BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'den adım beklenmiyor

Geçen hafta finansal dünya hala Janet Yellen'ı desteklerken, çok azı Türkiye Merkez Bankası Başkanı'nın kararı ile ilgili tereddüt ediyor

Merkez Bankası'ndan adım beklenmiyor
BLOOMBERG NEWS 21 09 2015, 06:57

Fed Başkanı Janet Yellen'ın gölgesinde hareket etmek, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz kararını küçük bir performans haline getiriyor.

Ortodoks olmayan politikaları, günlük faiz dalgalanmalarıyla Türk Lirası spekülatörlerini şaşırtan Başkan Erdem Başçı, şimdi yatırımcıların endişelerine en düşük seviyede önem veriyor. Başçı, Fed faiz artırmadan önce faizlerini artırmayacağını belirttiği için Merkez Bankası yarın toplandığında yatırımcıların aklı başka yerlerde olabilir: Örneğin yoğunlaşan Kürt isyanında, Suriye savaşında ve sonuçsuz bir seçim olasılığında.

Pioneer Investment Management fon yöneticisi Hakan Aksoy, "Türk varlıklarını değerlendirmede listenin sonuna Türkiye para politikası yapıcılarını koyuyorum" ifadelerini kullandı.

Yatırımcılar bu yıl gelişen ülkelerin para birimlerinde yaşanan en kötü ikinci değer kaybı dalgasını önlemesi için Merkez Bankası'ndan bir adım beklemiyor. Türkiye Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 1 artıracağı öngörüsünde bulunan Bank of America Merrill Lynch, Yellen faizleri sabit tuttuktan sonra beklentisini sıfıra çekti. 

Merrill Lynch International Gelişen Piyasalar Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, "Fed'in faizleri sabit tutması kararı Türkiye'ye özellikle zayıf dolar ve daha düşük ABD tahvili getirisi dolayısıyla can simidi oldu. Yine de Türkiye için yapıcı yatırım durumunun bundan daha ileri gitmemesi gerçeği büyük olasılıkla yatırımcıların bundan bir tutam tuz almasına yol açacak" değerlendirmesini yaptı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise baskılanmış varlık fiyatları, finansal regülatörlerin kredi kısıtlamalarındaki potansiyel gevşemeye gitmesi ve dış ticaret dengesindeki beklenmedik gelişmeye vurgu yaparak Türkiye'nin kısa vadede iyi günlere hazır olduğunu belirtti. Fakat odak terör saldırılarına, ekonomik yavaşlamaya, seçimlere ve geçici hükümetin güvenilir bütçe eksikliğine dönecek. Altuğ, "Bilinmeyen hiçbir şey yok, fakat odak Fed'ten buralara dönecek" diye konuştu.

Capital Economics gelişen piyasa ekonomisti William Jackson ise "Fed'in kararı Türkiye Merkez Bankası için gelecek hafta para politikası kurulunda faizleri artırmaya ihtiyacı olmayabileceği anlamına gelirken, çok uzatmadan bunu yapmak zorunda kalacak. Fed'in hareketsizliğinin Türkiye Merkez Bankası yetkililerini akladığından emin değilim" ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×