BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5485 % 0,03
EUR/TRY 34,9406 % -0,09
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5461
% 0,03
34,9355
% -0,11
1,0725
% -0,04
44,89
-0,46
2.328,95
% -0,15
89,35
% 0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankaların gözü Ankara'da

Tüketici hakları gereği komisyonları iade etmek zorunda kalan bankalar, düzenlemenin sınırlandırılması için yeni hükümeti bekliyor

Bankalar yeni hükümet için şikayet listesi hazırlıyor
ISOBEL FINKEL - BLOOMBERG NEWS 04 08 2015, 09:25

Türkiye'de sonunda kurulacak yeni hükümeti bankaların hazırladığı yoğun bir şikayet listesi bekliyor.

Şu ana kadar ikinci çeyrek bilançolarını açıklayan bankaların tümü, tüketici mahkemeleri tarafından zorunlu hale getirilen komisyon ve ücret iadelerinin gelirler üzerinde yarattığı baskıdan şikayetçi olurken, banka yöneticileri yeni hükümetin bu sorunları çözmesini bekliyor.

Tüm dünyada bankalar Basel III sermaye kurallarına alışmaya çalışırken, Türkiye'nin en büyük özel bankası olan İş Bankası yetkilileri Cuma akşam yatırımcılara yaptıkları sunumda iç piyasadaki sıkıntıların normalden çok daha fazla olduğunu söyledi. Yöneticiler, kuralların esnetilebileceğini ve Ankara'daki yeni yönetimin bu meseleye eğilmesini beklediklerini belirtti.

Ancak Ankara'da hükümet kurulabileceğine dair hala belirgin bir işaret olmadığından bankaların çok daha uzun bir süre daha beklemesi gerekebilir.  

SİYASİ TALEP

İkinci çeyrekte 1 milyar liranın üzerinde kâr açıklasa da, komisyon iadelerinin Garanti Bankası'na maliyeti bu yılın ilk yarısında toplam 171 milyon lira oldu. Borsa değerine göre Türkiye'nin en büyük bankası olan Garanti'nin Stratejik Planlama Müdürü Murat Mergin'e göre maliyetin yılın ikinci yarısında da bu hızla devam etmesi bekleniyor.

Garanti de İş Bankası da yatırımcılara hükümetin komisyon iadelerini sınırlandırma konusunda adım atacağından umutlu olduklarını söylediler. Ancak Perşembe günü yatırımcılarla görüşmesinde Mergin, "işler kötüye giderse" sektörde iadelerin üç ila dört yıl kadar sürebileceğini belirtti.

Oyak Yatırım bankacılık analisti Aykut Ahlatçıoğlu ise halkın önlemlere verdiği güçlü desteğin bankaların taleplerinin gerçekleşmesini zorlaştırdığına dikkat çekti.

Ahlatçıoğlu, "Yasal olarak zor bir durum olduğunu düşünüyorum. Yapabilecekleri en iyi şey bir tarih belirlemek, bunu kamuya duyurmak ve bu tarihten sonra bankaların başvuru kabul etmeyeceğini söylemek" dedi. 

Geçen Ağustos ayında getirilen düzenlemeyle bankaların vatandaşlardan aldığı en az 26 ücret ve komisyon kalemi kaldırılmıştı. Tüketici Hakem Heyetleri de verdiği kararla vatandaşlara daha önce alınan masrafların iadesi talebinde bulunma yolunu açmıştı.

Yukarı

Business HT×