BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5665 % 0,04
EUR/TRY 34,8687 % 0,02
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5665
% 0,04
34,8687
% 0,02
1,0698
% -0,03
45,35
0,00
2.314,71
% -0,31
88,00
% -0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bill Gates'in gerçekleşen 15 çarpıcı kehaneti

Bill Gates'in 16 yıl önce yayınlanan kitabında yaptığı tahminlerden pek çoğu bugün gerçeklemiş durumda

Bill Gates'in gerçekleşen 15 çarpıcı kehaneti
BUSINESS INSIDER 29 04 2015, 10:57

Forbes Dergisi’ne göre 77,2 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin insanı olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, bu hafta yaptığı bir konuşmada küresel bir çaba ile 2030 yılında dünyada yoksulluğun bitirilebileceğini söyledi.

Bu Gates'in gelecekle ilgili tahmini değil; 1999'da yayınlanan “Business @ the Speed of Thought” kitabında o zaman kulağa inanılmaz gelen 15 tahminde bulunmuştu. Ancak bugün baktığımızda o zaman inanılmaz gelen bu tahminlerin kısmen ya da tamamen gerçekleştiğini görüyoruz. 

İşte Gates'in şaşırtıcı derecede doğru çıkan 15 tahmini:

1. FİYAT KARŞILAŞTIRMA SİTELERİ

Gates: “Otomatik fiyat karşılaştırma hizmetleri, insanların birden fazla websitesindeki fiyatları görebileceği şekilde geliştirilecek ve tüm sektörlerde en ucuz ürünün bulunması çok kolay hale gelecek.”

Bugünkü durum: Şu anda Google ve Amazon'da arayarak pek çok ürünün farklı fiyatlarına ulaşabiliyoruz. NextTag ve PriceGrabber gibi sadece fiyat karşılaştırmak için yaratılmış siteler de var.

2. MOBİL CİHAZLAR

Gates: “İnsanlar sürekli iletişimde kalmalarını ve elektronik ortamda iş yapmalarını sağlayacak küçük cihazlar taşıyacak. Bu cihazlarla haberleri takip edebilecek, uçuşlarını kontrol edebilecek, finans piyasalarından haber alabilecek ve herşeyi yapabilecekler.”

Bugünkü durum: Akıllı telefonlar ve artık akıllı saatler pek çok insan için bu işlevlerin hepsini yerine getiriyor.

3. ONLINE ANLIK ODEME, FİNANS, SAĞLIK

Gates: “İnsanlar internet üzerinden faturalarını ödeyecek, finansal işlerini halledecek ve doktorlarıyla iletişim kuracak.”

Bugünkü durum: Teknoloji sağlık hizmetlerini o kadar fazla değiştirmedi, ancak ZocDoc gibi siteler doktor bulmayı ve randevu almayı kolaylaştırıyor. Finans işleri için ise Lending Club gibi sitelerden borç alınabiliyor ve PayPal veya Venno gibi hizmetlerle ödeme yapılabiliyor.

4. KİŞİSEL ASİSTANLAR VE NESNELERİN İNTERNETİ

Gates: “Kişisel yardımcılar geliştirilecek. Bunlar tüm cihazlarınızı akıllı bir şekilde eşleştirecek ve bağlayarak veri aktarımını mümkün kılacak. E-mail ve uyarılarını kontrol ederek ihtiyacınız olan bilgileri size sunacak. Mağazaya gittiğinizde hangi tarifi yapmak istediğinizi söyleyeceksiniz ve tüm gerekn malzemelerin listesini çıkaracak. Kullandığınız tüm cihazlara satın almanız ve zamanı hakkında bilgi verecek. Böylece cihazlara da ona göre düzenleme yapacak.”

Bugünkü durum: Mobil cihazlarda çalışan akıllı asistan Google Now bu yönde ilerliyor. Bir yandan da Nest gibi akıllı cihazlar günlük rutininiz hakkında bilgi topluyor ve evinizin ısısına uyum sağlıyor. Beaconlar ise satın alma alışkanlıklarınıza göre size mağaza kuponları gönderiyor.

5. ONLINE EV İZLEME

Gates: “Siz evde yokken biri geldiğinde haber verecek, evinizin sürekli video görüntüsünü alan sistemler çok kullanılmaya başlanacak.”

Bugünkü durum: Dropcam ev izlemeyi çok kolaylaştıran ev gözlem kameraları satıyor. Şirket geçtiğimiz yıl 555 milyon dolara Google tarafından satın alınmıştı.

