BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5778 % 0,15
EUR/TRY 34,7729 % 0,25
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5778
% 0,15
34,7729
% 0,25
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.380,03
% 0,04
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finans kehanetleri

2015'in ikinci yarısında piyasaları neler bekliyor?

2015'in ikinci yarısında piyasaları neler bekliyor?
MARKETWATCH 03 07 2015, 07:36

2015'in ilk yarısında finans dünyasında kayda değer pek çok gelişme yaşandı.

Çin hisselerinin yükselişi ve düşüşü, Avrupa'daki Yunan endişeleri, Silikon Vadisi yetkililerinin teknoloji sektöründe balon olduğunu söylemesi ve tabi bir de Fed'in faiz artırımı beklentileri.

Tüm bunlara özellikle ABD borsalarındaki tepki sınırlı oldu. Ama peki bu sakinlik fırtına öncesi sessizlik mi? Yılın ikinci yarısında piyasaları neler bekliyor? İşte Marketwatch'tan önümüzdeki 6 ay için 5 tahmin:

1) Yunanistan kalsa da çıksa da Avrupa iyi olacak

Son 5 yıldır Avrupa'da olup bitenlere dikkat etmeyenler Yunanistan konusunda panik oluyor olsa da aslında buna gerek yok.

Yunanistan'ın çıkışı kolay olacak bir süreç değil, ancak çıksa ve drahmiye dönse dahi sıkıntıların bölgenin geri kalanına dağılma riski geçmişe göre çok düşük.

Siyasiler, ve daha önemlisi yatırımcılar uzun süredir buna hazırlanıyordu.

Piyasalarda bir miktar volatilite görülebilir ancak Avrupa bundan çok daha kötülerini atlattı ve bunu da atlatacaktır. Uzun vadeli yatırımcıları bölgedeki yatırımlarını bırakmamalılar.

2) ABD büyümesi güçlenecek

İlk çeyrekteki GSYH daralmasıyla beraber ABD ekonomisi yıla sıkıntılı bir başlangıç yaptı. Bunun sonucu olarak da ayılar resesyon uyarının dozunu artırarak devreye girdiler.

Ancak ilk yarıya hayal kırıklığı damgasını vursa da ikinci yarıda hızlanmanın öne çıkması ve ABD ekonomisinin ivmesini tekrar yakalaması bekleniyor.

İlk aylardaki verilerin detayları ekonomik aktivitenin kaybolmadığını, sadece ertelendiğini gösteriyordu.

3) Faizler hiçbir yere gitmiyor

Ekonomik aktivite toparlanacak olsa da bu Fed'in faizleri artırmasına yetecek kadar güçlü bir toparlanma olmayabilir. Daha önceki artırımlarda da herkes faizler artmadan çok önce erken tahminlerde bulunmaya başlamıştı, bu sefer de durum farklı olmayabilir.

Ayrıca Çin ve Yunanistan'daki sıkıntılar sırasında ABD yatırımcılar için güvenli liman olarak kalmayı sürdürüyor. Böylece ABD Hazine tahvillerine olan talep faizleri öngörülebilir gelecek için düşük tutmaya devam edecek. Bu şartlar altında Fed'in de Aralık'tan önce faiz artırması sürpriz olur.

4) Çin batmaya devam edecek

Avrupa ve ABD konusunda iyimser olmak için sebepler olsa da Çin için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Gerçekleşmeyi bekleyen bir felaket durumunda olan Çin'de işler daha iyiye gitmeden önce uzun bir süre daha kötü olacak.

Haziran ortasından beri yüzde 20 değer kaybeden Şanghay Bileşik Endeksi'nde düzeltme görüldü bile.

Çin çöküşü önlemek ve büyümeyi canlandırmak için elindeki her şeyi kullanmaya çalışıyor, ancak hükümet bile dünyanın en büyük ikinci ekonomisini kurtaramayabilir.

5) ABD'de boğa piyasası bitmeyecek

Çin'deki görünüme rağmen, küresel piyasalar ve ABD hisselerindeki gidişatın yukarı yönlü olması bekleniyor.

Özellikle ABD hisseleri için rallinin bir süreliğine durmuş olması tamamen yok olduğu anlamına gelmiyor. 

Yukarı

Business HT×