BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hazine neden 6 yıl sonra geri alım programı açıkladı?

Hazine'nin 6 yıl sonra geri alım programına başlaması ne anlama geliyor?

Hazine neden 6 yıl sonra geri alım programı açıkladı?
BUSINESSHT 01 03 2016, 14:58

Hazine Müsteşarlığı, Pazartesi günü yaptığı duyuruyla 17 Mart'tan başlamak üzere her hafta düzenli geri alım ihalesi yapacağını duyurdu. 

Böylelikle Hazine 2010 Aralık ayından bu yana ilk kez geri alım ihalesi yapmış olacak.

Peki Hazine 6 yıl sonra neden bu kararı aldı? Bu karar Hazine'nin nakit akış açısından aldığı rutin bir karar mı yoksa sınırlı bir genişleme adımı mı? 

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, Hazine'nin yeni ihraçlarda, geri alım yaptığı miktar civarında ek satış yapacak olması durumunda Türkiye tipi bir parasal genişlemeden bahsetmenin zor olabileceğini söyledi. 

Aksoy, Hazine'nin kararı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hazine açıklaması geri alınan tahvillerin tutarı kadar başka tahvillerden ek satış yapılıp yapılamayacağından bahsetmiyor. Fakat Mart-Mayıs iç borçlanma stratejisinde dipnot olarak önümüzdeki aylarda yapılacak iç borçlanma miktarının geri alım ihalelerindeki alış tutarına bağlı olarak değişebileceği yazıyor. Eğer Hazine yeni ihraçlarda, geri alım yaptığı miktar civarında ek satış yapacak olursa Türkiye tipi bir parasal genişlemeden bahsetmek zor olabilir. Ama yeni tahvillerde ek borçlanma miktarı geri alınan tahvil miktarından önemli oranda az olursa Hazine'nin ikincil tahvil piyasasında faiz oranlarını düşürmeyi hedeflediğinden bahsedebiliriz. Buna karar verebilmek için uygulamayı görmek gerekiyor."

ING Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu ise Hazine'nin bu adımı daha önce de attığını, söz konusu geri alım ihalesinin daha sağlıklı bir getiri eğrisi için de atılmış olabileceğini belirtti. Uslu, Hazine'nin bu adımının bankacılığın kredi iştahını etkileyebilecek bir adım olmadığını, daha önceki uygulamalarda da bunun kredi tarafına pek yansımadığını belirtti. 

Hazine borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amacıyla 17 Mart'tan itibaren her hafta düzenli geri alım ihalesi yapacağını duyurmuştu.

Hazine tarafından yapılan yazılı açıklamada ilk aşamada vadesine 4 yıl kalan 8 Temmuz 2020 ve vadesine 9 yıl kalan 12 Mart 2025 vadeli sabit kuponlu tahvile ilişkin geri alım ihaleleri yapılacağı belirtildi. 

Açıklamada Hazine finansman programında geri alım ve değişim ihalelerinin piyasa koşulları çerçevesinde yapılabileceğinin belirtildiği hatırlatıldı.

Açıklamaya göre Piyasa Yapıcılığı (PY) sözleşmesi gereği geri alım ihalelerine yalnızca PY bankalar katılabilecek. İhaleler Perşembe günü, Cuma günü valörlü olarak gerçekleştirilecek ve geri alınacak haftalık azami tutar her bir senet için net 100 milyon TL olacak.

Hazine ayrıca ihalede oluşan fiyatın piyasa koşullarını yansıtmaması durumunda azami tutardan daha düşük miktarda geri alım yapılabileceği gibi geri alım yapılmamasının da mümkün olduğunu belirtti.

HAZİNE'NİN BU ADIMI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Piyasalar, Hazine'nin bu açıklamasına ilk olarak pozitif bir tepki verdi. Liradaki değer kazancı ile birlikte tahvil geri alım programının açıklaması Pazartesi günü tahvil piyasasına pozitif yansıdı. 10-yıllık tahvil faizi 14 baz puan düşerek günü yüzde 10.53’te bitirdi. 

İbrahim Aksoy, Hazine'nin yeni tahvillerde geri alım miktarının altında ek borçlanma yapmasını tahvil faizlerini olumlu etkilemeye devam edebileceğini belirtti. 

Aksoy, söz konusu kararın piyasalara etkisini şöyle analiz etti: " Hazine geri alım konusunda Mart ayı için iki tahvil açıkladı. Her bir tahvil için haftalık maksimum alım rakamı 100 milyon TL ki bu aslında piyasayı etkileyebilecek bir rakam. Eğer Hazine alım yaptığı rakamdan önemli oranda az yeni borçlanma yaparsa bu durum tek başına değerlendirildiğinde ikincil piyasada hemen hemen tüm vadelerde faizlerde düşüş etkisi yaratır. Hazine'nin tercihine göre haftalık alım miktarı kadar birikimli etki de tahvil faizlerine düşüş yaratacak kadar yüksek olabilir.

Hazine'nin bu ay geri alım yapacağını açıkladığı 4-yıllık tahvilde toplam ihraç edilmiş miktar 17.1 milyar lira, 9-yıllık tahvilde 18.7 milyar lira. Hazine hesaplarında 26 Şubat itibariyle 24.8 milyar lira toplam mevduat bulunuyor. Eğer Hazine bu adımla bir genişleme hedefliyorsa genişlemede üst sınır olarak kabaca mevduat rakamından bahsedebiliriz.

Tahvil faizlerinde Cuma ve Pazartesi gördüğümüz düşüşte geri alım ihalelerine dair beklentiler de etkili oldu. Hazine'nin yeni tahvillerde geri alım miktarının altında ek borçlanma yapması tahvil faizlerini olumlu etkilemeye devam edebilir. Geri alım ihaleleri 17 Mart'ta başlayacak. Hazine'nin bu ayki ihraçları ise 15 Mart (10-yıllık sabit kuponlu) ve 22 Mart'ta (5-yıllık sabit kuponlu)."

Pınar Uslu, ise söz konusu adımın piyasa dinamiklerini etkilemekten uzak olduğunu belirtti. 

Yukarı

Business HT×