BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3652 % 0,06
EUR/TRY 34,9499 % -0,19
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3652
% 0,06
34,9499
% -0,19
1,0775
% -0,13
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

S&P/Sheard: Büyümeye en büyük tehdit 'Yeni Kırılgan Beşli'

S&P Başekonomisti Paul Sheard, büyümeye yönelik en büyük tehdidin aralarında Türkiye'nin de olduğu yeni kırılgan beşli olduğunu söyledi

S&P/Sheard: Büyümeye en büyük tehdit 'Yeni Kırılgan Beşli'
EMERGINGSMARKET.COM 17 11 2015, 14:40

S&P Başekonomisti Paul Sheard, küresel büyüme açısından en büyük riskin aralarında Türkiye'nin de olduğu beş ülke olduğunu söyledi. 

Türkiye ile birlikte Peru, Kolombiya, Venezuela ve Arjantin S&P tarafından ABD'de yükselecek olan faiz oranları, Çin'in yavaşlaması ve borç dağlarına yönelik hassasiyet bakımından "Yeni Kırılgan Beşli" olarak tanımlanıyor. 

Kurumun başekonomiti Sheard önümüzdeki günlerde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bu üç riskin beklediğini belirtti. Sheard, gelişmekte olan ülkeler açısından uzun vadeli büyüme açısından en büyük tehditleri içeren bu risklerin en çok Yeni Kırılgan Beşli için dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

S&P de son yayınladığı raporlardan birinde bu üç risk kategorisi dikkate alındığında Latin Amerika ülkelerinin, Asya ülkelerinden daha kırılgan olduğunu belirtmişti.

Başekonomist Sheard, yeni kırılgan beşli olarak tanımladığı gruba Çin'in de dahil edilebileceğini ifade etti. Sheard, ülkenin Fed'in faiz artışından ve artan borç yükü ile birlikte içeride ve dışarıda ekonomik büyümenin yavaşlamasından etkilenecek en büyük gelişmekte olan ülke olduğuna dikkat çekti.

Sheard, Türkiye ile ilgili de özel bir değerlendirme yaptı. Değerlendirmesinde Avrupa, Afrika ve Ortadoğu arasında kalan Türkiye'nin politik olarak tıkanmış bir nitelik sunmaya devam ettiğini, ikiz açığın yavaşlayan ekononomisi için ciddi bir engel oluşturduğunu belirtti. Sheard, Türkiye ile ilgili olarak, "Türkiye'nin önemli bir cari açığı bulunuyor. Çin'deki büyümenin yavaşlaması Türkiye'yi diğer ülkeler kadar etkilemese de Fed'in faiz artışına gidecek olması ülke ekonomisi için önemli düzeyde kırılganlık yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

ZAYIF DIŞ POZİSYON

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye, Arjantin ve Venezuela'nın, zayıf dış finansal pozisyonu ve yüksek iç finansal kaldıraçları dikkate alındığında küresel faiz artışına karşı kısmen kırılgan olduğunu belirtti. Kolombiya ve Peru'nun ise Çin'e karşı yüksek derecede hassasiyet gösterdiğine vurgu yapıldı.

Son raporunda Uluslararası Finans Enstitüsü de, geniş cari açık, makro politik çerçeve, şirket borçlarının büyüklüğü ve siyasi belirsizliklerden dolayı Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeleri sarsan dalgada en çok etkilenecek ülke olduğuna dikkat çekmişti. 

Çarşamba günü S&P Türkiye'nin 2016 yılına ilişkin büyüme tahminin yüzde 2,8'e çekti. Bir önceki tahmin yüzde 3,2 olmuştu. Kurum Türkiye'ye ilişkin öngörülerini revize ederken iç ve dış risklerin de çeşitlendiğine dikkat çekmişti. 

East Capital Başekonomisti Marcus Svedberg de 2010 yılının sonunda bu yana dolar karşısında istrikrarlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirasına ve en büyük yedinci gelişmekte olan ekonomi olan Türkiye'de artan borçluluğa dikkat çekti. 

Bank of America Merrill Lynch'nin hesaplamalarına göre Türkiye'de döviz rezervlerinin kısa vadeli borçlara oranı 0,8. Arjantin'de bu oran 1, Rusya'da 5, Brezilya'da ise 17. Svedberg, "Gelişmekte olan ülkeler liginde konu özel sektörün borçluluğuna geldiğinde Türkiye oldukça savunmasız görülüyor" dedi.

Yukarı

Business HT×