BIST 100 9.105,14 % 0,28
USD/TRY 32,3721 % 0,09
EUR/TRY 34,9901 % -0,08
Piyasalar
9.104,19
% 0,27
32,3729
% 0,09
34,9899
% -0,08
1,0787
% -0,01
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

G20'ye damga vuran 4 tartışma

Ankara'da düzenlenen G20 ve B20 zirvelerine Avrupa'daki mülteci krizi ve Çin'deki yavaşlama damga vurdu

Ankara'da G20-B20 zirvelerinde öne çıkan gündem maddeleri
BUSINESSHT 05 09 2015, 14:08

Ankara'da bir araya gelen liderlerin gündeminde Avrupa'da yaşanan mülteci krizinden

Ankara'da gerçekleşen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı B20 zirvesi, birçok farklı tartışmaya sahne oldu:

Avrupa'daki mülteci krizi

Avrupa'ya gitmeye çalışan mültecilerin Akdeniz'de yaşadığı dram, zirvelerden bir gün önce Alvan Kurdi adlı 3 yaşındaki Suriyeli çoçuğun cansız bedeninin Bodrum'da kıyıya vurması sonrası gündemin ortasına yerleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok Türk yetkili, Avrupa'nın bu krizde başrol oynadığı suçlamasını yaptı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da Ankara'da katıldığı konuşmasına bu konuya değinerek başladı.

Kur savaşları

Çin'in devalüasyonuyla yeniden alevlenen kur savaşı tartışmaları, G20 zirvesinde de gündeme geldi. Wall Street Journal'a konuşan ABD'li bir yetkili, Çin de dahil olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinin ticari açıdan rekabetçi bir avantaj kazanmak adına para birimlerini değersizleştirmeme noktasındaki kararlılıklarını yeniden dile getirdiklerini söyledi.

Çin 11 Ağustos'ta ve takip eden günlerde yuanı yüzde 5'in üstünde devalüe ederek, kur savaşlarının fitilinin ateşlendiğine ilişkin tartışmalarını yeniden başlatmıştı. 

Çin ekonomisindeki yavaşlama

Son 20 yılda ekonomik büyümesi en düşük yüzde 6'yı gören Çin'in bu yıl yüzde 6.9 genişlemesi bekleniyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük emtia alıcısının yavaşlaması, dünya üzerinde Çin ile ticari ilişkileri olan birçok ülkeyi olumsuz etkiliyor. 

G20 zirvesi için Ankara'da bulunan Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, ülkesindeki borsa "balonun" patladığını söyledi. Bloomberg News'e konuşan Japonya Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkiliye göre Zhou yaptığı konuşmada borsada neler olduğunu anlatırken üç kez "patlamadan" bahsetti. Bir muhabirin, Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'ya Zhou'nun bir borsa balonundan mı söz ettiğine ilişkin sorusuna, "Başka ne patlayabilir ki?" diye cevap verdi. 

İş dünyasından isimler ise Çin'deki yavaşlamanın uzun vadede ciddi bir sorun olmayacağını ifade ettiler. 

Çin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Başkanı Chung-Yu Wang, yüzde 7 civarındaki bir büyümenin Çin için düşük olduğunu ancak, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bunun iyi bir orana işaret ettiğini söyledi. Milletlerarası Ticaret Odası Başkanı Harold Mcgraw, ise dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in sağlam bir ekonomik gündemi olduğunu ve hedeflere ulaşma konusunda iddialı olduklarını söyledi.

Rajan'ın normalleşme çağrısı

Tüm dünyada 2008 finansal krizi sonrası uygulanan alışılmışın dışındaki para politakalarından çıkış tartışılmaya devam ediyor. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, B20 kapsamında katıldığı panelde, kriz sonrası uygulanan politikaların sürdürülemez olduğunu ve çıkış stratejisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Rajan'ın konuşması zirveye denge vuran anlardan oldu. 

TCMB Başkanı Erdem Başçı da Temmuz sonunda, 2008'de başlayan finans krizi sonrası uygulanan deneysel politikalardan ortodoks politikalara dönüleceğini açıklamıştı.

18 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu'nun ardından da para politikasında sadeleşme ve normalleşme adımlarına ilişkin bir yol haritası kamuoyuna duyurulmuştu. Ancak bu yol haritası, piyasalarda Türk Lirası'nda yaşanan sert değer kaybı sonrası oluşan sıkılaşma beklentisini karşılayamamıştı.

Yukarı

Business HT×