BIST 100 9.571,55 % -1,12
USD/TRY 32,5051 % 0,23
EUR/TRY 34,6404 % 0,50
Piyasalar
9.575,63
% -1,08
32,5045
% 0,23
34,6398
% 0,50
1,0642
% 0,17
45,54
0,92
2.375,08
% -0,35
89,79
% -0,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kritik dönemeç

CANLI BLOG - Yunanistan'ın eurodaki kaderini belli edecek zirve öncesinde nefesler tutuldu

CANLI BLOG- Yunanistan'ın eurodaki kaderini belli edecek zirve öncesinde nefesler tutuldu
BUSINESSHT 22 06 2015, 08:25

Kritik Avrupa Birliği liderler zirvesi bu akşam. Öncesinde Yunanistan'ın kreditörlerine yeni teklif sunmasıyla uzlaşma sağlanabileceğine dair umutlar arttı; ancak gergin bekleyiş devam ediyor. Hafta sonuna girerken oluşan kötümser hava Yunanistan'ın sunduğu yeni teklifle bir nebze dağılsa da herkes nefeslerini tutmuş bir şekilde akşamki zirveden çıkacak kararı bekliyor.

Ülkenin eurodaki kaderini belirlecek gelişmelere dair tüm haber, analiz ve yorumları CANLI BLOG'umuzda bulabilirsiniz:

21:09- Atina'da AB yanlısı binlerce kişi parlamentonun önünde toplanarak hükümete çağrıda bulundu. AB karşıtı göstericilerin de bölgeye gelmesi üzerine polis yoğun önlem aldı.

20:00- Fransa Devlet Başkanı Hollande ise iyimser bir ifade ile “Hala bazı taraflarının çözülmesi gerekiyor ancak Yunanistan’ın sunduğu teklif öncekilere göre ilerlemeler içeriyor” dedi. Hollande’a göre bu akşamki buluşma bir anlaşmanın yolunu açabilir.

19:50- Alman Şansölyesi Merkel toplantı girişinde yaptığı açıklamada, “Bu gece itibarıyla bir anlaşmanın söz konusu olmadığını ve bir egzersiz olarak ele alınması gerektiğini” ifade etti.

18:15- Kreditörler, akşamki acil durum zirvesi öncesi strateji belirme toplantısı için buluştu:

18:03- Eurogroup toplantısı sırasında sermaye kontrollerinin de tartışıldığına dair haberler geliyor. Bakanların sermaye çıkışlarına sınırlandırma getirme opsiyonunu tartıştığı ama fikir ayrıkları olduğu belirtiliyor.

17:44- Atina borsası yüzde 9 artıda kapandı. Yatırımcıların anlaşma sağlanacağına dair umutlarının artmasıyla bankacılık hisselerindeki yükseliş yüzde 20'yi buldu. 

17:40- Tsipras bugün TSİ 19:00'da AMB Başkanı Mario Draghi ile görüşecek.

17:30- AMB, Yunanistan için likidite yardımını 87,8 milyar euroya yükseltti ve miktarı 24 saat içinde tekrar gözden geçireceğini söyledi.

16:42- Moscovici de Yunan tekliflerinin sağlam bir temeli olduğunu ancak üzerinde çalışılması gerektiğini yineledi. Hem Dijsselbloem hem Moscovici teklifi bir anlaşma için fırsat olarak tanımladı. 

16:13- Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'dan birbirine çok benzeyen iki versiyon öneri geldiğini söyledi. Dijsselbloem, "Yunanistan'ın önerilerini bu hafta nihai bir anlaşmaya ulaşma gözü ile değerlendireceğiz" dedi.

16:10- Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem basın toplantısında konuşuyor: "Kreditörler ile Yunanistan arasında çalışmalar bugün öğleden sonra başlayacak. Bu hafta sonuna doğru bir anlaşmaya varmaya çalışacağız. Kreditörlerin Yunanistan'ın önerileri üzerinde ilk görüşleri oldukça geniş kapsamlı olduğu yönünde."

