BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4817 % -0,17
EUR/TRY 34,7750 % -0,57
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4807
% -0,17
34,7781
% -0,56
1,0699
% -0,28
44,70
-0,19
2.340,17
% 0,33
89,31
% 0,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rusya'nın vurduğu bir turizm şirketinin inşaata dönüş hikayesi

Ulaşlar Turizm, Rusya krizinin yarattığı zararın ardından rotayı inşaata çevirmek zorunda kaldı

Rusya'nın vurduğu bir turizm şirketinin inşaata dönüş hikayesi
ENES TUNAGÜR 15 02 2016, 15:41

Son dönemde Rusya krizi ve artan terör olaylarıyla 2016'da kötü bir yıl geçirebileceği ifade edilen turizm sektöründe özellikle Rus turistlere hitap eden tesis sahiplerini zor günler bekliyor gibi duruyor.

Turizmde kayıpların artabileceğine dair her gün yeni bir haber gelirken, bugün de ilginç bir haber Antalyalı bir turizm şirketinden geldi: Antalya'da 100 odalı bir tesise sahip olan Ulaşlar Turizm bugün KAP'a yaptığı açıklamada turizm sektöründen inşaat sektörüne geçeceğini duyurdu.

Business HT'ye konuşan Ulaşlar Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Meftun Ulaş, 4 yıldızlı bir tesise sahip olmaları nedeniyle daha çok Rus turistlere hitap ettiklerini aktarırken, 2014'te patlak veren Rusya-Ukrayna krizi sonrası sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Ulaşlar Yöneticisi Tevfik Meftun Ulaş turizmden inşaata geçiş kararını ise "dış kaynakla büyümek" istemediklerini söyleyerek açıkladı.

Yönetim kurulu başkan yardımcısı, "Turizmde iklimin değiştiğini düşünüyoruz. Yeni inşa edeceğimiz rezidanslar da yabancılara yönelik olacak. Yüksek kat izni olduğu için bu yolla şirkete ciddi bir kaynak girişi hedefliyoruz. Sonraki adımları da temkinli atacağız. Acelemiz yok" dedi. 

5 YILDIZLI OTELLER DE FİYAT KIRIYOR

Rusya 24 Kasım'da TSK tarafından düşürülen uçak nedeniyle Türk turizm sektörüne karşı yaptırım uygulamaya başlamıştı. İlk alınan tedbirlerden biri de Ruslara Türkiye'ye gitmeme çağrısında bulunmak olmuştu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir raporda 2015'in Rusya krizi ve terör saldırıları nedeniyle zor geçtiğini, 2016'nın ise daha zor geçebileceği kaydetmişti. TÜRSAB'ın raporunda zor döneme rağmen 2015'te 36 milyon turistin Türkiye'ye geldiği ve yalnızca yüzde 1,6'lık kayıp yaşandığı belirtilmişti. Rapora göre, 2015'te en ciddi düşüşün ise Rus turist sayısında gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2015'in tamamında Rus turist sayısındaki gerileme yüzde 18'i buldu.

Avrupa'nın en büyük tur operatörü TUI'dan da İstanbul Sultanahmet'te meydana gelen saldırının Türkiye turizmini olumsuz etkileyeceğini belirten bir açıklama yapılmıştı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy bu açıklama sonrası TUI'yı fiyat kırmaya çalışmakla suçlasa da sektörün jeopolitik risklerdeki artışla da beraber sıkıntı yaşadığı açık.

Rus turist sayısında yaşanan sıkıntı nedeniyle 5 yıldızlı tesislerin de fiyatlarda indirime başladığını belirten Tevfik Meftun Ulaş, "acı reçeteyi" iyi bir zamanlamayla kabul etmeye şartların kendilerini zorladığını söyledi. Son yıllarda özellikle Antalya'da inşa edilen çok sayıda devasa tesis olduğunu da hatırlatan Tevfik Meftun Ulaş sektöre ilişkin bakışlarının olumsuza döndüğünü ifade etti.

Ulaşlar Turizm 2015'te de Antalya'daki 270 odalık tesisini rezidans yapmak üzere kapatarak inşaat sektörüne ilk adımı atmıştı.

Turist sayısındaki azalmayla beraber gelirlerde de sert düşüşler görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre turizm geliri, 24 Kasım'da patlak veren Rusya krizinin de etkisiyle 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 8,3 azalarak 31 milyar 464 milyon 777 bin dolar oldu. TÜRSAB'ın raporunda Rusya'dan oluşacak açığı kapatmak ve daha fazla harcama yapan turistleri ülkeye çekmek için ABD'den 1 milyon, Latin Amerika'dan 500 bin turist hedeflendiği belirtilmişti. 

KAP AÇIKLAMASI

Şirketten konuyla ilgili KAP'a yapılan açıklama şöyle:

"Ulaşlar Turizm, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından turizm sektöründe işlerin bozulacağı beklentisi ile Viva Ulaşlar Otel'in satış ya da kiralanmasına karar verdi. Şirket Rusya krizi dolayısıyla inşaat sektörüne geçeceğini açıkladı. Şirketten KAP'a gönderilen açıklamada şu ifadeler yer aldı. "Şirket turizm tesisi VIVA Ulaşlar Hotel'in arsa, işyeri, konut takası ve/veya nakit karşılığı yoluyla satılmasına veya azami süresi genel kurul tarafından belirlenmek suretiyle kiralanmasına ve bu amaçla gerekli başvuru ve işlemlerin yapılmasına (1 numaralı işlem), Turizm sektöründeki artan riskler ve şirketin otel işletmeciliğini terk etme seçeneği dikkate alınarak, şirket faaliyet konusunun şirket esas sözleşmesinin "Amaç ve Konusu" başlıklı 3 numaralı maddesinde faaliyet konusu olarak bahsi geçen ancak şimdiye kadar yapılmayan inşaat sektörüne geçilmesine ve bu amaçla gerekli başvuru ve işlemlerin yapılmasına (2 numaralı işlem) katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Yukarı

Business HT×