BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5709 % 0,01
EUR/TRY 35,0015 % 0,43
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5712
% 0,01
35,0014
% 0,42
1,0714
% 0,14
45,35
0,00
2.318,83
% 0,11
88,17
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan müzakeresi sürüyor

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın taahhütlerini yetersiz buldu. Müzakereler ikinci güne sarktı

Yunanistan'ın taahhütleri yetersiz
BUSINESSHT 12 07 2015, 11:31

Yunanistan müzakereleri Brüksel'de devam ediyor. 

20:55 Guardian teklif kapsamındaki önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Hükümet özelleştirme programını bir an önce hızlandırmazsa 50 milyar euro değerinde "değerli Yunan varlıklarını," zaman içinde satılmak üzere Euro Bögesi yetkililerine aktaracak.

20:30 Yunanistan'a 'geçici' çıkış teklifi

Reuters’ın haberine göre Euro Bölgesi maliye bakanları, liderlere çeşitli teklifler sundu. Teklif kapsamında, Yunanistan için bir kurtarma anlaşması sağlanamazsa Atina’ya Euro Bölgesi’nden “mola” verilmesi ve borç yapılandırması ihtimalinin gündeme gelmesi bulunuyor.

Bakanlardan gelen dört sayfalık belgenin, Euro Bölgesi liderleri tarafından gözden geçirildiği belirtiliyor. Bakanların sunduğu teklif, Yunanistan’ın bir yardım programı elde edebilmesi için sağlaması gereken uzun bir koşul listesi içeriyor. Görünüşe göre, bu koşulların çoğu Atina tarafından kabul edilmiş durumda.

Belge iki olası sonuç önerisi yapıyor. İlki, bir kurtarmanın Euro Bölgesi tarafından onaylanması. İkincisi, bir anlaşmaya varılmaması durumunda Yunanistan’a Euro Bölgesi’nden “mola” alması için hızlı müzakereler sunulmasını içeriyor. Bu önerinin içinde olası bir borç yapılandırma da var.

18:03 Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz basın toplantısında konuşuyor. Anlaşmanın kritik olduğunu vurgulayan Schulz, "Şu an bir yol ayrımındayız" dedi. Başkan, "Bu akşam bir karar çıkması lazım ve umarım bu olumlu bir karar olur" dedi.

18:00 Finlandiya Maliye Bakanı, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a yeni kanunları geçirmesi için 15 Temmuz'a kadar süre verdiklerini, ESM müzakerelerinin başlaması için şartların Yunan parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğini söyledi. 

17:50 Liderler zirvesi yaklaşık yarım saat önce başladı. İlk fotoğraflar gelmeye başladı.

17:20 Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması ya da çıkmasının herkese çok pahalıya mal olacağını söyledi. Eurogroup Başkanı Dijsselbloem ise birkaç önemli sorunun toplantı sona erene belirsizliğini koruduğunu ve ucunun hala açık olacağını belirtti. 

17:09 Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ABD Hazine Bakanı Jack Lew'e, reformlar karşılığı Yunanistan'ı kurtarma ve Euro Bölgesi'nde tutmaya yönelik anlaşma için tüm tarafların taahhütlerini tutması gerektiğini söyledi. 19 üyeli Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel’de yapacakları toplantı öncesinde Lew ile telefonla görüşen Tsipras, Yunanistan'ın anlaşmaya varmak için istekli olduğunu ve çaba gösterdiğini söyledi.  

16:52 Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın teklifi ve bugüne kadarki süreci değerlendirerek, "Yunanistan'a yönelik güven kalmadı. Anlaşmada öncelik para değil, ilkeler olmalı" açıklamasında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Holande ise geleceği tehlikede olan tek ülkenin Yunanistan olmadığını belirterek, "Yunanistan'ı Euro'da tutmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ise “Uzlaşmaya hazırım. Kurtarma anlaşması, bunu isteyen tüm taraflar için mümkün olabilir. Avrupalılar birleşik bir Avrupa istiyor, bölünmüş bir Avrupa değil” dedi.

14:18 Avrupalı maliye bakanları, üçüncü bir Yunan kurtarma paketinin ana hatları üzerinde anlaşma ihtimalinin bugün için düşük olduğu görüşünde. Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, "Bugün devam eden müzakerelerdeki son durumu 10 üzerinden değerlendirecek olsak, hala 3 ila 4 arasında bir yerdeyiz. Bir anlaşmadan oldukça uzaktayız" açıklamasında bulundu. 

