BIST 100 9.048,43 % 2,74
USD/TRY 32,3159 % 0,07
EUR/TRY 35,1176 % 0,13
Piyasalar
9.048,43
% 2,74
32,3159
% 0,07
35,1176
% 0,13
1,0808
% -0,18
47,68
-0,25
2.206,56
% 0,54
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Neden 1 milyon genç işsiz?

Uzmanlar ve işverenlere göre, genç işsizliğin temelinde vasıf uyumsuzluğu ve eğitim sorunları yatıyor

Gençlerin önündeki istihdam duvarı
ÖZGE ÖZDEMİR 15 10 2015, 10:21

Genç işsizliği Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri… 15-24 yaş arası nüfusun yaklaşık 1 milyonu işsiz. Bu soruna artık gözlerini kapatamayan siyasi partilerin 1 Kasım seçim vaatlerinde, gençlere ekonomiyle ilgili büyük sözler verdiğini görebiliyoruz.

Genç işsizliğinin ana damarı ise gençlerin aldıkları eğitim ve yapmak istedikleri mesleğin işgücü piyasasında karşılık bulamaması. İşsiz gençlere kulak verdiğimizde en çok üniversite eğitimini aldıkları bölümle ilgili iş bulamamaktan yakındıkları ortaya çıkıyor.

VERİLER YETERSİZ

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden (BETAM) Gökçe Uysal, gençlerin aldıkları eğitim ile işgücü piyasası beklentilerinin birbirini karşılamaması anlamına gelen “vasıf uyumsuzluğunun” bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir sorun olduğunu aktarıyor.

İşverenlerin hangi becerilere ihtiyaç duyduğuyla ilgili düzenli olarak veri açıklanmadığını belirten Uysal’a göre firmaların aradığı niteliklere yönelik yapılacak araştırmalar, gençlere bu doğrultuda eğitim verilmesinin önünü açabilir. 

GENÇ KADINLAR İŞSİZ

Uysal ayrıca 15-19 yaş arasında ne eğitimde ne de işgücü piyasasında olan gençlerin oranının Türkiye’de çok yüksek olduğunu vurguluyor. BETAM’ın mayıs ayında açıkladığı rapora göre 15-19 yaş arasında 950 bin genç ne eğitimine devam ediyor ne de çalışıyor. Uysal’a göre bunun en büyük nedeni ise genç kadınların eğitimini tamamladıktan sonra işgücü piyasasına girmemesi.

Genç kadınların işgücü piyasasında karşılaştıkları sorunları, üniversite mezunu genç kadınların istihdamıyla ilgili bir araştırma yürüten Toplum Gönüllüleri Vakfı’ndan Dila Okuş’a sorduk. Okuş’a göre genç kadınlar, üniversite eğitimi sırasında nasıl iş bulabilecekleri konusunda bir eğitim almadan mezun oluyor. Bu noktada nasıl iş bulabilecekleri konusunda yeterli donanıma sahip olmayan gençlere üniversitedeki kariyer merkezlerinin ve İŞKUR gibi kurumların vereceği danışmanlık büyük bir öneme sahip. 

ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR

Okuş, asıl sorunun sürdürülebilir istihdam konusunda yaşandığını belirterek çalışma koşullarının ağır olması ve uzun çalışma saatlerinin genç kadınların hayal kırıklığına uğramasına yol açtığını söylüyor. Okuş’a göre sürdürülebilir istihdam için çalışma koşullarında iyileştirmeye gidilmesi şart...

İŞ BULMAK İÇİN PARA HARCAMAK

Ordu Üniversitesi’nin ekonomi bölümünden mezun olan Emrah Kapçak, iki yıldır kamuda ya da özel sektörde iş bulamayan gençlerden... Emrah, 450 bin İktisadi ve İdari Bilimler mezununun atanamadığını vurguluyor. Eğer iş imkanı verilmeyecekse bu fakültenin kapatılması gerektiğini söyleyen Emrah, fabrikalara işçi olmak için bile başvurduğunu ancak özel sektörde deneyim engeline takıldığını söylüyor. 

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra iş bulamadığı için sertifika almak ve sınavlara hazırlanmak için kurslara giden gençler, işsiz oldukları dönemde iş bulmak için masraf yapmak zorunda kalmaktan dertli.

Emrah, KPSS’ye hazırlanan bir gencin sınav masrafları, kurum sınavları ücretleri ve dersane eğitimiyle yaklaşık 3.500-4.000 tl masraf yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ YETMİYOR

Eğitimini aldığı meslekle ilgili atanamadığı için iş bulamayan gençlerden biri de Fethullah Şahin... Karadeniz Teknik Üniversitesi  Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği’nden 2013 yılında mezun olan Fethullah, iyi yıldır işsiz. Özel sektörün ağır koşullara sahip olması ve öğretmen olmak istediği için atanmayı bekliyor.

Fethullah, 5 yıldır 15 bin mezun veren bilişim öğretmenliği bölümünden bu yıl sadece 850 öğretmenin atandığını vurguluyor. Bilişim öğretmenlerinin istihdamına fayda sağlaması beklenen Fatih Projesi kapsamında oluşturulan 18 bin laboratuvar ise boş.

Bilişim öğretmenlerine kadro açılmasını bekleyen Fethullah işsizlik yüzünden umutsuzluğa kapıldığını, “Rotasız bir gemi gibi insanın ne yapacağı belli değil. Sürekli bir bekleyiş içindeyiz. Aileme yük olmaktan kurtulamıyorum, bu yüzden çok üzgünüm” sözleriyle anlatıyor.

'EĞİTİM SİSTEMİNİN GETİRDİĞİ REKABET'

İşveren tarafına baktığımızda, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı İsmail Gülle ise eğitim sisteminin getirdiği haksız rekabet yüzünden gençlerin işsiz kaldığını, bu yüzden gençlerin kabahatleri olmadığı halde mağdur olduğunu söylüyor.

İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ise gençlerin mesleki formasyonun üniversite okumaktan farklı bir şey olduğunu anlamakta güçlük çektiğini dile getiriyor.

Dalgakıran’a göre gençler, mezun olduktan sonra koşullara ve maaşa bakmaksızın bir işyerinde çalışarak ikinci bir eğimden geçmeli... Türkiye’de birçok işyerinin çalışma şartlarını iyileştirdiğini dile getiren Dalgakıran, “Şartlar böyle bile olsa, gençlerin çok çalışması lazım. Bu yıllarda öğrenecekler. Aldığınız formasyon iş dünyasına katkıda bulunmanıza yetmiyor. Gençken büyük sıkıntılar ve mücadeleler verilmeden iyi bir yere gidilmiyor” yorumunda bulunuyor. 

Yukarı

Business HT×