BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5638 % 0,13
EUR/TRY 34,8855 % 0,71
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5623
% 0,13
34,8825
% 0,70
1,0702
% 0,45
45,35
-0,09
2.323,36
% -0,17
88,41
% 1,62
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Işadamları karamsar

Ekonomik göstergelerdeki kötüleşmeye dikkat çeken işadamları politika yapıcılara acil harekete geçme çağrısında bulundu

B20'den değerlendirmeler
AA 04 09 2015, 08:27

Ankara'da yapılan G20 konferansı kapsamında yapılan B20 toplantıları için biraraya gelen işadamlarından ekonominin genel görünümüne dair karamsar mesajlar gelmeye devam ediyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, "Daha fazla çalışkan ve azimli olmamız gerekiyor. Lehman Brothers’ın iflasının üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen neredeyse yeniden aynı noktaya döndüğümüzü görmek üzücü" diye konuştu.

Koç, merkez bankalarının ve hükümetlerin gösterdiği yoğun gayretlere rağmen, finans piyasalarının hala hassas, ekonomik büyümenin cansız ve milyonlarca insanın işsiz olduğunu vurgulayarak, "Ekonomik büyüme yine bundan çok etkilenir durumda. Çok daha önemlisi milyonlarca insan istihdam piyasasının dışında. Aslında bizim yakıtımız umut. Aksi halde hayatta kalamayız. İstihdam çok önemli. Bu umudu canlı tutmak mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

Ali Koç, dünya ekonomisindeki söz konusu problemleri çözmek üzere G20 liderlerinin geçen yıl Brisbane’de G20 ülkelerinin milli gelirini 2018’e kadar yüzde 2 daha artırmayı taahhüt ettiklerini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ancak 2015 yılı başından beri gerçekleşen küresel ekonomik gelişmeler bu hedefe ulaşmanın düşünüldüğünden çok daha zor olacağını gösteriyor. Bu yüzden, B20 olarak, yatırımı ve büyümeyi daha fazla istihdamın yaratılabileceği seviyelere taşımak için başka nelere ihtiyaç duyulduğunun tespiti üzerine çalıştık. 'Büyümeyi ve istihdamı nasıl artırabiliriz, daha fazla nasıl istihdam geliştirebiliriz?' konusuna odaklandık. Biz bunu yalnızca iş dünyası olarak ele almak istemedik. Çalışan dünyası da bu konuya katılsın istedik. Hepimiz aynı yolun yolcusuyuz. Birlikte düşünmek zorundayız."

Koç, çalışmalarının sonucunda G20 hükümet liderlerine hitaben bir ortak deklarasyon imzalanmasına karar verdiklerini anlatarak, şu bilgileri verdi: "B20 ve L20 temsilcileri olarak bu deklarasyonda G20 hükümetlerini istihdamın güçlendirilmesi, büyümenin canlandırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için G20’nin değişimi tetikleme ve küresel politika koordinatörü olma yolunda sahip olduğu tüm potansiyelini ortaya koymaya davet ettik. Bu yönde 5 konu üzerine vurgu yaptık" dedi

KENT: GERÇEKTEN KÖTÜ BIR RESİM VAR

Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su ve Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) Başkanı Muhtar Kent, dünyada işsizliğin hiç olmadığı kadar yüksek, emtia fiyatları ve faizlerin ise hiç olmadığı kadar düşük olduğunu, yatırımların da düştüğünü belirterek, "Bu gerçekten kötü bir resim" dedi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı" kapsamındaki "Küresel Yönetişim İçin Yol Haritası" oturumunda konuşan Kent, IBAC'ın ilk kez Türkiye'nin dönem başkanlığında kurulduğunu belirterek, B20'deki 6 çalışma grubunun G20 liderlerine 4 ana başlık altında tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti. 

Kent, G20 liderlerine ilk tavsiyenin istihdam alanında olduğunu anlatarak, bu noktada genç ve kadın istihdamının önemine dikkati çekti. Bazı ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranının çok düşük kaldığını belirten Kent, bunun artırılması için planlı çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti. 

Kent, ikinci tavsiyelerinin ticaretin geliştirilmesi olduğunu kaydederek, "İşsizlik hiç olmadığı kadar yüksek, emtia fiyatları hiç olmadığı kadar düşük, faizler hiç olmadığı kadar düşük ve yatırımlar düşüyor. Bu gerçekten kötü bir resim. G20 toplantılarında alınacak kararları bütün dünya izleyecek. Dünyanın gözü Kasım'da Antalya'da olacak. Bundan sonra bu kararların başarılı şekilde uygulanması istenecek" ifadelerini kullandı. 



Üçüncü tavsiyenin altyapı yatırımları noktasında olduğunu anlatan Kent, buradaki açığın yatırımlarla hızla kapanması gerektiğini söyledi. Kent, bu konudaki ekonomik döngünün G20'de iyi bir şekilde işlenmesinin altını çizdi.

Kent, dördüncü tavsiyeyi de "küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması" olarak açıkladı. Kent, "Bütün bu tavsiyelerin uygulanması için politik önderlik olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

YAPISAL REFORMLAR HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk ise para ve mali politikalarının artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli olmadığını belirterek, "Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" dedi.

Şahenk, "B20'nin Büyüme Odaklı Gündemi" başlıklı oturumda, kriz sonrasında global ekonominin istenilen performansı göstermekten uzak olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerin ivmelerinde bir yavaşlama olduğuna dikkati çeken Şahenk, büyümenin motoru olacağını düşündükleri pazarlarda da sıkıntı bulunduğunu kaydetti.

Küresel büyüme ve tüketimde kriz öncesi ve sonrasında büyük farklar olduğuna işaret eden Şahenk, jeopolitik risklerin dünyadaki tabloyu tamamen değiştirdiğini dile getirdi. Geçen yıl G20'nin 2018'e kadar büyümeyi yüzde 2 artırmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Şahenk, mevcut durum düşünüldüğü zaman bunun önemli bir taahhüt olduğunu ifade etti.

Şahenk, son günlerde IMF'nin de potansiyel ekonomik büyümenin yavaşlamasına dikkati çektiğini kaydederek, "Bizim gördüğümüz şu; para ve mali politikalar artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli değil. Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" şeklinde konuştu.

DÜNYA GENELİNDE 200 MİLYONDAN FAZLA İNSAN İŞİNİ KAYBETTİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise bugün küresel ekonominin belirsiz bir hal aldığını söyledi.

Dünya genelinde 200 milyondan fazla insanın işini kaybettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bütün bunlar iş dünyası için iyi değil. Ancak G20'nin eylemde bulunması ve küresel ekonomiye istikrarı getirmesi için bir fırsat" şeklinde konuştu.

Sorunların ancak küresel iş birliğiyle çözüleceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, inovasyonun desteklenmesi, adil rekabetin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, G20 ile B20'nin özünün güvenle ilgili olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"İş yapma yetisinde güven ekonomik ortamın hızlı bir şekilde dönüşmesine yol açar. Küresel sistemin yetisine yönelik güven de vatandaşlara yöneliktir. İşte bu güveni biz kazanmalıyız ve bizler B20 olarak çözüm ortaya koymalıyız." 

Yukarı

Business HT×