BIST 100 9.876,82 % 1,65
USD/TRY 32,5561 % 0,06
EUR/TRY 34,9690 % -0,01
Piyasalar
9.876,82
% 1,65
32,5561
% 0,06
34,9690
% -0,01
1,0730
% 0,01
44,89
0,00
2.348,99
% 0,71
89,39
% 0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez öngörüleri

Siyasi tarafta geçen hafta yaşanan gelişmeler sonrası Merkez Bankası'nın yarın yapılacak toplantısına ilişkin farklı beklentiler söz konusu

Kritik Merkez Bankası toplantısından kim, ne bekliyor?
BUSINESSHT 17 08 2015, 12:38

Geçen hafta yaşanan siyasi gelişmelerin ardından TL'nin baskılanması sonrasında piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın yarınki toplantısına çevrildi.

Ekonomistlerlerin çoğu yarın Merkez Bankası'ndan bir adım beklemiyor. AA'nın anketine katılan 15 ekonomistin çoğunluğu politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ve faiz koridorunun alt bandında (gecelik borçlanma faizi) herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Ekonomistlerden 3'ü faiz koridorunun alt bandında 50 baz puan; 3 ekonomist politika faizinde 50 baz puan ve 1 ekonomist 25 baz puan faiz artışı bekliyor.

İşte Merkez Bankası'nın yarın yapacağı toplantıya ilişkin beklentiler...   

Goldman Sachs

Goldman Sachs, Merkez Bankası toplantısından 75 baz puanlık faiz artışı kararı çıkacağını bekliyor. Goldman Sachs ekonomisti Ahmet Akarlı tarafından hazırlanan notta, Merkez Bankası'nın faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25'ten yüzde 8'e çıkaracağı ve gecelik borç verme faizini de yüzde 10,75'te sabit tutacağı beklentisi vurgulandı. 

İş Yatırım

Kurum, Merkez Bankası toplantısından herhangi bir değişiklik beklemediğini açıkladı. İş Yatırım'a göre, yıl sonu enflasyon beklentisindeki gerileme ve çekirdek enflasyon momentumunda başlayan gerileme MB’nin toplantıyı pas geçmesini destekliyor. Ayrıca son enflasyon raporu toplantısında Başkan Başçı’nın sinyalini verdiği para politikasında sadeleştirme adımlarını henüz açıklanmadı. İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede şu yorumlar yapıldı: "TCMB’nin herhangi adım atmadan önce iletişim politikası çerçevesinde sadeleştirmeyi açıklayan teknik bir çalışmayı duyurmasını bekliyoruz. Öte yandan, koalisyon görüşmelerinde bir sonuca ulaşılmaması sonrasında TL’de artan değer kaybı TCMB üzerindeki baskıyı arttırıyor. Banka’nın bu baskıya şimdilik likidite yönetimi ile karşılık vermeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak kurdaki değer kaybının sürmesi durumunda Merkez Bankasının, muhtemelen sadeleştirmeye yönelik tavrını da netleştirmesi sonrasında Eylül toplantısında faiz adımları atacağını öngörüyoruz"

Garanti Yatırım

Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert, Merkez Bankası'ndan bu ay bir adım gelmesinin zor olduğunu belirtti. Cömert, "TCMB Başkanı Başçı, para politikasında sadeleştirme yönünde atılacak adımlara ilişkin Ağustos ayında teknik bilgi paylaşımı yapılabileceğini ifade etmişti, yani bu ay bunun ötesinde bir adım görmeyebiliriz" değerlendirmesini yaptı. 

TEB

TEB ekonomistleri ise Merkez Bankası'nın yüzde 7,50'lik mevcut politika faizini 100 baz puan artırarak yüzde 8,50'ye çıkarmasını bekliyor.

TD Securities

TD Securities Gelişmekte olan Ekonomiler Başekonomisti Cristian Maggio da Eylül ayına işaret etti. Maggio enflasyon oranı ve piyasa koşullarının halihazırda faiz indirimine imkan vermediğini belirterek, "TCMB'nin bu haftaki PPK toplantısında, tüm faiz oranlarını aynı seviyede tutmaktan başka şansı olmadığını düşünüyorum" dedi.

Zayıflayan TL karşısında TCMB'nin atacağı olası adımlara ilişkin Maggio, "Eğer lira daha fazla zayıflarsa ya da Fed'in eylül ayında olası faiz artırımıyla tetiklenecek piyasa dalgalanmalarına karşı verilebilecek en uygun yanıt faiz artırımıdır. Bu bağlamda faizlerin eylül ayında 50 baz puan artırılmasını bekliyorum" değerlendirmelerini yaptı.

Burgan Yatırım

Burgan Yatırım, Pazartesi günü paylaştığı notta Merkez Bankası'nın bir yandan küçük adımlarla haftalık repo faizini yükseltirken benzer oranlarla faiz koridorunu alt banttan daraltmaya yönelmesini beklediğini açıkladı. Notta, "Örneğin 1 haftalık repo faizini bir miktar yükseltecek (minimum 50 baz puan) koridoru da alttan aynı oranda daraltırken fonlamanın bir kısmını koridor üstünden sağlamaya devam ederek, mevcut ağırlıklı fonlama maliyetini değiştirmemeye çalışacağını düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.  

Global Source Partners

Global Source Partners ekonomisti Atilla Yeşilada da Merkez'in adım atmayacağını düşünenlerden. TCMB’nin AKP ve özellikle Erdoğan’ın sert ve kırıcı söyleminden çok çekindiğini belirten Yeşilada TCMB guvernörlerinin büyümeyi dezenflasyona tercih eden bir kafa yapısına sahip olduğunu, zaten yüzde3 veya altında seyreden  tempoyu daha fazla örseleme niyetinde olmayacaklarını vurguladı. Yeşilada, "Bizce TCMB bu ay da pas geçecek, ve Fed’in atacağı adımları bekleyecek. Zaten Erdem Başçı’nın görevi devraldığı günden bu yana TCMB’nin önalıcı olarak devreye girdiği tek bir çalkantı dönemi dahi yok" dedi. 

Yukarı

Business HT×