BIST 100 9.724,98 % 0,83
USD/TRY 32,5387 % -0,05
EUR/TRY 34,8144 % -0,14
Piyasalar
9.725,88
% 0,84
32,5388
% -0,05
34,8153
% -0,14
1,0688
% -0,13
45,35
0,00
2.318,71
% -0,14
88,59
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tek veriyle bahar olur mu?

Fed'in faiz artışı beklentilerini öteleyen ABD tarım dışı istihdam verisi ile Türkiye piyasalarında bahar havası devam ediyor. Peki bu veri tek başına piyasaları kurtarmaya yeter mi?

Tek veriyle bahar olur mu?
BUSINESSHT 05 10 2015, 12:06

Fed'in faiz artışı beklentilerini öteleyen zayıf istihdam verisi sonrasında gelişen piyasalarla birlikte Türkiye'de de bir bahar havası yaşandı.

Veri sonrası dolar karşısında güçlenen Türk Lirası bugün de kazançlarını korudu. BIST 100 endeksinde günlük kazanç, yüzde 2,2'yi aştı. Bankacılık endeksindeki prim ise yüzde 3'ü geçti.

Peki tek veri ile gelen bu bahar havası piyasaları kurtarmaya yetecek mi?

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert bugünkü notunda yurt içi piyasalarda Fed'in faiz artırmasının sorunların önemli bir sebebi olduğunu, ancak Fed'in faiz artışının ertelenmesinin Türkiye'nin sorunlarına tek başına çözüm getirmeyeceği görüşünü belirtti.

Cömert, "Siyaset yine belirsiz, terör yine sürüyor, dış finansman ihtiyacımız yine yüksek. Üstelik dünya ekonomisindeki yavaşlama, fon akımlarının daha seçici olmasına yol açtı. FED kaynaklı gördüğümüz şu anki rahatlamanın kalıcı olması için bizim içeride de önemli bir atılım yapmamız gerek. Bu durumda piyasalarımızdaki iyimser rakamları, son dönemde oluşan köpüğün düzeltmesi olarak görmek daha anlamlı. Sonuçta, bir gecede oluşmayan sorunlar, bir günde düzelmeyecek" değerlendirmesini yaptı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise Çin kaynaklık olumsuz bir haber akışı olmazsa gelişen ülkelere para girişinin devam edebileceğini söyledi. Ökte, "Ocak ayında yüzde 7 olan 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11 üzerine 29 Eylül günü yükseldi. O günden bu yana 50 baz puan iyileşme var. 10 yıllık gösterge tahvile alımlarla da bankacılık sektörüne para girişleri var" ifadelerini kullandı. 

Bununla birlikte Ökte gelişen ülkelere yönelik para girişlerinin artmasının tek nedeninin ABD verisi olmadığını söyledi. Ökte, "10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 2’nin altında --- carry iştahından söz etmek için çok erken ancak gelişmekte olan ülkelere 4 gündür para girişleri var. Bunu yaratan da ABD tarım dışı verisi değil. 6 senenin dip seviyesinden gelişmekte olan ülkelere para girişlerinin olmasına şaşırmamak gerekiyor. Gelişmekte olan ülkeler endeksinde en son Temmuz 2009’da bu seviyeleri gördük" diye konuştu.

Ökte bu para girişlerinin Çin'den kötü bir sürpriz gelmediği sürece devam edeceğini söyledi: "Bu para girişleri devam eder mi? Çin’den yine kötü bir sürpriz gelmezse devam edebileceğini düşünen taraftayım. 10 yıllık gösterge tahvilde 10.25-10.30 bandını test edeceğimizi düşünüyorum. Bu da bankacılık endeksinde kısa vadede bir yüzde 3-4 yukarı hareket anlamına gelir. Sınai hisselerden Bankacılık hisselerine dönüş olduğuna dair bir sinyal beni seçimler öncesi daha pozitif bir duruma sokar. Ancak şu anda piyasada öyle bir trade oluşumundan söz edemiyoruz. Banka / Sınai rasyosu hala son 12 senenin diplerinde. Bunu da 1 Kasım seçim belirsizlikleriyle beraber yükselen TÜFE ve çekirdek enflasyon rakamlarına bağlıyorum"

Burgan Yatırım Menkul Değerler trader'ı Burak Demircioğlu da Türkiye'de hisselerin arayı kapattığını, bu hafta boyunca iyimser havanın olumsuz bir haber akışı olmadığı sürece devam edeceğini söyledi. 

Yukarı

Business HT×