BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5884 % 0,18
EUR/TRY 34,7680 % 0,24
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5884
% 0,18
34,7680
% 0,24
1,0651
% 0,07
45,44
-0,05
2.392,98
% 0,59
87,32
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Roubini'nin yatırım stratejisi

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, doğru hisseye yatırım yaparak piyasanın üzerinde getiri sağlamak için uyguladığı strateji sırrını paylaştı

Nouriel Roubini'nin piyasanın üzerinde kazanma sırrı
BUSINESSHT 28 07 2015, 12:44

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, doğru hisseye yatırım yaparak piyasanın üzerinde getiri sağlamak için uyguladığı strateji sırrını paylaştı.

Project Syndicate'de yayınlanan son yazısında Roubini, yatırımcıların varlık yönetiminde geleneksel olarak izlediği iki yoldan bahsediyor (aktif ve pasif strateji); ancak her iki yolun da olumsuz taraflarının etkisini azaltacak üçüncü bir yol daha olduğunu söylüyor.

Pasif yatırım startejisinde yatırımcı ülke borsasının gösterge endeksine yatırım yapıyor. Yani içinde "iyi, kötü, çirkin" tüm hisseler var. Daha az maliyetli olan bu stratejide yatırımcı gelişen ve gelişmekte olan piyasaların endekslerinden bir sepet yaparak kaybını minimuma indirmeye çalışıyor. Ancak karşılığında alınan getiri de "beta" olarak tanımlanan ortalama piyasa getirisi oluyor. 

Aktif stratejide ise profesyonel bir portföy yöneticisine güveniliyor. Hangi varlık ve piyasalara yatırım yapacağına karar veren bir profesyonel sayesinde piyasanın üzerinde getiri sağlabileceği düşünülüyor. Beklenti bu fonların yatırımcıya "alfa," yani piyasanın üzerinde mutlak getiri elde edilmesi.

Roubini'ye göre bu ikinci yaklaşımın pek çok sorunu var. Hem pahalılar hem de yüzde 95'i piyasanın altın performans gösteriyor. Ayrıca getirileri de oynak ve riskli. Üstelik yatırım yöneticilerinin zamanla değişmesi istikrarlı performans beklenmesine engel oluyor. Yani "beta" staratejileri daha riskli "alfa" startejilerinden daha iyi performans sağlıyor. 

Ancak ünlü ekonomist, "akıllı" beta olarak bilinen üçüncü bir stratejinin varlığına dikkat çekiyor. Yakın zamanda gittikçe popülerleşen bu stratejide yatırımcı sayısal verilere bakarak beta startejisinden çürük elmaları çıkartabiliyor. Böylece kötü performans göstermesi beklenen ülke ve hisseleri çıkartarak piyasa ortalamasının üzerinde getiri sağlamış oluyor.

Bu startejinin maliyetlerinin az olması için portföy yöneticileri kullanılmamalı. O zaman bunu yapabilecek ekonomik modellemelere ihtiyaç var. 

Roubini, "Pasif beta fonlarından daha iyi performans gösteren ve aktif yönetilen fonlardan daha az maliyetli olan akllı beta araçları gittikçe daha erişilebilir ve popüler oluyor" diyor.

Ünlü ekonomiste göre, hisse, tahvil, döviz ve pek çok diğer varlık sınıfı için uygulanabilecek bu strateji "varlık yönetiminin" geleceği.

Yukarı

Business HT×