BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Yeni anayasayla başkanlık sistemine ihtiyaç var

Erdoğan, "Yeni anayasayla başkanlık sistemine ihtiyaç var; anayasa için nihai kararı vekiller değil millet vermeli" dedi

Erdoğan: Yeni anayasayla başkanlık sistemine ihtiyaç var
28 01 2016, 13:47

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni Türkiye'nin inşasında yeni anayasayla başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu belirtirken, anayasa için nihai kararı da vekillerin değil milletin vermesi gerektiğini söyledi.

ATO Congresium'da, Türkiye Anayasa Platformunca düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin bugüne kadarki tüm anayasalarının "ithal" olduğunu belirterek "şimdi milli ve yerli bir anayasaya dönmek" gerektiğini söyledi.

"Parlamenter sistemin miadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşa sürecinde yeni anayasayla başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Başkanlık sistemini dışlayan bir anayasa çalışması sakat kalır... Yeni anayasa için nihai kararı vekiller değil asil olan millet vermeli" dedi.

TBMM bünyesinde yeni anayasa konusunda kurulan Uzlaşma Komisyonu'na Meclis'te gruba olan tüm partiler üye verirken komisyonun çalışmalarına Şubat ayında başlaması bekleniyor.

Konuşmasında hazırlanacak yeni anayasanın toplumun tüm kesimlerini temsil eden çoğulcu bir anayasa olması gerektiğini belirten Erdoğan, "Yeni anayasa ne kadar geniş bir yapı tarafından inşa edilirse uygulaması o kadar güçlü olur. Bu nedenle Meclis'teki partilerin ve STK'ların bu çalışmalara katılmasını bekliyorum" dedi.

Yeni anayasa için yürütülecek çalışmalar kapsamında en problemli konunun "başkanlık sistemi" olması bekleniyor. AKP başkanlık sistemine geçişmesini savunurken, diğer muhalefet partileri buna net bir şekilde karşı çıkıyor.

Erdoğan konuşmasında yeni anayasa çalışmaları sırasında hangi alanlara yoğunlaşılacağını ise şu sözlerle anlattı:

"Yeni anayasa çalışmalarında en çok tartışılacak konulardan biri güçler ayrılığı meselesi olacak. TBMM'nin asli alanına yoğunlaşmasını sağlamalıyız, bunda çok fazla sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Yürütme ise yeni anayasa çalışmalarının düğüm noktasını teşkil edecek."

Başkanlık sistemi tartışmasının bazı çevrelerce kendi şahsına indirgenmeye çalışıldığını belirten Erdoğan, "Başkanlık sistemi doğru tercih olacaksa bunun komplekssiz şekilde tartışılması gerekir. Yapmamız gereken halkımızın yeni anayasa ve başkanlıkla ilgili bilgilendirilmesi gerekir... Dünyada anayasanın çeşitli uygulamaları var, bunları inceleyip yeni ve gerçekçi bir sistem oluşturmalıyız. Bu mahalle yönetiminden ülke yönetimine kadar bu sistemin yeniden yapılandırılmasını gerektirir" dedi.

Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Türkiye'nin çeşitli kentlerinde benzer toplantılarda yeni anayasa ve başkanlık sistemine dair görüşlerini halk ile paylaşması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün düzenlediği basın toplantısında "Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları hakkında yakalanan ivmeden memnuniyet duyuyoruz... Bu konu tartışılmaya devam edilecek" demişti.

"Mevcut sistemimiz bir anormallik halidir, seçilmiş cumhurbaşkanı ve başbakanla bu sistemin yürümesi fevkalade güçtür" diyen Erdoğan, "Yapmamız gereken kriz halinin ortaya çıkmasını beklemeden başkanlık sistemine geçmektir" dedi.

Erdoğan, yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarının "birtakım kesimler tarafından üniter yapı ve ülke bütünlüğü ile ilişkili hale getirilmeye çalışıldığını" da kaydetti ve, "Özerklik adı altında, özyönetim adı altında devlet içinde devlet kurmaya çalışanların dünyayı başlarına yıkarız, bu böyle biline" dedi.

Yukarı

Business HT×