BIST 100 9.926,93 % 2,16
USD/TRY 32,4463 % -0,28
EUR/TRY 34,7738 % -0,57
Piyasalar
9.927,60
% 2,17
32,4463
% -0,28
34,7820
% -0,55
1,0706
% -0,22
44,70
-0,19
2.345,20
% 0,55
89,42
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Güçlü veriler yatırımcıyı neden ikna edemedi?

Geçen hafta açıklanan güçlü cari açık ve büyüme verileri neden Türk varlıklarında yeterince karşılık bulmadı?

Türkiye'nin güçlü verileri yatırımcıyı neden ikna edemedi?
TUĞÇE ÖZSOY VE BENJAMIN HARVEY BLOOMBERG NEWS 16 12 2015, 13:59

Güçlü gelen cari açık ve büyüme verileri hem Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın tahminlerini haklı çıkardı hem de zorlu geçen bir yılın ardından iyimser olmak için hala sebepler olduğunu gösterdi. Ancak yine de yatırımcıların bu olumlu gelişmelere tepkisi sınırlı oldu.

Beklentilerin üzerinde gelen verilere rağmen yatırımcıların bugün gerçekleşmesi beklenen ABD faiz artırımına göre pozisyon almasıyla birlikte, diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türk varlıkları düştü.

Geçen hafta açıklanan veriler cari açığın Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 95 düşerek 133 milyon dolara gerilediğini; büyümenin ise üçüncü çeyrekte yüzde 2,8 seviyesinde olan beklentilerin çok üzerinde gelerek yüzde 4 olarak gerçekleştiğini göstermişti.

Bloomberg anketlerine göre Türkiye için yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde 3. Diğer gelişen ülkelere bakıldığında Brezilya'nın yüzde 1,3 daralması, Rusya'nın büyümemesi ve Güney Afrika'nın sadece yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor.

Roubini Global Economics ekonomisti Mert Yıldız, düşük cari açıkla da beraber bu şartlar altında Türkiye'nin kendini ayrıştırma fırsatı olduğunu kaydetti. Türkiye'yi "görece olumlu bir hikaye" olarak tanımlayan Yıldız, "Yüzde 3 büyümeyle bile Türkiye gelişen piyasa yatırımcılarının gözdesi olacak" dedi.

Ancak bu rakamlar yatırımcının algısında çok büyük bir değişime sebep olmuş gözükmüyor. Gelişen piyasalar arasında Brezilya'dan sonra bu yılın en kötü gösteren tahvili olan iki yıllık tavilin faizi Perşembe günü veriler açıklandığından bu yana yüzde 19 baz puan artarak yüzde 11,02'ye yükseldi. Aynı süreçte lira yüzde 1,9 düşerken, borsa 18 ayın en düşüğüne yakın seyrediyor. 

Ata Invest baş stratejisti Batuhan Özşahin'e göre, bu durum büyümek için dış borçlara bağımlı olan Türkiye'nin ekonomik performansının sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerden kaynaklanıyor olabilir.

"Türkiye iç tüketim arttığında büyüyor; bu da çok kaliteli bir büyüme performansı yaratmıyor" diyen Özşahin, ithalatta görülen yavaşlamanın önünümüzdeki dönemde ekonomik faaliyetlerin daha da zayıflamasına sebep olabileceğini belirtti.

Standard Chartered gelişen piyasa ekonomistlerinden Philippe Dauba-Pantanacce de cari açıktaki daralmanın "etkileyici ancak dönemsel" olduğunu söyledi. Açıktaki daralmanın düşük petrol fiyatları ve kredi-destekli tüketimdeki keskin yavaşlama gibi konjonktürel sebeplerden kaynaklandığını ve büyüme hızlanırsa bu faktörlerlerin de geri döneceğini ifade etti.

BGC Partners baş ekonomisti Özgür Altuğ ise petrol fiyatları düşük kaldığı sürece Türkiye'nin iyileşen cari açığının yatırımcılar için fırsat sunacağını belirtti.

12 aylık açığın önümüzdeki yılın ortasında gayrisafi milli hasılanın yüzde 3'üne kadar gerileyebileceğini söyleyen Altuğ, "Piyasalar bu gelişmeyi yeterince fiyatlamıyor. Bu yeniden dengelenme hikayesi önümüzdeki altı ay boyunca bizimle olacak" dedi.

Yukarı

Business HT×