İki günde gelen iki iflas erteleme haberiyle reel sektördeki sıkıntılara dair endişeler tekrar alevlendi.
Önce süt şirketi Aynes Gıda iflas erteleme talebinde bulunduğunu açıkladı; sonra Leke Jeans'in de 26 Ocak'te iflas erteleme başvurusu yaptığı haberi geldi.
Özellikle son aylarda borçlarını ödeyemediğini açıklayan şirket sayısında gözlenen belirgin artış özel sektör ve bankalar için endişeleri de beraberinde getiriyor.
İşte son aylarda mali sıkıntılarıyla gündeme gelen bazı Türk şirketler ve darboğaza sürüklenme hikayeleri:
AYNES
Süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Aynes, Rusya krizinin ilk büyük kurbanı oldu. Şirket dün mali sıkıntıları nedeniyle iflas ertelemesi talebiyle mahkemeye başvurduğunu ve dünkü kupon ödemesini gerçekleştiremediğini açıkladı.
Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin'e göre sıkıntıların en büyük sebebi Rusya'yla yaşanan ekonomik savaş. Sabah gazetesine konuşan Serin, "Rusya krizi nedeniyle alternatif bir pazar bulmak için zaman kaybettik. Bunun yanında sınır kapılarında ülke olarak yaşadığımız ambargo nedeniyle malımız bozuldu. Süt sektöründeki sıkıntılardan dolayı olması gerekenin üzerinde ürün depolamak zorunda kaldık. Dolayısıyla elimizdeki nakdi kullandık. İflas erteleme hamlesini yapmasaydık tıkanacaktık. Tedbirle en azından banka ödemelerini durdurduk. Mevcut nakdimizi üretim ve tedarikçilerimiz için kullanacağız" dedi.
Piyasada 3 farklı ihraçta toplam 100 milyon lira tahvili olan şirketin tahvil yatırımcıları yatırım fonları, emeklilik fonları, sigorta şirketi gibi kurumsal yatırımcılardan oluşuyor.
1985 yılında Denizli'de kurulan şirket Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alıyor. Rusya ve AB'ye süt ihracatı gerçekleştiren Aynes okul sütü ihalesinin de kazananlarından.
LEKE JEANS
Aynes'in hemen ardından tekstil şirketi Leke Jeans'in de geçen hafta iflas erteleme başvurusunda olduğu açıklandı. hürriyet'in haberine göre, iflas erteleme isteyen şirket hakkında tedbir kararı verildi; kayyum ataması yapıldı.
1995 yılında Osmanbery'de kurulan Leke Jeans, entegre üretim tesislerine sahip. 2 bine yakın kişinin çalıştığı şirketlerin cirosu ise 250 milyon lira seviyesinde. İstanbul Hadımköy
Şirketin mahkemeye sunduğu dilekçeye göre, Türkiye ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep meydana gelen düşüş şirketi zora soktu.
PLASPAK
Plastik, ambalaj ve kimya sektörlerine faaliyet gösteren Plaspak Kimya da geçen yılın sonunda yaşadığı maddi sıkıntılarla gündeme gelmişti.
Önce hisseleri borsada yüzde 80 civarında düşmüş, ardından iflas erteleme başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı.
Şirkete göre yaşanan maddi sıkıntıların üç temel nedeni var: ürünlerde yaşanan kalite problemleri, likidite azlığı ve nakit akışı dengesinin bozulması.
9 Aralık'tan bu yana hisseleri Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören şirket, en son 20 Ocak'ta yaptığı açıklamda banka ve finans kurumlarıyla mevcut kredilerinin yapılandırılması konusunda görüşmeler yapılacağını duyurmuştu.
GOLD GRUBU
Bünyesinde, Gold Teknoloji Marketleri, GSA Saat mağazaları, Hızlıal.com gibi şirketlerin de bulunduğu Gold Grubu dört büyük şirketi için iflas erteleme istedi. Mahkeme, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için tedbir kararı verdi. 2012-2014 döneminde 4,7 milyar lira ciro elde eden Gold Grubu’nun dört şirketi artık kayyum denetiminde faaliyet gösteriyor.
