BIST 100 9.487,42 % -0,45
USD/TRY 32,4917 % 0,07
EUR/TRY 34,7587 % 0,29
Piyasalar
9.490,21
% -0,42
32,4917
% 0,07
34,7587
% 0,29
1,0662
% -0,10
45,49
0,00
2.376,54
% 0,66
86,90
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'ndan 5 değişiklik

Faizleri sabit bırakan Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında açıklamada yapılan söylem değişiklikleri öne çıktı

Merkez Bankası'ndan 5 değişiklik
GÖKHAN ŞEN* 22 10 2015, 08:44

TCMB beklendiği gibi politika faizini ve ona eşlik eden diğer faizleri aynı bıraktı. Böylece faiz koridoru yine korunmuş oldu.

Kararlar beklendiği gibi olsa da merkez bankasının Eylül'de kullandığı dile nazaran bazı değişikliklere gittiğini görüyoruz. Bunlar benim sayabildiğim kadarıyla 5 tane.

* Kredi büyümesine ilişkin olarak, "Yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir" ifadesi konmuş durumda - Bu, teknik bir düzenlemenin kapısını açmak için kullanılmış olabilir. Normal şartlarda, ekonomistler ve TCMB 13 haftalık ortalamaları kullanıyor.

* Önceki toplantıda bahsedilen, "Küresel para politikalarının normalleşme sürecinde yol haritası" ve bunun ardından alınacak önlemler tümcesi çıkarılmış - Bunu, eriyen "Fed faiz artışı" beklentilerine bağlıyorum.

*Enflasyona ilişkin değerlendirme,"Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır" şeklinde ifade edilmiş. Daha önce enflasyondaki iyileşme ifadesi kullanılmıştı - Bozulan enflasyon beklentileri merkez bankasının da ifadesini değiştirmesine sebep olmuş. Böylece sadece enflasyondaki iyileşme şartına bağlanmış olan politika tepkisi şartı gevşemiş oluyor. Yani enflasyon beklentileri ya da bizzat enflasyonun kendisi yükselirse merkez bankası harekete geçebilir. Bu seçenek aslında her zaman açık olmasına rağmen uzun süre sonra ilk kez ima edildiğini görüyoruz.

* Politikanın içeriğine ilişkin olarak, "Para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" cümlesini görüyoruz ki önceki metinde bu "temkinli duruş" olarak tarif ediliyordu - Değişen metindeki ifadeler ile uyumlu bir sertleşme.

* Son olarak da yönteme ilişkin, "Getiri eğrisinin yataya yakın tutulmak sureti ile" cümlesi kalkmış durumda - Böylece temkinli duruştan sıkı duruşa geçilmesinin etkisini görüyoruz.

Özetlemek gerekirse, bozulan fiyatlama davranışları ve artan enflasyon beklentileri merkez bankasını sıkı duruşa itmiş ve yeniden enflasyonu odak noktası haline getirmesine sebep olmuş gibi görünüyor. Piyasaya giden mesajı 'şahince' olarak algılamak mümkün. Diğer yandan, banka uzun süredir beklenenden daha gevşek bir politika uyguladığı için ve sadeleştirme fazı hala tam olarak hayata geçmediğinden verilen mesajın fiyatlamalar üzerinde fazlaca etkisini görmüş değiliz.

---

BloombergHT Ekonomi Direktörü  

Yukarı

Business HT×