BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5632 % 0,13
EUR/TRY 34,8926 % 0,73
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5622
% 0,13
34,8927
% 0,73
1,0704
% 0,47
45,35
-0,09
2.322,03
% -0,23
88,43
% 1,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdem Başçı'nın bugün verdiği 5 önemli mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bugün verdiği 5 kritik mesaj

Erdem Başçı'nın bugün verdiği 5 önemli mesaj
BUSINESSHT 09 12 2015, 13:45

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın sabah saatlerinde gerçekleştirdiği "2016'da kur ve para politikaları" konulu basın toplantısı, piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. 

Fakat Başçı'nın sunumunda ve takip eden soru-cevap bölümünde daha önceki söylemlerinden farklı ifadeler kullanmadığı görüldü. Ekonomistler Başçı'nın bu sunumunun Fed'in faiz artışı öncesinde Merkez Bankası'nın sadeleştirme politikaları açısından güçlü mesajlar vermek açısından bir imkan olduğunu ama bu imkanın kullanılmadığı görüşünde.

Bununla birlikte Başkan Başçı'nın son günlerde tartışılan konularla ilgili bazı mesajlar verdiği de görüldü. 

İşte Başçı'nın bugün yaptığı toplantıda verdiği 5 kritik mesaj

SADELEŞTİRME

Başçı sunumunun ilk bölümünde daha önce açıklanan sadeleştirme politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 18 Ağustos'ta yayınlanan yol haritasında küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından önce ve sonra uygulanabilecek politikaların kamuoyuna daha önce açıklandığını belirten Başçı faiz koridorunun daraltılacağı ve bir hafta vadeli repo ihale faizi etrafında daha simetrik hale getirileceğinin altını çizdi.

Başçı bu bölümde daha önce yapılan açıklamaları hatırlatmakla yetinirken, bu yönde başka bir mesaj vermeyi tercih etmedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, toplantı öncesi piyasalarda Başçı'nın ortodoks para politikalarına yönelik güçlü bir mesaj vereceği beklentisi olduğunu, fakat Başçı'nın bu konuda yeni bir mesaj vermediğini belirtti.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da Merkez Bankası'nın Fed'in adımlarına bağlı olarak otomatik pilot söyleminin devam ettiğini söyledi. Altuğ, ""Başçı'nın yeni bir sinyal vermemesine karşın TCMB'nin Fed faiz artışı ile birlikte öncelikle politika faizinde artış ve faiz koridorunun üst bandında bir indirime gideceğini öngörmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

DÖVİZ REZERVLERİ

Başçı'nın düzenlediği toplantıda ikinci önemli vurgu döviz rezervlerine yönelikti. Başçı, rezervlerin kısa vadeli borçları karşılama oranında 2016'da iyileşme olacağını öngördüklerini belirtti.

"Döviz rezervlerindeki önemli bir gelişme de BOTAŞ'ın talebinin petrol fiyatlarına bağlı olarak yarı yarıya düşmesi oldu. Mart ayından itibaren daha da büyük bir azalma bekliyoruz" diyen Başçı, döviz rezervlerinin kendisinde 2016 ilk çeyrek itibariyle ılımlı bir artış görülebileceğini de söyledi.

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, enerji fiyatlarındaki gerileme ve Avrupa'daki ılımlı toparlanma dikkate alındığında Başçı'nın bu konudaki değerlendirmelerin gerçekçi olduğunu ifade etti. 

CARİ AÇIK

Döviz rezervleri ile birlikte cari işlemler dengesinde de iyileşme olacağına dikkat çeken Başçı, "İhracatla ilgili olarak iyi haber Avrupa'dan geliyor. İhracatçılarımızın Avrupa'ya ihracatı euro ve miktar bazında artıyor. Avrupa yüzde 1-1,5 büyüse bile bizim için yeterli. Cari açıkta iyileşmede; kamuda uygulanan mali disiplin, özel sektörde basiretli borçlanma, petrol fiyatları ve ihracat etkili. Çok büyük ihtimalle cari açıkla ilgili kaygılar artık geride kalmış olacak" değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞI 

Merkez Bankası bağımsızlığı konusunda Başçı'nın dile getirdikleri de toplantının öne çıkan unsurları arasında yer aldı. Zira, hükümet programında araç bağımsızlığı vurgusunun daha önceki hükümet programlarına göre daha geride olduğu yönünde eleştiriler söz konusuydu.

Başçı bu konudaki soruya hükümet programındaki ifadelerin Merkez Bankası Kanunu ile uyumlu olduğu cevabını verdi. Görev süreleri ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Başçı bu konuda Avrupa Birliği müzakarelerine atıf yaptı ve tasarrufun hükümette olduğunu söyledi.

Ekonomist Bürümcekçi, Başçı'nın ifadelerine rağmen Merkez Bankası bağımsızlığı konusundaki adımların dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Bürümcekçi görev süreleri ile ilgili olarak da önümüzdeki aylarda Merkez Bankası üzerindeki belirsizliklerin devam edebileceğine dikkat çekti.    

ASGARİ ÜCRET VE ENFLASYON

Asgari ücret artışının Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerine etkisi de merak edilen konulardan bir tanesiydi. Başçı, asgari ücret artışının yönetilebileceğini söylerken, 2016'da 1,5 puanlık enflasyon hedefi artışının asgari ücret artışı taahhütlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Başçı enflasyonun 2016'da yavaşlamaya başlayacağını, 2016 sonunda yüzde 6,5 düzeyinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Özgür Altuğ, Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda iyimser olduğu yorumunu yaptı.

 

Yukarı

Business HT×