BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5613 % 0,13
EUR/TRY 34,8391 % 0,57
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5603
% 0,12
34,8542
% 0,62
1,0692
% 0,36
45,35
-0,09
2.308,52
% -0,81
87,29
% 0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yellen, Senato'da konuştu

Fed Başkanı Yellen, "Uluslararası gelişmeler, ABD'nin büyümesini özellikle tehdit ediyor. Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın güçlenmekte olduğu görünse de en başta Yunanistan'ın durumu ciddiyetini koruyor" dedi

Yellen, Senato'da konuştu
AA 17 07 2015, 12:05

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde yaptığı yarı yıl sunumunda, ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası hakkında bilgiler vererek, senatörlerin sorularını cevapladı. 

Yellen, Fed'in bağımsızlığını savunarak, "Verimli iletişim, Fed'in topluma karşı sorumluluğu açısından gerekli. Ancak şeffaflık adına, Fed'in para politikasına yönelik kararlarını siyasi baskıdan uzak vermesine zarar verecek adımlardan kaçınılmalı" dedi.

Yellen, ekonominin yılın ilk yarısında, olumsuz hava şartları ve limanlardaki grevler gibi geçici faktörler nedeniyle zayıflığını, buna karşın istihdam sektörünün önemli gelişme gösterdiğini ve işsizlik oranının yüzde 5,3 ile son 7 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti.

Yellen, başta düşük ücret artışı olmak üzere, bazı verilerin iş gücü piyasasındaki atıl kapasitenin mevcut işsizlik oranının yansıttığından daha yüksek olduğuna işaret ettiğini ve Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) tam istihdam hedefine hala ulaşılmadığını açıkladı.

Bununla birlikte, ekonominin yılın geri kalanında iyileşeceğini savunan Yellen, "Düşük petrol fiyatları ve istihdam artışı, tüketici harcamalarını ve finansal şartlar genel büyümeyi desteklemeye devam edecek. Yurt dışında uygulanan yüksek seviyede destekleyici para politikaları ise küresel büyümeyi güçlendirmeli. Ayrıca, dolardaki değerlenmenin net ihracat ve düşük petrol fiyatlarının sermaye harcamaları üzerindeki olumsuz etkileri gibi ekonomik büyümeyi kısıtlayan bazı dalgalanmalar, zamanla azalmalı. Sonuç olarak, FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) ABD ekonomisinin yılın geri kalanında güçlenmesini ve işsizlik oranının kademeli olarak düşeceğini öngörüyor" dedi. 

YUNANİSTAN VE ÇİN RİSKİ

Yunanistan ve Çin'deki gelişmelerin ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu vurgulayan Yellen, "Uluslararası gelişmeler, ABD'nin büyümesini özellikle tehdit ediyor. Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın güçlenmekte olduğu görünse de en başta Yunanistan'ın durumu ciddiyetini koruyor. Çin ise yüksek borçlanma, zayıf gayrimenkul piyasası ve dalgalı finansal şartların neden olduğu sorunlarla mücadele etmeye devam ediyor" değerledirmesinde bulundu.

FAİZ ARTIRIMI

Yellen, ayrıca enflasyon oranının hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiğini ve mayıs ayı verilerine göre son 12 ayda sadece yüzde 0,25 artış gösterdiği ve bunun büyük oranda petrol fiyatlarındaki ciddi gerilemeden kaynaklandığını aktardı.

Buna karşın, enerji fiyatlarının son dönemde dengelendiğine dikkati çeken Yellen, "Meslektaşlarım ve ben, geçici faktörlerin etkilerinin kaybolacağını ve enflasyonun, orta vadede iş gücü piyasası güçlendikçe kademeli olarak yüzde 2 hedefimize yaklaşacağını öngörüyoruz" dedi.

Janet Yellen, ayrıca Fed'in faiz artış zamanlamasının tamamen gelecek verilere dayanacağını ve toplantı bazında ele alınmaya devam edeceğini belirtirken, "Eğer ekonomi beklediğimiz gelişmeyi gösterirse, şartlar muhtemelen faizlerin bu yıl artırılmasını ve para politikasını normalleştirmeye başlanmasını uygun kılacak. Aslında, birçok FOMC üyesi haziran toplantımızda, faiz artışına yıl sonundan önce gidilmesinin uygun olacağı tahmininde bulundu" ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×