BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5844 % 0,05
EUR/TRY 34,9992 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5844
% 0,05
34,9992
% 0,42
1,0706
% 0,07
45,35
0,00
2.319,25
% 0,13
87,90
% -0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Zirveden anlaşma çıktı

Yunanistan'da uzun süren müzakerelerden sonra uzlaşmaya varıldı

Avrupa Tsipras'tan tam teslimiyet istiyor
BLOOMBERG NEWS 13 07 2015, 07:00

Brüksel'de yaklaşık 17 saat süren Euro Bölgesi liderleri zirvesinde anlaşma sağlandı. İlk haberi Belçika Başbakanı Charles Michel, "Anlaşma" şeklide tweet atarak verirken, AB Başkanı Donald Tusk uzlaşmaya varıldığı haberlerini doğruladı. 

Anlaşmayı "Agreekment" olarak tanımlayan Tusk düzenlediği basın toplantısında, kurumların bundan sonra gerekli adımları atacağını ve Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a uygulamada nasıl destek olacaklarını ve köprü finansmanı görüşeceklerini söyledi. Aynı toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker anlaşmadan memnun olduğunu söylerken, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem de anlaşmanın detaylarını paylaştı. 

Dijsselbloem, 50 milyar euro değerinde Yunan varlığının yeni bir fona devredileceğini açıkladı. Yunanistan'ın istediği fonun AB tarafından denetleneceğini söyleyen Hollanda maliye bakanı, fonun aynı zamanda bankaların sermayesi içinde kullanılacağını söyledi. Dijsselbloem ayrıca bankalara sağlanacak fonun 25 milyar euro olacağını belirtti.

TSİPRAS: ANLAŞMA RESESYONA YOL AÇACAK

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ise anlaşma ile finansal sistemin çöküşünün tamamen engellendiğini ve ülkenin kendi ayakları üzerine durabileceğini, ancak alınacak önlemlerin kaçınılmaz olarak resesyona da yol açacağını söyledi.

"Anlaşma Grexit tartışmalarını geçmişte bıraktı" diyen Tsipras, "Anlaşmayla Yunanistan borcunu yeniden yapılandırmayı başardık. Anlaşma şartlarının hayata geçirilmesi kolay olmayacak. Ülke bu anlaşma ile kendi ayakları üzerinde durabilecek" açıklamasını yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan'a güvenin sarsıldığını ve önümüzdeki süreçte Atina'nın bu güveni sağlamaya çalışması ve verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi. Ayrıca başbakan zirveden çıkan kararın Bundestag'ta oylanacağını vurguladı.

Merkel, 50 milyar euroluk fonun Yunanistan'a borç sürdürülebilirliği için yardım edeceğini de söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise anlaşmanın Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutacağını söyledi. Fransa lideri, anlaşmanın "krizi yumuşatacak kısa vadeli bir çözüm" olduğunu belirtti.

IMF Başkanı Christine Lagarde da yaptığı açıklamada anlaşmayı "güvenin yeniden tesis edilmesi için iyi bir adım" olarak tanımladı.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Yunanistan'ın 20 Temmuz'a kadar 7, Ağustos ortasına kadar ise 5 milyar euroya ihtiyacı var.

TESLİMİYET TALEBİ

Brüksel'de yapılan acil durum zirvesinde, liderler ve bakanlar Tsipras'a daha önceki kurtarma programlarında yarım kalmış bir dizi reformu gerçekleştirmesi için ültimatom vererek aylardır devam eden süreç sonunda başbakandan bir anlamda tam anlamıyla mali teslimiyet istemişti. Ancak Atina hükümetinin  sert koşullar içeren anlaşmayı kabul edip etmeyeceği bilinmiyordu.

Birçoğu Tsipras'ın hem muhalefette olduğu dönemde hem de iktidara geldiğinden bu yana geçen altı aylık sürede şiddetle karşı çıktğı reformlardan oluşan bu listeyi hayata geçirmesi için ise Atina yönetiminin 72 saatlik süresi var. Yunanistan ancak Çarşamba gününe kadar bu reformları ugulamak için gereken yasaları uygulaması halinde 86 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi alabilecek ve euroda kalabilecek. 

YUNAN BANKALARI KAPALI KALABİLİR

Yunanistan Maliye Bakanlığı'ndan, son kararın henüz alınmamasından dolayı ismini vermeyen bir yetkili, Yunan hükümetinin bugün bir kararname yayınlayarak, banka tatilini ve sermaye kontrolllerini uzatacağını kaydetti.

Aynı yetkili, uzatmanın süresi ve koşllarıdaki olası değişikliğe ilişkin kararın bugün ilerleyen saatlerde alınacağını belirtti.

Bu arada, bugün toplanan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunanistan'a Acil Likidite Yardımı (ELA) seviyesini değiştirmedi.

ZORLU ŞARTLAR

Her ne kadar henüz resmi bir açıklama yapmamış olsa da reform listesindeki özellikle iki şartın Atina hükümeti için sıkıntılı olabileceği belirtiliyor. Bunlardan biri, özelleştirme programını hızlandırmaması halinde Yunanistan'ın 50 milyar euroluk devlet varlığını kreditörlere teslim etme zorunluluğunun getirilmesi. Bir diğeri ise IMF'nin gözetmen rolünün artırılması. Sürecin başından bu yana Tsipras hükümetinin en büyük taleplerinden biri IMF'nin ülkedeki varlığının azaltılmasıydı.

Haftasonu boyunca devam eden toplantılar, neredeyse parası tamamen biten ve iki haftadır bankaları kapalı olan Yunanistan'ın euroda kalması için son şansıydı. Ülkesini euroda tutmaya kararlı olduğunu söyleyen Tsipras, IMF'ye yapılması gereken ödemenin yapılamadığı 30 Haziran tarihinden bu yana büyük bir finansal belirsizlikle karşı karşıya.

Son beş yılda toplam 240 milyar euroluk 2 kurtarma paketinin ardından Yunanistan 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar euro talep ediyor. Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin süresi de 30 Haziran'da dolmuştu. Yunanistan'ın 20 Temmuz'da da AMB'ye 3 milyar euroluk ödeme yapması gerekiyor.

Öte yandan Yunanistan ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis, ülkede bankalara uygulanan sermaye kontrollerinin en az iki ay daha devam edeceğini bildirdi. 

Yukarı

Business HT×