BIST 100 9.717,25 % -0,05
USD/TRY 32,5068 % -0,19
EUR/TRY 34,9128 % 0,17
Piyasalar
9.717,25
% -0,05
32,5037
% -0,20
34,9163
% 0,18
1,0714
% 0,14
44,89
-0,46
2.334,79
% 0,80
87,63
% -0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonomistlerin Merkez beklentisi

Ekonomistler Fed'in kararı sonrası Merkez Bankası'nın para politikası tutumunu değerlendirdi

Ekonomistlerin Merkez beklentisi
BUSINESSHT 18 09 2015, 09:59

Fed'in faizlerde değişikliğe gitmemesi sonrasında Türkiye'de dikkatler Merkez Bankası'nın 22 Eylül'deki faiz kararına çevrildi. 

Normalleşme yönünde yol haritasını açıklayan Merkez Bankası, para politikası duruşunu Amerikan Merkez Bankası'na endeksleyen bir mesaj vermişti. 

Ekonomistler Fed'in adımlarını yakından takip eden Türkiye Merkez Bankası'nın Fed'in faiz artırımına gitmemesi sonrasında Eylül ayını da pas geçeceğini düşünüyor. 

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Fed kararının Türkiye Merkez Bankası'nın faiz artırımı olasılığını düşürdüğünü söyledi.

Gürkaynak "Fed'in faiz artırmış olsaydı Merkez Bankası'nın siyasetçilere karşı eli rahatlardı. Fakat bu durumda Merkez Bankası'nın faiz artırması zorlaştı. Ama şunu unutmamak gerekir nasıl ki Fed ABD'nin merkez bankasıysa TCMB de Türkiye'nin merkez bankası. Elindeki kanun 'senin işin enflasyonu kontrol etmektir' diyor. O enflasyonun hedeflemeden çok uzak olacağını görüyoruz şu anda. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın bir şey yapmamamasının doğru olduğu bir ortamda değiliz. Anladığım kadarıyla Merkez Bankası kendini Fed'e bağlayarak faiz artırabilir bir noktaya gelmeye çalışıyor. Fed'in faiz artışı geciktikçe Türkiye'nin de herhangi bir para politikası uygulaması gecikiyor gibi gözüküyor" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de Merkez Bankası'nın Türk Lirası üzerinde ekstra bir baskı oluşmadıkça normalleşmeyi geciktireceğini belirtti.

Bürümcekçi, "Fed kararından sonra Merkez Bankası piyasa tepkilerini izleyecektir. Türk Lirası üzerinde ekstra bir baskı olmadığı sürece Merkez Bankası bir adım atmayacaktır. Aslında Merkez Bankası'nın bu ay normalleşmeye başlaması uygun olurdu. Fed'e yönelik beklentiler Aralık ayını işaret ediyor. Büyük olasılıkla Türkiye Merkez Bankası da Aralık ayını hedefleyecektir" diye konuştu.  

Fitch'in bu akşam Türkiye'nin yatırım notunda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini öngören Global Source Partners ekonomisti Atilla Yeşilada da bugün yayınladığı notta, Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta parasal sıkılaştırmaya gitmeyeceğini belirtti.  

Merkez Bankası'nın Ağustos ayında ekonomistlere yaptığı teknik sunumda para politikasındaki duruşu için Fed'i beklediğine yönelik bir mesaj çıkmıştı. 

Yukarı

Business HT×