BIST 100 9.096,05 % 0,18
USD/TRY 32,3759 % 0,10
EUR/TRY 34,9982 % -0,05
Piyasalar
9.098,13
% 0,20
32,3759
% 0,10
34,9982
% -0,05
1,0782
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonomik durum sıkılaşabilir

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Fed'in faiz kararıyla ilgili potansiyel riskleri de göz önünde bulundurursak, ekonomik durum önümüzdeki yıllarda biraz daha sıkılaşabilir" dedi

Yılmaz: Ekonomi önümüzdeki yıllarda sıkılaşabilir
AA 04 09 2015, 06:29

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararıyla ekonomik durumun gelecek yıllarda biraz daha sıkılaşabileceği uyarısında bulunarak, "Türkiye ise son 12-13 yıldır yürüttüğü ihtiyatlı ve sürdürebilir makro ekonomi politikasıyla iç ve dış şoklara karşı esnekliğini arttırmıştır. Atılan adımlar neticesinde Türk ekonomisi potansiyel şoklara karşı hazırlıklı hale gelmiştir" dedi. 

Yılmaz, B20 Türkiye Konferansı resepsiyonunda yaptığı konuşmada, Çin'deki ekonomik büyümeye yönelik endişelerin yol açtığı finansal piyasalardaki dalgalı durumun devam ettiğini söyledi. 

Dünyanın geri kalanı gibi Türkiye'nin de bu durumdan etkilendiğini anlatan Yılmaz, "Fed'in faiz kararıyla ilgili potansiyel riskleri de göz önünde bulundurursak, ekonomik durum önümüzdeki yıllarda biraz daha sıkılaşabilir. Gelişen ekonomilerde finansman masraflarının artışı ve sermaye akışının azalışı görülebilir" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, küresel krizden bu yana Türk ekonomisinin büyüme konusunda son derece başarılı olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin 2010-2014 döneminde ortalama ekonomik büyüme oranı yüzde 5,5'tir. Bu yıl ise yüzde 4'lük bir büyümeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Tüketici kredisindeki aşırı büyümeyi önlemek amacıyla 2013 sonunda bazı makro ihtiyati önlemler aldıklarını anımsatan Yılmaz, böylece cari işlem açığını azalttıklarını, bu iyileşmenin petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2015'te de devam ettiğini söyledi.

"GENÇ İŞSİZLİĞİ BÜYÜK SORUN"

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında "kapsayıcılık", "yatırım" ile "uygulama" maddelerini öncelikli alanlar olarak belirlediklerini söyledi.

Özellikle genç işsizliğin birçok ülkede büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Babacan, birçok G20 ülkesinin bir araya gelerek işsizliğin nasıl azaltılabileceği konusunu masaya yatırmaları gerektiğini dile getirdi.

Kadınların iş gücüne katılımı ve kadın girişimciliği üzerinde de çalıştıklarına işaret eden Babacan, bu yıl ilk kez düzenledikleri W20 ile kadınların iş gücüne katılımını artırmayı hedeflediklerini aktardı.

Babacan, diğer taraftan KOBİ girişimciliği alanında kapsayıcı politikalar oluşturmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Kapsayıcılıkta KOBİ'ler için önemli hedefler koyduk. Dünya KOBİ Forumu'nu başlattık" şeklinde konuştu.

Bu yıl G20'de ilk kez enerji bakanlarının bir araya geleceği bir toplantı düzenleyecekleri bilgisini veren Babacan, "Özellikle enerjiye, ulaşıma odaklandık. Dünyada 1 milyardan fazla insan şu anda enerjiye ulaşamıyor" ifadesini kullandı.

G20'deki diğer bir başlığın da küresel gıda güvenliği olduğunu belirten Babacan, birçok uluslararası kuruluşa göre dünyada yıllık 3 trilyon dolarlık gıdanın çöpe gittiğini, bu nedenle "gıda aksiyon planı" hazırlandığı bilgisini verdi.

Babacan, ülkelerin altyapı yatırım ihtiyaçlarının karşılanması için özel sektörün de işin içinde bulunması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Kamu Özel Sektör Ortaklığı (Public Private Partnership, PPP) konusunda önemli bir örnek ülke olduğunu kaydetti.

Yukarı

Business HT×