 0,08
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Turizmde en iyi ve en kötü senaryo

TÜROB raporuna göre, güvenlik endişeleriyle AB'li turistlerde bu yıl önemli düşüş bekleniyor, çok sayıda rezervasyon ve kongre iptali yaşanıyor

Turizmde en iyi ve en kötü senaryo
REUTERS 04 04 2016, 12:03

Turizm sektörüne yönelik rapor ve veri hazırlayan özel araştırma kurumu Turizm Databank'ın yayınladığı rapora göre; Rusya ve Avrupa pazarlarındaki daralma nedeniyle 2016'da Türkiye en olumsuz senaryoda 6,5 milyon turist ve 7,5 milyar dolar gelir kaybı yaşayacak.

En olumlu senaryoda ise turist kaybı 3,1 milyon, gelir kaybı da 3,6 milyar dolar olacak.

Rapora göre; son dakika gelecek ilave talep, turist sayısında yüzde 15-20 iyileşme yaratabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1,61 azalarak 36,24 milyona gerilemişti. Turizm gelirleri ise yüzde 8,3 azalışla 31,46 milyar dolar olmuştu.

Turizm Databank'ın raporuna göre; Rusya ve daralan bazı Avrupa pazarlarının ağırlığı Antalya’da olduğundan, Türkiye'nin yaşayacağı turist ve gelir kaybı en fazla bu ilde yaşanacak. Yapılan tahminlere göre, Antalya’nın turist kaybı 3.5 milyonu bulabilecek.

AB'DEN DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Öte yandan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), son dönemde artan güvenlik endişeleri nedeniyle bu yıl Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek turist sayısında önemli düşüş beklendiğini belirtirken; rezervasyon ve organizasyonlarda da çok sayıda iptal yaşandığını açıkladı.

TÜROB'un Türkiye'nin en büyük turizm pazarı konumundaki Almanya’ya ilişkin öngörülerini paylaştığı rapora göre, Türkiye'de son dönemde gerçekleşen saldırılar Avrupalı turistler için önemli güvenlik endişesi oluştururken; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere AB ülkelerinden bu yıl gelecek turist sayısında önemli oranda düşüş bekleniyor.

Raporda yer alan bilgiye göre; Alman Seyahat Acenteleri Birliği'nin (DRV) 2016 Türkiye satışlarında yüzde 40 gerileme kaydedildi.

Alman Seyahat Acentaları Kooperasyon Zinciri ise Nisan ayında yaklaşık 600 seyahat acentasının katılımı ile Kuşadası’nda yapacağı yıllık toplantısını güvenlik nedeniyle iptal etti.

Açıklamaya göre, son olarak İstanbul İstiklal Caddesi’nde yaşanan saldırı sonrasında hem İstanbul'da hem de Türkiye genelinde çok sayıda rezervasyon ve kongre iptalleri yaşandı.

KRUVAZİYERDE İPTALLER

Gerek güvenlik algısı, gerekse Galataport’ta başlatılan inşaat çalışmaları nedeniyle 2016'da Türkiye ve İstanbul’a yapılması planlanan kruvaziyer turlarının tamamına yakını da iptal edildi.

Özellikle Almanya’dan talebin ancak güvenlik konusunda bir kanaat oluştuktan belli bir süre sonra artmaya başlayacağı öngörülen rapora göre, Türkiye'nin en büyük turizm pazarı konumundaki Almanya'dan bu yıl gelecek talepte son dakika satışları belirleyici olacak.

Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı geçen yıl yüzde 6 artışla 5.58 milyon olmuştu. Bu yılın ilk iki ayında ise Almanya pazarı yüzde 6 düşüşle 252,000'e geriledi.

Bu yıl sektördeki daralmayı azaltmak için oteller tarafından konaklama fiyatlarında önemli oranda indirimlerin yapıldığına işaret edilen raporda, "Bu nedenle sayısal doluluklar sağlansa dahi gelir kaleminde çok önemli kayıpların yaşanacağı bir yıl olarak kayıtlara geçecek" denildi.

AB ülkelerinin yanı sıra siyasi fikir ayrılıkları nedeniyle Rusya Federasyonu'ndan gelecek turist sayısında da 2016'da önemli gerileme beklendiği kaydedilen raporda, Ortadoğu ve İran pazarlarında ise artış beklendiği ifade edildi.

SIĞINMACI ETKİSİ

Türkiye-Yunanistan Ege denizi rotasını izleyerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların da turistlerin destinasyon kararında belirleyici olacağı kaydedilen raporda, Yunanistan’ın birçok adasının da turizm talebi açısından 2016'da önemli oranda daralma yaşamasının beklendiği kaydedildi.

Rapora göre Avrupalı turistlerin güvenlik kaygıları sebebiyle Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika yerine bu yıl İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan ve Fransa’ya yönelecekleri tahmin ediliyor.

 

Yukarı

Business HT×