BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8946 % 0,09
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8946
% 0,09
1,0705
% 0,04
45,35
0,00
2.327,15
% 0,22
88,46
% 0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Halka arzlar için düzenleme şart

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, halka arzları canlandırmak için düzenlemelere hız verilmesi gerektiğini söyledi

SPK Başkanı Ertaş: Halka arzlar için düzenlemelere hız verilmeli
AA 25 05 2015, 11:09

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, halka arzların canladırılması için düzenlemelere hız verilmesi gerektiğini söyledi. 

"Yılın ikinci yarısından itibaren sermaye piyasalarımızı çok daha büyük halka arzlarla tanıştıracağız" diye konuşan Ertaş 2023'e kadar 25 öncelikli programda eylem planlarının hayata geçirilmesi durumunda ülke büyümesine yıllık yüzde 1-1,5 katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Ertaş özel sektör tahvil ihraçlarının da özendirilmesi gerektiğini söyledi ve 2016 yılında Borsa İstanbul'un kendi piyasasında işlem göreceğini belirtti.

Türkiye'nin artık tek başına bankacılık sektörüyle daha fazla büyümesini gerçekleştirme ihtimalinin düşük olduğuna dikkati çeken Ertaş, "Bundan sonra şirketlerimizi sermaye piyasalarını kullanmaya daha fazla davet etmek ve onları burada sunulan yeniliklerle ve sermaye piyasalarıyla daha fazla tanıştırmak artık kaçınılmaz bir ihtiyaç" dedi.

Özkaynakla finansmanın teşviki konusunda dünyaya örnek olabilecek bir düzenleme yaptıklarını belirten Ertaş, "İki ay önce yayınlanan bir Avrupa Birliği (AB) raporu iki sonuçla bitiyor. Biri borç yerine özkaynakla finansmanın teşvik edilmesi, diğeri de temettüler üzerindeki vergilerin kaldırılması. AB bunu daha rapor haline getirmişken biz bir kanun olarak parlamentodan çıkardık. Bu, önümüzdeki dönem için pek çok ülkeye referans olacak bir düzenleme" ifadelerini kullandı.

Özkaynaklarla finansmanın teşvikine yönelik kanunun son derece önemli ve cömert bir düzenleme olduğunu vurgulayan Ertaş, hem şirketlerin mali yapısının güçlenmesi hem de ülke büyümesine daha fazla katkı sağlanması için bunun çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi.


Halka arzlarla ilgili iki yıldır çok sayıda düzenleme yaptıklarını anlatan Ertaş, daha büyük ölçekte ve daha kaliteli şirketleri sermaye piyasalarıyla tanıştırmak için birlik bünyesinde bir çalışma komitesi kurduklarına değindi.

Ertaş, vergi düzenlemeleri ve kaliteyi artırmaya yönelik düzenlemeleri bir araya getirince, yılın ikinci yarısından itibaren çok daha büyük halka arzlarla sermaye piyasalarını tanıştıracaklarını dile getirdi.

Finansal eğitim konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Ertaş, "Finansal eğitim konusunda bir site hazırladık. Şu anda düğmeye basma noktasındayız. Başbakan Yardımcımıza arz edeceğiz, onaylarını aldıktan sonra açılışını yapacağız. En basit yatırımcıdan doktora öğrencisine kadar, bankacılıktan sigortacılığa sermaye piyasalarından bireysel emekliliğe tüm unsurları içeren bir sitemiz hazır. İnşallah çok yakın bir tarihte bunu da Türkiye ile tanıştıracağız" dedi.

Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'na (TEFAS) çok uğraş verdiklerini belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Bu bir Türkiye projesi. Türkiye'deki bütün yatırım fonlarını tek bir elektronik platformda topladık. Yatırımcılarımıza büyük bir hizmet diye düşünüyoruz. Bu siteyi hayata geçirmemizdeki en büyük amaç, özellikle döviz ve altın gibi verimsiz alanlardaki tasarrufları bizim TEFAS'la buluşturmamız gerekiyor. TSPB'nin buradaki tanıtım faaliyetlerinin yetersiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu daha fazla tanıtırsak çok büyük potansiyeli olan bu proje ülkeye büyük hizmetler sağlayacak. Lütfen tüm paydaşlar bu konuda elinden gelen tüm desteği versinler. Şu anda kendisini kanıtlamış ve çok şey beklediğimiz bir proje. Buna herkesin daha fazla destek vermesini özellikle istirham ediyorum."


Yukarı

Business HT×