BIST 100 9.459,02 % -0,69
USD/TRY 32,5965 % 0,21
EUR/TRY 34,8338 % 0,43
Piyasalar
9.461,13
% -0,67
32,5964
% 0,21
34,8234
% 0,40
1,0657
% 0,13
45,49
0,00
2.381,07
% 0,09
87,43
% 0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonomi kurmayları konuştu

TBMM'de temsil edilmeye hak kazanan partilerin ekonomi kurmayları, seçimlerinin ardından piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomi kurmayları konuştu
AA 10 06 2015, 13:52

Meclise giren siyasi partilerin ekonomi kurmayları seçim sonrası yeni dönem için değerlendirmelerde bulundu.

Gaziantep'ten yeniden milletvekili seçilen AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Nejat Koçer, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirterek, "AK Parti istikrar arayışına devam edecektir. Partimiz sorumluluk duygusu olan, ülkenin kazanımlarını korumak zorunda olan bir partidir. Dolayısıyla toplumdan gelen uzlaşı çağrılarını en iyi şekilde okuyup, yeniden Türkiye'nin hayatına monte etmek zorundadır. Bu anlamda AK Parti'nin hükümet kurma noktasında sorumluluk duygusuyla hareket edeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Koalisyon görüşmelerinin hızının da bu noktada önem taşıdığını kaydeden Koçer, "Seçmen bir mesaj vermiştir. Ülkeyi kaosa sokmayacak bir model bulunursa, ekonomik istikrar süreci bundan daha az etkilenir. Ancak herkes kendi menfaatini ortaya çıkarır, kapılar şimdiden kapatılırsa, bunun ekonomiye etkileri farklı olur. Türkiye için böyle bir şey dilemiyoruz. Sorumluluk duygusu içerisinde şartların en iyi noktada olmasını arzu ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İzmir'den milletvekili seçilen CHP'nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de yıpratılmış demokrasi değerleri ve bunların ekonomiye yansımalarının makro ekonomik dengelerin 2008'den itibaren bozulmasına neden olduğunu savunarak, bu bozulmaya müdahale etmek ve müdahale ederken de bunun uzlaşı içinde yapılması talebini halkın sandıkta söylediğini ifade etti. 

Bugün seçim sonrası ekonomide karşılaşılan dalgalanmanın bozulmuş dengenin üzerine yöneticilerin bina ettiği gereksiz koalisyon korkusunun sonucu olduğunu savunan Böke, piyasaların bundan sonraki seyrinin tamamen demokratik teamüllerin ve hukuk kurallarının tam işletilip işletilmemesine bağlı olduğunu kaydetti. Böke, "Eğer Cumhurbaşkanı, demokrasinin kuralları içinde kalarak hükümetin oluşmasına ilişkin demokratik teamülleri sırasıyla gerçekleştirirse piyasalar sakinleşecek ve her şey rayına oturacaktır" ifadesini kullandı.

İş dünyasının uzlaşı çağrısını da olumlu bulduğunu dile getiren Böke, sorunların çatışarak değil, uzlaşı ile çözümleneceğini söyledi. Böke, "Bu anlamda yaptıkları çağrı olumludur ve sandıklar da gösteriyor ki halk bizden kavga değil uzlaşı bekliyor. İş adamlarının çağrısı da sandıklardan çıkan sonuç doğrultusundadır" şeklinde konuştu.

MHP'den Uşak milletvekili seçilen eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da siyasi parti liderleri ve partilerdeki karar alıcıların, uzlaşmacı bir görüş ortaya koymalarının gerekli olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bunun sonucunda da bir hükümet ortaya çıkarmak için herkes gayret ederse, bu ülkemize faydalı olacaktır. Bunun da kısa sürede yatırımcının nezdinde risk algılamasını azaltması ve dolayısıyla ülkeye olan güvenin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Parlamentoda HDP İstanbul Milletvekili olarak görev yapacak Sezai Temelli de piyasalarda yaşanan hareketliliğin seçim öncesi başladığını belirterek, "Piyasalardaki ilk tepki doğal bir tepki. Piyasalarda yine AK Parti'nin tek başına hükümet kurma beklentisi hakimdi. AK Parti'nin tek başına hükümet kurma olasılığı ortadan kalktıktan sonra böyle bir tepki, defansif bir tepkidir, normal karşılıyoruz" dedi.

Temelli, kısa zaman sonra siyasetteki gelişmelere göre piyasaların tepkilerini daha normal değerlere çekeceğini ifade ederek, "Hükümet kurma olasılığı var olduğu sürece piyasalar normalleşir. Hükümet kurma olasılığı da bugünkü dağılıma baktığımızda var, gözüken bir şey" şeklinde konuştu.

Erken seçimin piyasaları olumsuz etkileyeceğini savunan Temelli, "Çünkü şu an için Meclis tablosu erken seçimden öte bir hükümet kurulabilirliğini gösteriyor. Buna rağmen bir hükümet çıkartamazsa bu parlamento, doğal olarak erken seçim kararına bağlı olarak piyasalar olumsuz etkilenir" değerlendirmesinde bulundu.

"Koalisyonların kötü, istikrarsızlık unsuru" olduğuna yönelik yaklaşımları eleştiren Temelli, "Oysa tam tersine koalisyonlar iyidir, koalisyonlar istikrar sağlayabilir, çünkü koalisyon bir uzlaşma kültürünün, bir demokrasi kültürünün yayılması genişlemesi açısından önemlidir. Bu piyasalar açısından baktığımızda da olumlu bir şeydir" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×