BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3630 % 0,06
EUR/TRY 34,9920 % -0,07
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3675
% 0,07
35,0030
% -0,04
1,0790
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CHP projesine Harvard yorumu

Dünyaca ünlü şehir ekonomisti Harvard profesörü Edward Glaeser, CHP’nin 'Merkez Türkiye' projesini değerlendirdi. Glaeser, proje için ‘büyüleyici’ ifadelerini kullansa da sıfırdan kurulan şehirlerin karnesinin zayıf olduğuna dikkat çekti

Harvard'dan hem övgü hem uyarı
BARIŞ BALCI 25 05 2015, 14:56

CHP’nin geçtiğimiz hafta tanıttığı 'Merkez Türkiye' projesi ekonomik hedefleri ile son günlerde çok tartışılıyor.

Orta vadede 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlama hedefi olan projenin 2035 yılında 100 milyar dolar katma değer yaratması bekleniyor.

Projenin ana öğelerinden biri ise 3 milyon nüfuslu olması planlanan Mega Kent. Projeye göre oluşturulacak Mega Kent, Trabzon, Samsun ve İskenderun limanlarıyla bağlantılı bir lojistik merkezi olacak.

Projenin 'Mega Kent' ayağını dünyanın en önemli şehir ekonomistleri arasında gösterilen Harvard Üniversitesi Profesörü Edward L. Glaeser, Business HT için yorumladı. 

Proje için 'Büyüleyici' ifadesini kullanan Glaeser, buna karşın 'Mega Kent' için bir de eleştiri getirdi. 

“Sıfırdan belli bir amaç için kurulan şehirlerin karnesi zayıf” diyen Glaeser şöyle konuştu: “Şehirler planlamaya ihtiyaç duyan organik birimler olsa da zamanla büyür. ‘Yukarıdan aşağıya emirlerden’ ziyade, özellikle özel sektör girişimciliği de şehirlerin evrilmesi için kritik öneme sahip. Bence sıfırdan bir şehir yaratmayı denemektense mevcut Türkiye şehirlerinin fonksiyonlarını geliştirme üzerinde odaklanmak daha mantıklı.”

Glaeser, projenin İstanbul’un kalabalığına da yanıt nitelinde olabileceğini ancak İstanbul’un daha iyi yönetimle de bu problemi çözebileceğini belirtti.

Glaeser “İstanbul’un Singapur ve Londra’daki gibi ‘trafik sıkışıklığı ücreti’ uygulaması önemli. Ayrıca arsa kullanım politikalarının da yeniden düşünülmesi gerekir” diye konuştu.

GLAESER'İN YORUMUNA FAİK ÖZTRAK YANIT VERDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise Edward Glaeser'in bu yorumunu Bloomberg HT canlı yayınında Finans Merkezi programında değerlendirdi. Öztrak mega kentin yeni bir yerde kurulmasının maliyetleri düşüreceğini belirtirken şöyle konuştu: “Bizce mega kentin yeni bir yerde kuruluyor olması güçlü yanlarından biri olacak. Maliyetlerin düşürülmesi açısından yeni bir kent olması önemli.  Özellikle Türkiye'de arsa spekülasyonu çok önemli bir faktör; yüksek rantların oluşmadığı bir yerde kenti kurmanız maliyetleri aşağı çeker. Ama Glaeser'in dediği nokta da mühim. Bunun kuruluşundan itibaren iyi yönetilmesi lazım. Biz de bunu başından beri iyi yönetebileceğimizi düşünüyoruz.”

Edward Glaeser kimdir?

1992’de Harvard Üniversitesi'ne adımını atan Edward Glaeser’ın yıldızı bu yıldan itibaren şehirlerin gelişimi üzerine yazdığı makalelerle parladı. Çalışmaları sonucu Nobel ödüllü George Akerlof tarafından ‘dahi’ olarak nitelendirilen Glaeser 2011 yılında Triumph of the City (Şehrin Zaferi) adlı kitabıyla dikkat çekti. Bu kitapta 20. Yüzyıl boyunca girişimciliğin şehirleri nasıl evrilttiğini anlatan Glaeser halen Boston Globe ve New York Times gazetelerinde yazıyor. 

Yukarı

Business HT×