BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,21
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İnekler kesime gidiyor

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Fiyatlardaki çözümsüzlük nedeniyle süt üreterek yeterince kazanamayan üreticiler, damızlık nitelikteki ineklerini kesime gönderiyor" diyerek ileride yaşanabilecek olası kırmızı et krizine işaret etti

İnekler kesime gidiyor
11 07 2015, 16:03

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, süt fiyatlarındaki çözümsüzlük nedeniyle üreticilerin, ineklerini kesime gönderdiğine dikkati çekerek, "Süt üretiminde kullanılan inekler, damızlık nitelikte hayvanlardır. Bunların etlik sığır gibi kullanılması, gelecekte hayvancılığımız açısından kolay telafi edilemeyecek bir kayıptır" dedi.

Süt sektöründe yaşanan sıkıntı için tedbir alınmadığı takdirde süt fiyatlarının yanısıra et fiyatlarının da çok yükseleceği uyarısında bulununan Yetkin, "Tedbirlerin bir an önce alınması lazım. Bugün kesilen süt inekleri nedeniyle belli sınırlar içinde tutulabilen et fiyatları, yarın bu akış kesildiğinde daha hızlı yükselecek" dedi.

Yetkin, piyasada gereğinden fazla süt olmasından dolayı sanayici fiyatların aşağı çekilmesini isterken üreticilerin ise artan yem fiyatları ve süt talebindeki azalma sebebiyle 1 lira 15 kuruş olan taban fiyatın arttırılmasını talep ettiğini aktardı.

"Çözümsüzlüğün en olumsuz sonuçlarından biri de süt üreterek yeterince kazanamayan üreticilerin, şu anda nispeten yüksek olan et fiyatlarından yararlanmak için hayvanlarını kesime göndermesidir" diyen Yetkin, son aylarda bu şekilde kesime gönderilen inek sayısının 150 bine ulaştığını kaydetti.  

Pazarın önünü açacak çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Yetkin, çözüm noktasında yapılması gerekenler arasında Et ve Süt Kurumu'nun güçlendirilmesi, süt tozu fabrikaları kurulması, devletin süt meselesine daha derinlikli sahip çıkması olduğunu söyledi.

Yetkin "Böyle olmadığı takdirde, söylemek istemiyorum ama üç dört ay içerisinde büyük bir ihtimalle bugün 150 bini bulan hayvan kesiminin daha fazla artacağı endişesini taşımaktayız. Bu konuda kriz yaşandığı zaman sadece süt fiyatlarıyla sınırlı kalmaz bu iş, eti de vurur. Damızlığı kesmek, altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzer" diye konuştu.

Birkaç yıl önceki gibi et ihtiyacını karşılamak adına ithalat yoluna gidilmek zorunda kalınmasının ipuçlarını şimdiden gördüklerini ifade eden Yetkin, "Başlangıç süreci var. Bu iş oraya doğru gidiyor. Tedbirlerin bir an önce alınması lazım. Geç kalınmadan, hızlı hareket edilmesi lazım. Hızlı hareket edildiği takdirde bunu az bir zayiatla kapatabiliriz" dedi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından tavsiye niteliğinde belirlenen çiğ süt litre fiyatı geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana 1 lira 15 kuruş seviyesinde.

Her 6 ayda bir Konsey'in toplanarak fiyatları gözden geçirerek revize etmesi gerekirken son bir yıldır sanayici süt üreticisinden aynı fiyatla süt topluyor. Buna karşın son bir yılda raflardaki süt ve süt ürünlerine belirli oranlarda zam yapılması ise yine kaybedenin üretici ve tüketici olduğu algısına yol açıyor.  

Yukarı

Business HT×