BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5871 % 0,18
EUR/TRY 34,8206 % 0,39
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5881
% 0,18
34,8237
% 0,40
1,0668
% 0,23
45,44
-0,05
2.393,86
% 0,62
87,54
% 0,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gelişenler pozitif, Türkiye onlardan da pozitif

Fed'in güvercin mesajları sonrası, emtiadaki toparlanmanın da etkisiyle gelişen piyasalara yönelik risk iştahı arttı. Türkiye ise gelişen ülkelere kıyasla daha da pozitif performans gösteriyor

Gelişenler pozitif, Türkiye gelişenlerden de pozitif
BUSINESSHT 28 01 2016, 14:27

Fed sonrası gelişen piyasalara yönelik risk iştahının olumluya döndüğü görülüyor. Gelişen piyasalara yönelik yatırımcı ilgisi genişlerken, Türk varlıkları ise benzerlerinden pozitif bir ayrışma yaşıyor. 

Fed sonrası Türk Lirası, Rus rublesi ve Malezya ringgitiyle birlikte en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimleri arasında yer alıyor. TSİ 13:50 itibariyle Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0,6 değer kazancı ile yüzde 1,1 prim yapan ruble ve ringgitten sonra en çok değer kazanan üçüncü para birimi konumunda.

Gelişen ülke endekslerinin önemli kısmı da pozitif bir seyir izliyor. Sabah saatlerinde bütün MSCI CEEMEA hisse senedi piyasaları pozitif tarafta yer aldı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, gün ortasında paylaştığı notunda gelişen ülke piyasalarındaki olumlu tablonun üç nedeni olduğunu belirtti. Perşembe günü görülen bu rallinin temel nedeni Fed'in güvercin mesajları. Federal Açık Piyasa Komitesi, FOMC, iki gün süren toplantısının ardından, Çarşamba günkü açıklamasında, küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlerken, bunun işgücü piyasası ve enflasyon ve aynı zamanda ekonomik görünüme yönelik risklerin dengesi üzerindeki etkilerini değerlendirdiklerini belirtmişti. Fed öte yandan, gelecekteki faiz artırımlarının kademeli olacağını bir kez daha işaret etti.   

Deniz Yatırım Kurumsal Hisse Satışları Direktörü Gülsen Ayaz da Fed'in bu mesajlarının diğer gelişen ülke varlıkları ile birlikte Türk Lirası varlıkları'nda da olumlu bir etki yarattığını ifade etti. Bununla birlikte Ayaz, olumlu risk algısının ne kadar süreceğine Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın hamlelerinin etkide bulunacağını ifade etti. 

Gelişen ülke varlıklarını destekleyen bir diğer unsur ise emtialarda görülen ralli oldu. 27 dolar seviyelerini test ederek tarihi düşük seviyelerini gören petrol fiyatları 33 dolarlar seviyesine döndü. Bu durum başta Rusya olmak üzere emtia ihracı yapan ülkelerin varlıklarını desteklerken, tüm gelişen piyasalara yönelik algının pozitife dönmesine olanak sağladı. 

Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash ise gelişen piyasalara yatırım yapan yatırımcılarle yaptığı görüşmeler ve gözlemleri sonucunda alım yönünde sinyaller görüldüğüne dikkat çekti. Ash, 30 dolar civarındaki petrol fiyatlarının yatırımcıların bu piyasalara daha fazla yatırım yapmasına neden olduğunu söyledi. Ash, tek tek gelişen ülkelerin hikayeleri dikkate alındığında daha iyiye dönüş konusunda belli bir unsur görmediğini belirtti. Ash'e göre gelişen ülkelerde hala politika tarafında, faiz oranlarının artırılması ya da yeni yapısal reformların duyurulması gibi doğru adımlar atılmıyor, global jeopolitik riskler de yükselmiş görülüyor. Ancak gelişen ülke kurlarının 10 yılın en düşük seviyesinde olması ve likit yerel tahvil piyasasının çift haneli getiri sağlaması cazip görülüyor. Yatırımcılar bu aşamada risk/ödül perspektifinden baktığında burada bir fırsat görüyor.  

TÜRK VARLIKLARI POZİTİF AYRIŞTI

Gelişen ülkelerin pozitife dönmesiyle destek bulan Türk varlıkları, gelişen ülke varlıklarını aşan bir performansa imza atıyor. Ökte, gün ortasında paylaştığı notunda BIST 100'ün dolar bazında yüzde 1,5 primli olduğunu ve gelişen ülkelerden yüzde 1,3 pozitif ayrıştığını belirtti. Bugünkü yukarı yönlü hareketle Türk hisse senetleri dolar bazında yılbaşından bu yana yatay bir seyir izlerken, gelişen ülkelerden de yüzde 9,6 daha iyi performans gösterdi.

BIST 100 endeksinde özellikle bankaların oldukça primli oldukları görüldü. Ökte, 10 yıllık tahvil faizinin 5 Ocak'tan bu yana ilk defa yüzde 11'in altına gelmesi ile gün ortasında BIST bankacılık endeksinin diğer büyük sektörlerin her birinden yüzde 1,2 daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekti.  

 

Yukarı

Business HT×