15:55- Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Eurogroup bu hafta içinde Yunanistan konusunda tekrar toplanacak" dedi. Dombrovskis, Yunanistan'ın ortaya koyduğu önerinin memnuniyetle karşılanan bir adım olduğunu belirtirken, "Ancak daha fazla çalışılmasına ihityaç var" dedi. 

15:30- Eurogroup toplantısı yaklaşık 1 saatin ardından sona erdi. Birazdan basın toplantısı yapılacak.

14:37- Krizin çözümünde işler son dakikaya kalmış gibi görünüyor. Ancak analistler bunun ilk olmadığını ve genelde AB'de krizlerin böyle sürüncemede kaldığını hatırlatıyor. Bu krizde de sürecin nasıl işleyeceğini anlamak için işe yarayabilecek bir rehber: 

14:30- Avrupa Merkez Bankası (AMB) yönetim kurulu üyelerinden Ewald Nowotny, "Yunan bankalarına tanınan acil likidite imkanı gün sonuna kadar uzatıldı, daha da uzatılıp uzatılmayacağı müzakere sonuçlarına bağlı" dedi.

14:10- Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'in açıklamaları da bakanlarda hakim olan havanın karamsarlık olduğunu gösterdi.

Hollanda maliye bakanı, "Nihai bir değerlendirme yapmak imkansız... Sonuç görüşmeleri için elimizde bir temel olup olmadığını göreceğiz" dedi.

14:03- Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, gazetecilere üzerinde konuşacakları yeni bir teklif olmadığını ve Perşembe'den bu yana değişen bir şey olmadığını söyledi. Noonan'ın açıklamalrına benzer bir tonda, elle tutulur bir teklif olmadan Yunanistan zirvesine hazırlık yapamadıklarını belirtti.

13:50- İrlanda Maliye Bakanı Micheal Noonan, anlaşma için "beklentilerinin çok düşük" olduğunu söyledi. Noonan, "Yunan teklifinin alternatif versiyonlarıyla ilgili o kadar büyük bir karışıklık vardı ki, düzgün bir hazırlık yapılmadı" dedi. Bakan, Yunanistan'ın hamlesinin başarılı olup olmayacağının belirsiz olduğunu ve Eurogroup'un Perşembe günü tekrar toplanmasını beklediğini söyledi.

13:34- IMF Başkanı Lagarde da Brüksel'deki AB genel merkezine geldi.

13:28- Avrupa Komisyonu baş sözcüsü Margaritis Schinas basın toplantısında konuştu. "Önümüzde çok önemli bir gün var" diyen Schinas, "Komisyonun duruşu, Yunan başbakanı tarafından sunulan belgenin Euro Bölgesi zirvesinde gelişme kaydedilmesi için iyi bir başlangıç olduğu yönünde" dedi.

Görüşülen tasarının hangisi olduğu sorulduğunda ise, "Elimizde Yunan başbakan tarafından imzalanmış bir belge var ve kurumların üzerine tartıştığı metin bu" dedi.

13:24- Arka arkaya gelen açıklamalar tarafların birbirine karşı daha anlayışlı olduğunu ancak sorunu kesin bir şekilde çözecek anlaşmanın bugün gelmeyecebileceğini gösteriyor. Cuma günü bir zirve daha var ve çözüm Salı günkü IMF ödemesinden önce bu toplantıdan da çıkabilir.

12:55- Almanya Başbakanı Angela Merkel, kreditör kurumlar bir tavsiyede bulunduklarında, maliye bakanları ve liderlerin Yunanistan konusunda bir karar verebileceğini söyledi. Merkel, "Eğer kreditörler bir tavsiyede bulunmazlar ise bugünkü zirvede sadece müzakere yapılır" dedi. Yunanistan konusunda bu hafta içinde nihai kararlar almak için hala zaman olduğunu kaydeden Merkel, "Yunanistan'ın bir anlaşma noktasına gelmeye hazır olduğu net şekilde ortaya konmalı" yorumunda bulundu.   