6. SOSYAL MEDYA

Gates: “Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim kurmanızı, seohbet etmenizi ve organizasyon yapmanızı sağlayacak websiteleri çok sık kullanılacak.”

Bugünkü durum: Facebook ve Instagram gibi sosyal medya siteleri bu işi yapıyor.

7. OTOMATİK PROMOSYON TEKLİFLERİ

Gates: “Bir seyahat rezervasyonu yaptığınızda gideceğiniz yerde yapılacak aktivitler tavsiye den bir yazılım olacak. Orada yapmak istediğiniz herşey için aktiviteler, indirimler, tehlifler ve daha ucuz opsiyonlar sunan bir sistem.”

Bugünkü durum: Expedia ve Kayak gibi websiteleri satın alma verilerine göre promosyon teklifleri yapıyor. Google ve Facebook reklamları ise kişinin olduğu yere ve ilgisine göre promosyon sunabiliyor.

8. CANLI SPOR TARTIŞMALARI

Gates: “Televizyonda bir spor müsabakası izlerken, sizin canlı yayında olanları tartışabileceğiniz veya küçük yarışmalara ve iddialara katılabileceğiniz hizmetler olacak.”

Bugünkü durum: Twitter başta olmak üzere pek çok sosyal medya sitesi buna imkan tanıyor.

9. AKILLI REKLAMLAR

Gates: “Cihazlarda akıllı reklam sistemi olacak. Satın alma trendlerinizi bilecek ve sizin tercihlerinize uygun reklamları gösterecek.”

Bugünkü durum: “Pek çok online reklam servisi artık bu tarz hizmet sunuyor. Reklam verenler kullanıcıların arama geçmişine, kişisel ilgi alanlarına veya satın alma davranışlarına göre hedefleyebiliyor.

10. CANLI TV'DE WEBSİTESİ LİNKLERİ

Gates: “Televizyon yayını ilgili websitelerin linklerini de gösterecek ve bu içerik izlediğiniz şeyi destekler nitelikte olacak.”

Bugünkü durum: Hemen hemen tüm canlı spor karşılaşmalarında spesifik siteleri veren linkler var. Bazı durumlarda takımların Twitter hesapları da gözüküyor.

11. ONLINE TARTIŞMA PLATFORMLARI

Gates: “Aynı ülke ve şehirde yaşayan insanların yerel politikalar, şehir planlaması ve ya güvenlik gibi konularda konuşabileceği online tartışma ortamları olacak”

Bugünkü durum: Pek çok haber sitesinin insanların canlı tartışmalara katılabildiği yorum kısımları var. Ayrıca pek çok sitede insanların belirli sorular sorabileceği ve cevaplayabileceği forumlar bulunuyor. Twitter ve Facebook da Libya, Mısır ve Tunus'taki olaylarda önemli rol oynamıştı.

12. İNTERNET BAZLI ONLINE SİTELER

Gates: “Online topluluklar lokasyonunuzla değil, ilgi alanlarınızla şekillenecek.”

Bugünkü durum: Tek bir konuya odaklanan her türlü yeni site ve online topluluk mevcut. Pek çok site dikey yönde genişleyerek, belirli bir konu hakkında daha derin bilgiye erişim sağlıyor.

13. PROJE YÖNETİMİ YAZILIMI

Gates: “Ekip kurmaya çalışan proje yöneticileri online olarak projeyi anlatıp, gereklilikleri sağlayan kişilerden öneriler alabilir.”

Bugünkü durum: Piyasada işe alım yapan, ekip kuran ve iş bölümü yapan pek çok iş akışı yazılımı bulunuyor.

14. ONLINE İŞE ALIM

Gates: “İş arayan insanlar ilgi alanlarını, ihtiyaçlarını ve özel yeteneklerini anlatarak İnternette iş bulabilecek.”

Bugünkü durum: LinkedIn gibi siteler insalara CV'lerini yükleme ve iş bulma imkanı sağlıyor.

15. İŞ TOPLULUĞU YAZILIMLARI

Gates: “Şirketler, inşaat projesi, film prodüksiyonu veya reklam kampanyası gibi aradıkları işler için teklif verebilecek ve alabilecekler. Hem normalde yapmadıkları işleri dışarıdan halletmek isteyen büyük şirketler için hem de müşteri arayan şirketler için verimli olacak.”

Bugünkü durum: Pek çok şirket yazılımı, işin sosyal durumuna da odaklanıyor. Böylece kullanıcılar diğer şirketlerle görüşebiliyor ve daha büyük projelerin oluşmasına fırsat sağlayacak sohbetler başlatabiliyorlar.

Yukarı

Business HT×