BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yükselen trend: Kırsal turizm

Bu yaz hem farklı bir tatil deneyimi yaşayıp hem de bunu neredeyse bedavaya yapmak ister misiniz?

Kırsal turizm trendi
İRFAN DONAT 07 07 2015, 16:37

Bu yaz hem farklı bir tatil deneyimi yaşayıp hem de bunu neredeyse bedavaya yapmak ister misiniz?

Sadece deniz, kum, güneş değil de doğanın farklı güzelliklerini de keşfetmek isteyenler alternatif tatillere yöneliyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin Tarım Turizmi Takas (Ta-Tu-Ta) Projesi de bu tarz tatil anlayışına bir örnek niteliğinde.

Özellikle tarım sektörüne ilgi duyan, bitkisel ve hayvansal üretimi yerinde ve en doğal haliyle deneyimlemek isteyenler için kırsal turizm son dönemde bir trende dönüştü.

Tabii böyle bir tatilde denizden feragat etmek zorunda değilsiniz. Türkiye'nin farklı bölgelerinde hem deniz hem de topraktan kopmadan tatil yapmanız mümkün.

Buğday Derneği Eş Genel Müdürü Gizem Altın Nance, TaTuTa sisteminin nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: “TaTuTa çiftliğine gönüllü ya da ziyaretçi olarak gidebiliyorsunuz. Eğer gönüllü olarak gitmeyi tercih ederseniz çiftlikte çalışmak karşılığında konaklama ve yemek ikramında bulunuluyor.”

Altın'ın 'çiftlikte çalışma' olarak bahsettiği şey aslında birçoğumuzun bugün hobi olarak yapmaya can attığı toprak ve hayvan bakımı ile ilgili işler.

Ancak, gönüllü olarak gitmek istemezseniz ve “Ben sadece tatil yapmak istiyorum” diyorsanız, onun da çaresi var. O zaman ziyaretçi konuk olarak da söz konusu çiftliklerde kalabiliyorsunuz.  

Yine tatilinizi yapıyorsunuz, hiç kimse sizden çalışmanızı beklemiyor ve cüzi bir miktar o çiftliğe katkıda bulunuyorsunuz. Böylece bol yıldızlı otellere binlerce lira verip, herşey dahil tıkılıp kalmak yerine doğa ile başbaşa bir tatil yapıp, ekolojik yaşamı destekleyen çiftçilere de bir çeşit katkıda bulunmuş oluyorsunuz.

Kentte yaşayan, şehrin trafik, stres ve yoğunluğundan kaçmak isteyenler bu çiftliklerde adeta değişim ve dönüşüm yaşıyor.

Bakın TaTuTa çiftliklerine gidenlerin deneyimlerini nasıl tarif ediyor Gizem Altın Nance: “Doğada aslında kimyasal gübre olmadan ve hibrid tohum kullanmadan da tarım yapılabildiğini, ot ve böcek ilaçları kullanmadan aslında çok daha sağlıklı ve lezzetli ürünler elde edilebildiğine şahit oluyorsunuz. Kentlerde evlere tıkışmış kalmış olan çocuklar da bu tür tatilde aslında yumurtanın bir tavuktan çıktığını, havucun aslında ağaçta değil toprağın altında yetiştiğini birebir deneyimleyerek öğreniyor.” 

Sebze ve meyveleri dalından toplayan, hayvanları doğal ortamında besleyen çocuklar bilgisayarlarının başında oyun oynayarak değil doğayla dost olarak tatil yapıyor. 

Kısacası çiftliklere gittiğinizde sofralarınıza gelen ürünlerin tohum aşamasından başlayarak nasıl bir emek ve ilgi ile büyüdüğüne, yetiştirildiğine şahit oluyorsunuz. Aslında doğadaki diğer canlıların farkına varıyorsunuz.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu fırsatları tatilde deneyimlemek için Türkiye genelindeki Tatuta ağında 94 çiftlik var ve bunların bazıları da deniz kenarında..

Bu yaz rutinin dışına çıkıp doğa ile başbaşa bir tatil beklentisi olanlar  üye olarak tüm çiftliklerin detaylarını görebilir. 

Yukarı

Business HT×