12:48- Yetkililer, Yunanistan'ın bu sabah, dün sunduğu yeni önerilerin revize bir versiyonunun sunulduğunu söyledi. Alınan bilgilere göre, Yunanistan emeklilik yaşını kademeli olarak 67'ye yükseltilmesini önerdi. Yetkililere göre, Yunanistan ana KDV oranının yüzde 23 olmasını, elektrik ve temel gıdalarda bu oranın yüzde 13, ilaçta ise yüzde 6 olmasını önerdi.  

12:42- Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, "Yunanistan ile bu akşam bir anlaşmanın sağlanması için yapabileceğimiz her şeyi yapmalıyız. Eğer bugün bir anlaşmaz olmazsa, takip eden günlerde anlaşmanın sağlanmasına imkan verecek her şey yapılmalı. Varılacak anlaşma, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nin tam üyesi olmaya devam etmesine imkan vermeli; Yunanistan'ın önümüzdeki aylardaki finansman ihtiyaçlarına bütçe çözümleri getirmeli" dedi. 

12:00- Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, "Yunanistan için sürdürülebilir çözüm için zaman geldi. Varılacak anlaşma Yunanistan'a Euro Bölgesi içinde büyüme imkanı vermeli. Elektrikte KDV artırımı içermeyen bir çözüm istiyoruz" açıklamasında bulundu. 

11:35- Financial Times'a  konuşan üç üst düzey kaynak, Yunanistan'ın kreditörlere dün akşam yanlış tasarı gönderdiğini söyledi. Kaynaklardan biri, "Çok dramatik bir durum değil, ancak yanlışlıkla yanlış tasarıyı yolladılar" dedi.

Hatanın üzerine Yunanistan bu sabah yeni bir tasarı göndereceğini söylemiş. Kaynaklardan ikisi yeni versiyonları aldıklarını söylerken, üçüncüsü revize edilmiş tasarının hala ellerine ulaşmadığını söyledi.

11:16- Reuters, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına ELA yardımını artırmaya karar verdiğini söyledi. Böylece Yunan bankalarının merkez bankasından çekebileceği acil durum fonunun üst sınırı altı gün içinde üçüncü kez artırılmış oldu. 

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, "Yönetim kurulu acil likidite desteği sınırını yükseltti. İhtiyaç olması halinde derhal tekrar telekonferans düzenlenebilir" dedi.

(AMB'nin toplantısı beklenenden daha erken başlamış gibi görünüyor.)

11:13- UBS Yunanistan için dört sernayo sıralamış ve muhtemel etkilerine dikkat çekmişti. İşte o 4 senaryo:

10:45- Ayrıca Yunan tahvil faizleri hızla düştü. Bu da yatırımcıların daha düşük temettü riski gördüğünü gösteriyor. 10 yıllık tahvil faizleri 1 puan düşerek yüzde 11,6 oldu.

10:40- Tüm Avrupa borsalarında umutlu hava hakim. Stoxx Europe 600 endeksi TSİ ile 10:12'de yüzde 1,5 artışla 391,36 seviyesindeydi. Almanya DAX endeksi ise yüzde 2,3 yükseldi. Atina Borsası Genel Endeksi ise 736,54 puanı görüdükten sonra şu sıralarda yüzde 6,92 artışla 734,91 puandan işlem görüyor. Yunan bankalarındaki artış ise yüzde 10'u bulmuş durumda.

10:03- Bugün telefon görüşmeleri ve pazarlık trafiğinin yanı sıra pek çok üst düzey toplantı olacak. Yoğun toplantı programı şöyle (TSİ ile):

  • 11:30- AMB yönetim kurulu Yunan bankalarının durumunu tartışmak için toplanacak.
  • 12:00- Alexis Tsipras, Atina'nın yeni teklifini görüşmek üzere Christine Lagarde, Mario Draghi, Jean-Claude Juncker and Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile buluşacak.
  • 13:30- Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı olacak. Anlaşma bu toplantıdan çıkabilir.
  • 20:00- Avrupa Birliği liderlerinin acil durum toplantısı gerçekleşecek.