Şirketin mahkemeye yaptığı açıklamaya göre şirketi darboğaza, BDDK’nın aldığı karar gereği uygulanan taksit sınırlaması, kurlardaki artış, yaz aylarında yaşanan siyasi belirsizlik, ve küresel ölçekte yaşanan mali zorluklar nedeni ile yurtdışında satın alınan ürünlere tedarikçilerin yaptığı fiyat artışları, sürükledi. Tedarikçilere olan borçların artması ile birlikte satışlarda da düşme yaşanmaya başladı.
AKYÜREK
Tahsilatlarda aksama yaşadığı için borçlarını çeviremeyen Akyürek Pazarlama'ya Ekim ayında önce ING, ardından diğer bankalar icra takibi başlatmıştı.
Peki birçok ulusal ve küresel markanın dağıtımını yapan, kendi markalarıyla tüketici ürünleri sektöründe faaliyet gösteren halka açık şirketin bu süreçte önce tahtası kapatıldı, sonra Yakın İzleme Pazarı'na alındı.
O zamandan bu yana şirkette toparlanma çabaları sürüyor. İcra takibi başlatan 14 bankayla da anlaşma sağlayan şirket, 28 Ocak'ta biçbir banka ile haciz konusu takip kalmadığını duyurdu.
SEZON PİRİNÇ
Türkiye bakliyat sektörünün köklü firmalarından Sezon Pirinç de aşamadığı maddi sıkıntılardan kurtulmak için iflas erteleme yoluna giden şirketlerden biri oldu.
Temeli 1950 yılında Malatyalı Erdoğan ailesi tarafından atılan şirket yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu.
1 Aralık'ta iflas erteleme talebinde bulunan şirket, kurlardaki artışın yanı sıra, ekonomide yaşanan dalgalanma ve talepteki düşüşün şirketin mali sıkıntıya düşmesine neden olduğunu kaydetti. Mali sıkıntıya düşülmesinin bir diğer nedeni olarak ise faizlerdeki artış ve kredi alımlarında yaşanan sıkıntılar gösterildi.
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, iflas erteleme başvurusu için “Sektörün yaşadığı sıkıntının bize yansıması sonucu bu kararı almak zorunda kaldık” demişti.
NURSAN ÇELİK
Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi arasında ilk 100’de yer alan Nursan Çelik de maddi sıkıntılar nedeniyle üretimini durdurmak zorunda kalmıştı.
1983'de üretime başlayan şirket Aralık ayında 30 yılı aşkın bir süredir devam eden faaliyete ara verilmek durumunda kaldı.Fabrikada çalışan 900 işçi ücretsiz izne gönderildi.
Bank riskleri de bulunduğu kaydedilen şirketin tesislerinde yeniden ne zaman üretime başlanacağı belirsiz.
Hatay Payas’da kurulu Nursan, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu lisesine 1 milyar lirayı bulan cirosu ile 85. şıradan girmişti.
Nursan'ın üretimini durdurmasının şirketin beraber çalıştığı 40 kadar taşeron firmayı etkilemesinden de endişe ediliyor.
PETROTÜRK
Akaryakıt sektöründe 25 yıldan bu yana faaliyet gösteren Mersinli Ağaoğlu Ailesi’nin sahibi olduğu Petrotürk'te de yıl başında baş gösteren sıkıntıları aşamayınca Temmuz ayında iflas ertelemeye gitti.
Akaryakıt dağıtım sektörüne 10 yıl kadar önce giren şirketin 51 il genelinde toplam 223 bayisi bulunuyor. 2014 yılı cirosu ise 692 milyon TL olarak kayıtlara geçti.
Şirketi mali darboğaza sokan esas yatırımın Mersin’de yapılan depolama tesisi olduğu belirtiliyor.