14:10 Yunanistan Ekonomi Bakanı George Stathakis, kreditörle anlaşma yapılması halinde bankaların gelecek hafta en kısa zamanda açılabileceğini ifade etti. Yunan medyasına konuşan Stathakis, bankalardan para çekilmesi ve yurt dışına para gönderilmesi gibi sermaye kontrollerinin en az iki ay daha süreceğini, daha fazla da yürürlükte kalabileceği uyarısında bulundu.

13:55 Fransa'nın yönetimdeki Sosyalist Partisi'nin lideri Jean-Christophe Cambadelis, Avrupa'daki diğer sol eğilimli partileri, Yunanistan ekonomisinin kurtarılmasına yönelik anlaşma yapılması için baskı yapmaya çağırdı. Alman sosyal demokratlara da çağrıda bulunan Cambadelis, "Avrupalılar, Almanların aşırı reaksiyonunu anlamıyor" dedi. 

13:15 AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Yunan hükümetinin kısa ve orta vadede daha fazla adım atması gerektiğini söyledi. Moscovici, "Eğer Yunan milletvekilleri, Başbakan Alexis Tsipras'ın reform tekliflerini onaylayarak yeterli şeyi yaptıklarını düşünüyorlarsa, bir kere daha düşünseler iyi olur" açıklamasında bulundu.

Moscovici, sağlanacak anlaşmanın ekonomik düzeyde 'iddialı', politik düzeyde ise 'gerçekçi' olması gerektiğine vurgu yaptı. 

12:58 İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, Yunanistan ile kreditörler arasındaki güven sorununa dikkat çekerek, "Asıl ana hedefimiz olan yapıcı müzakerelere başlamak için koşulların oluşturulması yönünde çalışıyoruz. Şunu kabul edelim ki ilerlemenin önündeki en büyük engel güven eksikliği" dedi.

12:30 Avrupa Birliği (AB) Başkanı Donald Tusk, Euro Grubu toplantısının devam etmesi dolayısıyla 28 liderin katılması planlanan AB Zirvesi'nin iptal edildiğini açıkladı. Twitter'dan attığı mesajda, 19 Euro Bölgesi liderinin katılacağı daha dar kapsamlı Zirve'nin öğleden sonra başlayacağını ve Yunanistan’ın kurtarma krizinde Euro Grubu toplantısına odaklanılması gerektiğini söyledi.

Tusk, "Euro Grubu zirvesi, Yunanistan görüşmeleri sonuçlanana kadar devam edecek" dedi.

11:30 Euro Bölgesi maliye bakanları 3 yıllık yeni bir kurtarma paketi için başvuran Yunanistan'ın reform taahhütlerini yetersiz buldu.

Brüksel'deki maliye bakanlarının 8 saati aşan toplantısı sonuçsuz kalırken bugünkü AB Zirvesi öncesinde yeni bir toplantı yapılıyor.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, toplantının ardından yaptığı kısa açıklamada "Yunanistan'ın teklifini derinlemesine konuştuk. Kredibilite ve güven meselelerini tartıştık. Hala çok zor fakat çalışmalar hala ilerliyor" dedi.

Son 5 yılda toplam 240 milyar euroluk 2 kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar euro talep ediyor.

Atina'nın bunun karşılığında taahhüt ettiği emeklilik reformu, vergileri artırma ve yeni özelleştirmeler dahil bir dizi kemer sıkma önlemini içeren reform paketi gecikmiş ve yetersiz bir adım olarak değerlendiriliyor.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, bugün yaptığı değerlendirmede, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ni terk etmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, Alman hükümetinin uzlaşmada adım atması gerektiğini söyledi. Renzi, "Atina küçük düşürülmemeli. Sağduyu üstün gelmeli ve bir anlaşmaya varılmalı. Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasını istemiyoruz. Almanya’ya ‘Bu artık yeterli’ çağrısı yapıyorum. Tsipras yönetimi Avrupa’nın taleplerine paralel olan teklifleri sundu. Şimdi bir anlaşma imzalanmalı” dedi. 

Yukarı

Business HT×