BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4863 % -0,25
EUR/TRY 34,9149 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4863
% -0,25
34,9149
% 0,18
1,0729
% 0,29
44,89
-0,46
2.331,78
% 0,67
88,39
% 0,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdem Başçı: 2016'da döviz rezervlerinde ılımlı bir artış görebiliriz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "2016 yılında kur ve para politikası" konulu basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu

Erdem Başçı: 2016'da döviz rezervlerinde ılımlı bir artış görebiliriz
BUSINESSHT 09 12 2015, 10:22

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2016 yılında kur ve para politikası" konulu basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. 

Başçı 2016'da döviz rezervlerinde ılımlı bir artış görülebileceğini, rezervlerin kısa vadeli borçlara oranının da 2016'da iyileşeceğini söyledi.

Hükümet programındaki 'araç bağımsızlığı' ifadelerini de değerlendiren Başçı, bu ifadelerin Merkez Bankası Kanunu ile uyumlu olduğunu ifade etti.  

Başçı'nın yaptığı sunumda ve soru-cevap kısmında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

-Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu nedenle 2018 enflasyon hedefi de yüzde 5 olarak belirlenmiştir.

-Belirsizlik aralığı her iki yönde yüzde 2 olarak korundu. Enflasyon hedefler aralığında gerçekleşmezse hükümete açıklama mektubu yazılacak.

-Enflasyon 2016 başında yavaşlamaya başlayacak ve 2016 sonunda yüzde 6,5 olacak.

-Orta vadeli hedefte hükümete projeksiyonlarımız uyumlu.

-Enflasyonda hedefin arkasında kalmamamızın nedeni cari işlemler dengesindeki oldukça yüksek açıktı. 

-Kaygılar azaldı mı sorusunun cevabı net bir şekilde "Evet". Oldukça kuvvetli bir iyileşme var. Burada iyi haber geliyor.

-Türkiye'nin zayıf noktası olarak gösterilen bir problem çözüme ulaşmaya yakın.

-Diğer çok konuşulan bir konu rezervlerin kısa vadeli borçları karşılama oranı oldu. Oran yüzde 100'ün üzerinde. Bu rasyonun da 2016'da iyileşme olacağını öngörüyoruz. Bu temelde dış borçların vadelerinin uzaması yoluyla olacak.

-Döviz rezervlerindeki önemli bir gelişme de BOTAŞ'ın talebinin petrol fiyatlarına bağlı olarak yarı yarıya düşmesi oldu. Mart ayından itibaren daha da büyük bir azalma bekliyoruz. 

-Döviz rezervlerinin kendisinde 2016 ilk çeyrek itibariyle ılımlı bir artış görebiliriz.

-Bankalar borçlanma vadelerini 50 ayın üzerine uzatıyor.

-Hanahalkı borcunun gelire oranı kademeli şekilde artacak.

-İhracatla ilgili olarak iyi haber Avrupa'dan geliyor. İhracatçılarımızın Avrupa'ya ihracatı euro ve miktar bazında artıyor. Avrupa yüzde 1-1,5 büyüse bile bizim için yeterli.

-Cari açıkta iyileşmede; kamuda uygulanan mali disiplin, özel sektörde basiretli borçlanma, petrol fiyatları ve ihracat etkili.

-Çok büyük ihtimalle cari açıkla ilgili kaygılar artık geride kalmış olacak. 

-Para politikası enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici niteliğini koruyor.

- Asgari ücret yükselişi toplam talebi bir miktar artırıcı etki yaratır.

- 2016'da 1,5 puanlık enflasyon hedefi artışı asgari ücrete yönelik.

- Gelişen ülkelerden 300 milyar dolar çıkış rakamı bir projeksiyon

- Merkez Bankası borç akımlarıyla ilgili sorunlarda 'ben buradayım' mesajı veriyor

- Hükümet programındaki araç bağımsızlığı ifadeleri Merkez Bankası Kanunu ile uyumlu, herhangi bir değişiklik yok bu konuda

- Para politikasının bağımsız otoriteye delege edilmesi önemli sorunları çözmüştür. Tabii hesap verme mekanizmalarının da çalışması gerekiyor. Biz de yılda 2 defa meclise gidip bu konuda açıklamalarda bulunuyoruz.

- ABD'de Fed yöneticileri sık sık Kongre'ye gidip açıklamalarda bulunuyor.

- Pazartesi günü 17. fasıl müzakereler açılacak AB ile. Burada banka meclisi üyelerinin görev sürelerinin 3 yıl değil de 5 yıl olması öngörülüyor.

- Bankacılıkta sermayenin getirisi tüm dünyada azalma eğiliminde. Bankalara zorlu koşullarda destekleyici önlemlerle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Zorunlu karşılıklara ödediğimiz faiz oranlarını artırarak bankacılığı destekledik.

-Fed faiz artışı yaparsa ertesi gün yabancı para zorunlu karşılıklara müdahale edebiliriz. 

- Kredilerin büyüme oranı sürdürülebilir olan yüzde 14 seviyelerinde.

- Gıda Komitesi kırmızı ette olduğu gibi konjonktürel tedbirler alabiliyor.

- Fed'in faiz patikasını vurgulayan iletişimi olumlu, bunun yanında Avrupa Merkez Bankası net sinyal vermedi. Ama Merkez Bankası AMB'nin yaratacağı herhangi bir dalgalanmaya karşı hazır.

- Başbakan Davutoğlu'na yaptığım ziyaret nezaket ziyaretinden ibaretti. Göreve devam edip etmemem hükümetin takdirinde bir konu. Görev verildiği sürece son güne kadar en iyi şekilde yapılır.

Yukarı

Business HT×