BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4950 % -0,22
EUR/TRY 34,9106 % 0,16
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5017
% -0,20
34,9106
% 0,16
1,0718
% 0,18
44,89
-0,46
2.329,32
% 0,57
87,82
% -0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kur savaşında TL yara alır mı?

Çin'in yuan devaülasyonu kur savaşlarını tekrar gündeme getirdi. Peki böyle bir durumda Türk Lirası sağlam durabilir mi?

TL, Çin'in açtığı savaştan sağ çıkar mı?
SELÇUK OKTAY 12 08 2015, 14:32

Çin'in yuanda devaülasyon kararı kur savaşları riskini tetiklerken uzmanlara göre Türk Lirası orta vadede bu savaştan ciddi yara alabilir.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, bugün paylaştığı notta, koalisyon umutlarının ortadan kalkması durumunda, Türkiye'nin diğer ülkelere oranla sergilediği olumlu performansı katlayarak geri vereceği yorumunu yaptı. Cömert, "içinde bulunduğumuz bu zor küresel ekonomik tabloda en kötü seçenek, siyasi belirsizlik ortamının daha da uzun vadeye yayılması" ifadelerini kullandı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de siyasi belirsizliğin etkilerine dikkat çekti. Ökte, "Küresel bazda her şey Türk lirası varlıklar lehine gelişirken, yine gelişmekte olan ülkelerle beraber satılıyoruz. Çünkü hükümet kurulumu tarafında bir gelişme yok" değerlendirmesini yaptı.

 

ING Bank Stratejisti Pınar Uslu ise Türkiye'nin hükümet kurulmasına odaklanmasının Çin etkilerini es geçmesine yol açacağını söyledi.  Uslu, "Kur savaşlarının Türk Lirası'nı etkileme potansiyeli bulunuyor. Fakat Türkiye hükümet kurmaya odaklandığı için bu etkiyi ölçmek mümkün olmayacak. Türkiye'de koalisyon kurulmadığı takdirde risk primi artacak ve TL varlıklarda satış görülecek. Bu ortamda bunun ne kadarının Çin'den kaynakladığını kaçırabiliriz. Yuan ile ilgili belirsizlik devam ederken hükümete odaklanan Türkiye bu durumun etkilerini es geçebilir" diye konuştu. 

 Türkiye'de hükümet kurulması beklentileri yuan devaülasyonuna karşı Türk Lirası için bir ölçüde savunma mekanizması işlevi görmüştü. 

Yuanın tetiklediği ve derinleşen kur savaşları küresel ticarete etkileri kapsamında da para birimleri üzerinde etkili olacak. Çin'in yuan adımından sonra Vietnam'ın dong'un günlük işlem bandını genişletmesi Asya ülkelerinin de kur savaşlarında hızla cephe açacağını gösterdi.

Bu durum Türkiye'nin bu ülkelerle rekabetinde dezavantaj yaratması olasılığını beraberinde getiriyor. Marmara Üniversitesi Burak Arzova, bu ortamda Türk Lirası'nın değer kaybına göz yumulsa bile Fed faiz artırım kararı öncesinde çok daha yüksek bir kur değeri ile karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

     

Yukarı

Business HT×