10:00- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği'ni terk etmesi riskinin 2015 yılında arttığını, bununla birlikte Yunanistan'ın böyle bir adım atmasının temel senaryolarında yer almadığını bildirdi. Moody's, "Avrupa bankaları GREXIT için daha iyi konumlanmış durumda. Gelişmekte olan Avrupa Bankaları ise GREXIT'e karşı daha kırılgan durumda" açıklamasında bulundu. 

Moody's yayımladığı raporda, "Euro Bölgesi bankalarının finansal şartlarında sağlanan geniş tabanlı iyileşme ve bölgeden ekonomik ortamın istikrar kazanmasının biraraya gelmesi bankaları dış şoklara karşı daha dirençli hale getirdi" ifadelerine yer verdi.

09:52- AB Ekonomi ve Para Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici, Yunan krizine bir çözüm bulunacağı konusunda umutlu açıklamalar yaptı. 

Bugünün Yunanistan için “berlileyici ve hayati” bir gün olduğunu söyleyen Moscovici, “Bugün; euroyu, yani bu ortak çıkarı korumaya ve ortak para biriminin geri dönülmez olduğunu göstermeye yönelik siyasi iradenin kazanacağını düşünüyorum” dedi.

09:17- Kreditörlerin Atina'yı temerrüte düşmekten kurtaracak planı şöyle: Şu anda devam eden kurtarma programının süresini altı ay uzatmak ve 18 milyar euroya kadar ek kurtarma fonu sağlamak. Bir yandan da ülkenin borç ödemelerine kolaylık getirilerek rahatlama sağlamak.

Ancak kreditör temsilcileri, bu planın uygulanmasının Yunanistan'ın bütçe sorumluluklarını yerine getirecek bir tasarı sunmasına bağlı olduğu konusunda ısrarcı.

09:11- Goldman Sachs da hükümetin sermaye kontrollerinde ilerleme kaydetmemesi halinde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Yunan bankalarına ek likidite yardımlarına Salı günü kadar yakın bir zamanda sınırlama getirebileceğini söyledi. Goldman’a göre bu durumda 10 yıl vadeli İtalya ve İspanya tahvilleri ile Almanya tahvilleri arasındaki fark daha da genişleyerek 150 baz puandan 200-250 baz puana gelebilir.

08:45- Piyasalarda görece bir iyimserlik hakim. Euro, Asya borsaları ve Amerikan vadelileri yükselirken tahviller geriliyor. Ancak Nomura finansal piyasalar analisti Shinya Harui, piyasalarda görülen olumlu havaya rağmen zirvenin sonucunu öngörmenin çok güç olduğunu vurguladı.

08:35- JPMorgan analistlerinin tahminlerine göre, Yunan bankaları geçen hafta yaklaşık 9 milyar euro kaybetti. Bu da Yunanistan’da bu yılın başından bu yana görülen total mevduat çıkışlarını yaklaşık 44 milyar euroya yükseltti. Özellikle sermaye kontrolleri korkusunun büyük çıkış tetiklediği tahmin ediliyor. JPMorgan, Yunanistan’ın 2009 sonundan bu yana 117 milyar euroluk mevduat çıkışı yaşadığını belirtti.

08:30- Toplantının krizi çözmeye destek olacağı beklentisi ile tahviller gerileme gösterdi. 

08:20- Avrupa Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr'ın dün gece Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesaj da iyimser havayı destekliyor. Selmayr, "Yeni plan Juncker, Lagarde ve AMB'ye ulaştı...Yarınki zirvede mesafe almak için iyi bir başlangıç" yorumunu yaptı.

08:15- Perşembe günü Eurogroup toplantısından da sonuç çıkmayınca Cuma günü Yunanistan'ın eurodan çıkışı hiç olmadığı kadar yakın görünmüştü. Ancak haftasonu gelişen olaylar ve Atina'dan gelen açıklamalar tekrar umutları artırdı. Haftasonu yaşanan gelişmelere göz atmak isterseniz: 


Yukarı

Business HT×