BIST 100 9.773,17 % 0,58
USD/TRY 32,5790 % 0,13
EUR/TRY 34,9920 % 0,05
Piyasalar
9.773,26
% 0,58
32,5793
% 0,13
34,9899
% 0,05
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.346,09
% 0,58
89,47
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş dünyası Çin konusunda iyimser

B20 zirvesi için Türkiye'ye gelen iş dünyasının önde gelen isimleri, Çin'deki yavaşlamanın kısa vadede olumsuz sonuçlara yol açabileceğini ifade etseler de, uzun vadede iyimser bir görüşe sahipler

Çin'de büyümenin yavaşlamasının olası etkileri abartılıyor mu?
ENES TUNAGÜR 04 09 2015, 08:25

Son 20 yılda büyümesi en düşük yüzde 6'yı gören Çin'in bu yıl yüzde 6.9 büyümesi bekleniyor. Çin'den sürekli gelen olumsuz veriler ve Çin borsalarındaki sert düşüşün etkisi, tüm dünyada hissediliyor.

Çin Merkez Bankası da Kasım'dan bu yana beş kez faiz indirimine giderek önlem almaya çalıştı. Ancak özellikle iki hafta önce hafta başında Çin borsasında iki günde yaşanan yüzde 15'lik kayıp, tüm dünyada satış dalgası tetiklemişti.

Dünyanın en büyük emtia alıcısı Çin'in yavaşlaması, tüm dünyada fiyatları aşağı çekerek, emtia ihracatçısı ülkeleri zor bir durumda bırakıyor. Öte yandan özellikle Uzak Doğu başta olmak üzere birçok ülke ticaret için sırtını Çin'e yaslıyor.

Çin'in büyümesi göreceli olarak halen iyi durumda

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Çin ekonomisinde yavaşlayan büyümenin etkilerinin abartıldığını belirten iş adamları da var. B20 Türkiye Zirvesi için ülkemize gelen iş dünyası liderleri, Çin'deki yavaşlamaya farklı açılardan yaklaşıyor. 

Çin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Başkanı Chung-Yu Wang, yüzde 7 civarındaki bir büyümenin Çin için düşük olduğunu ancak, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bunun iyi bir orana işaret ettiğini söyledi.

Çin devletinin bu büyüme oranını çok düşük görerek ciddi önlemler almaya çalıştığını belirten Wang ''Çin'in ekonomik büyümesinin bu oranda yavaşlamasının ciddi bir soruna yol açacağını düşünmüyorum'' diye konuştu.

Çin'de ciddi yatırımları bulunan iş adamı Hüsnü Özyeğin ise, Çin'in son yıllarda diğer ülkelerin büyüme sorunu yaşadığı dönemde dünyanın büyüme motoru olduğunu belirterek, yavaşlamanın tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi.

Özellikle Asya'nın Çin'den ciddi bir şekilde etkilendiğini belirten FIBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin ''Çin ile ticaret yapan ülkelerin para birimleri de ciddi yara aldı'' dedi.

Uzun vadede görünüm olumlu

Milletlerarası Ticaret Odası Başkanı Harold Mcgraw, Çin konusunun kısa ve uzun vade olarak ikiye ayrılması gerektiğini söyledi. Kısa vadede belirsizliklerin ve oynaklığın ön planda olduğunu kaydeden Mcgraw ''Uzun vadede ise dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in sağlam bir ekonomik gündemi var ve hedeflere ulaşma konusunda iddialılar. ABD ve diğer ülkelerle de ekonomik ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bunlar olumlu gelişmeler'' dedi.

Çin'deki sarsıntı küresel piyasaları kısa vadede olumsuz etkilemeyi sürdürse de, iş dünyası uzun vadede Çin ekonomisindeki görünüme o kadar da karamsar yaklaşmıyor.

Yukarı

Business HT×