BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5746 % 0,02
EUR/TRY 34,9320 % 0,23
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5746
% 0,02
34,9320
% 0,23
1,0701
% 0,02
45,35
0,00
2.317,57
% 0,06
87,94
% -0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası tutanaklarında gözden kaçırmamanız gereken 4 madde

Merkez Bankası, 23 Şubat'ta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin tutanakları açıkladı

Merkez Bankası tutanaklarında gözden kaçırmamanız gereken 4 madde
BUSINESSHT 01 03 2016, 14:06

Merkez Bankası, 23 Şubat'ta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin tutanakları açıkladı.

İşte tutanaklarda öne çıkan mesajlar:

1) ENFLASYONDAKİ YÜKSEK SEYİR SIKI POLİTİKA GEREKTİRİYOR

Tutanaklarda, Şubat ayından itibaren enflasyonda düşüş sürecinin yeniden başlayacağı değerlendirmesinde bulunan banka, bunda gıda fiyatlarında devam eden oynaklığın azalacağı ve birikimli döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerinin hafiflemesinin etkili olacağını söyledi.

Ancak çekirdek enflasyon konusunda PPK üyeleri daha karamsar. Açıklamada,  "Gerek ücretlerdeki gerekse enflasyon beklentilerindeki gelişmeler çekirdek enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruması beklenmektedir" denildi.

Bu kapsamda, "Hedefin üzerinde seyreden enflasyonun beklentiler üzerindeki etkisi ve ücret artışlarındaki ivmelenme ekonomi genelinde fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesini gerektirmektedir" diyen banka, "Enflasyonda kısa vadede beklenen düşüş sürecinin kalıcı olması için para politikasındaki mevcut sıkı duruşun sürdürülmesi gerektiği ifade edilmiştir" dedi.

2) SADELEŞME MASADA

Kurul, geniş faiz koridorunun küresel oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde döviz kuru oynaklıklarının düşürülmesine katkı yapan önemli bir araç olarak kullanıldığını, ancak küresel oynaklıklarda kalıcı bir düşüş yaşanması halinde bu araca duyulan ihtiyacın azalabileceğini söyledi.

Merkez Bankası tutanaklarda yer alan,  "Kurul, küresel oynaklıklarda kalıcı bir düşüş yaşanması veya Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının küresel oynaklığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini kalıcı olarak azaltması halinde para politikasının daha dar ve standart bir faiz koridoru içeresinde uygulanabileceği değerlendirmesini sürdürmektedir" açıklamasıyla sadeleşme ve faiz artırımının masadan kalkıp kalkmadığı sorularına cevap vermiş oldu. 

3) TÜRK LİRASINI DESTEKLEME ADIMLARI GELEBİLİR

"Küresel para politikalarına dair belirsizlikler ve büyümeye dair endişeler nedeniyle küresel piyasalardaki oynaklık sürmektedir" diyen banka yurt içinde de, "Önümüzdeki dönemde küresel ve yurt içi oynaklıklar yakından takip edilerek döviz ve Türk lirası piyasalarında gerekli önlemler alınmaya devam edilecektir" dedi.

Merkez Bankası tutanaklarında, "Oynaklığın artarak sürmesi halinde, sıkı likidite politikası korunurken yabancı para cinsinden kıymetlere dayalı fonlama koşullarının gözden geçirilmesi suretiyle Türk lirasının değerini destekleyici yönde adımlar atılabilecektir" denildi.

4) KREDİ BÜYÜMESİ MAKUL DÜZEYDE KALACAK

Tutanaklarda, "sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin" etkisiyle makul düzeylerde seyreden kredi büyüme hızlarının risk ağırlıklarına dair düzenlemelerin ve asgari ücret ayarlamalarıyla desteklenebileceği belirtildi.

Ancak bununla birlikte, finansal koşullarda devam eden sıkılık sebebiyle yıllık kredi büyüme hızlarındaki makul düzeylerin korunacağı öngörülüyor.

Kredilerin bileşimine bakıldığında, ticari kredilerin tüketici kredilerine kıyasla daha yüksek bir oranda büyümeye devam ettiğinin altı çizildi.

Yukarı

Business HT×