BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0527 % 0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0527
% 0,10
1,0786
% -0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CHP'den vizyon projesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzyılın projesi olarak adlandırdığı "Merkez Türkiye" projesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzyılın projesi olarak adlandırdığı "Merkez Türkiye" projesini açıklıyor
BUSINESSHT 21 05 2015, 10:47

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzyılın projesi olarak adlandırdığı "Merkez Türkiye" projesini açıkladı.

Anadolu'da dev bir mega kent kurulmasını öngeren projeye göre, dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan dördüncü projenin Merkez Türkiye olması amaçlanıyor.

PROJENİN HEDEFLERİ NE?

Kılıçdaroğlu, partisinin iktidara gelmesi durumunda uygulamaya söz verdiği projenin çıkış noktasının "Türkiye'nin içine düştüğü orta gelir tuzağından" çıkartılması, küresel ticarette aldığı payın artırılması ve yatırım çekilmesi olduğunu söyledi.  

CHP genel başkanı, "Bu proje ile biz 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye ulaşıyoruz. 1,5 milyar nüfusa ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olmayacak bir avantaj. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz" dedi.

MALİYET NE KADAR OLACAK?

Projenin kamu-özel işbirliği ile gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Yatırımlar yerel fonlar, ve kalkınma bankaları da dahil olmak üzere küresel fonlar kullanılarak yapılacak.

2015 yılında temelleri atılması beklenen ve 20 yılda tamamlanacak projenin maliyeti 200 milyar dolar olacak. Bunun 40 milyar doları kamu, 160 milyar doları ise özel sektör yatırımlarıyla gerçekleşecek.

PROJEDEN BEKLENTİ NE?

Beklenti, proje tamamlandığında ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık bir katma değer yaratması.Kılıçdaroğlu, projenin 1 milyon 633 bin kişiye, çevresi de dahil edildiğinde 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacağını söyledi. Ayrıca kişi başına düşen milli gelirin 33 bin dolara çıkması da beklentiler arasında. 

Kılçdaroğlu: "2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek. İşsizlik yüzde 5’in altına inece büyüme hızı ortalama yüzde 6 olacak." 

KENTİN YAPISI NASIL OLACAK?

Mega kent için özel bir yasa üretilecek ve bu kent özel yasayla, yönetimlerle ve teşviklerle yönetilecek. Kılıçdaroğlu, "Mega kent’in yönetimi nasıl olacak? Özel bir yasa ile kurulacak. Bürokrasinin sıfıra indiği özel bir yasa ile. Vali atanacak, yönetimi sivil toplum örgütlerinden oluşacak" dedi.

Projeye göre, demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacak. Ayrıca bölgeyi kendi içinde de entegre edecek. Kılıçdaroğlu, "Şangay’dan yüklenen mal Bakü’ye gidecekse 55 gün geçiyor. Bu proje hayata geçtiğinde o mal 15 gün içinde Bakü’de olacak. Maliyetlerde yüzde 15-20’lik avantaj sağlanacak" dedi.

3 milyon nüfuslu olması hedeflenen kent sadece ticaret ve üretim merkezi değil, kültür, sanat ve fuarlar merkezi de olacak. Kılıçdaroğlu, "Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez. 3 milyon nüfuslu yaşanacak bir cazibe merkezi olacak. Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir. AR-GE, tekno park şehri. Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak" dedi.

Rusya ile ortak hızlı tren projesi, Türkiye’nin Suriye ve Irak sınır bölgesinin nanoteknoloji üssü haline getirilmesi, bazı uluslararası finans kuruluşları ile borsa merkezlerinin Türkiye’ye getirilmesi de projenin detayları arasında yer alıyor.

NEREDE OLACAK?

Kentin nerede olacağına dair bilgi vermeyen Kılıçdaroğlu, "Kurulan mega kent diğer kentlerin rakibi mi olacak? Tam tersi... Bu kentin Anadolu’nun bütün kentlerine büyük katkıları olacak.  Türkiye’nin en temel sorunu orta gelir tuzağından çıkmak. Sadece orta gelir tuzağı değil, bizim aynı zamanda orta teknoloji tuzağından da çıkmamız gerekiyor. Bu merkez iki alanda da bize güç verecek" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, kuzayde Samsun ve Trabzon’u, güneyde ise Mersin ve İskenderun’u mega kent ile buluşturacaklarını söyledi. 

EKONOMİ KURMAYLARI NE DİYOR?

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan CHP genel başkan yardımcıları ve ekonomi kurmayları Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, Türkiye'nin coğrafi konumundan faydalanacak projenin yeni bir şehirde gerçekleşeceğini söyledi.

Öztrak, coğrafi konumundan sadece boru hatlarında yararlanıldığını, bu projeyle ilk kez Türkiye'nin konumunun konsolide edileceğini söyledi. Ayrıca, projenin kredi bulmakta zorluk yaşamayacağını vurguladı.

Böke, projede 2017 yılı itibariyle özel sektör yatırımlarının önden yüklemeli olarak başlayacağını açıkladı. CHP genel başkan yardımcısı, projenin doğrudan yatırımların artması açısından da önemli bir proje olduğunu söyledi.


Yukarı

Business HT×