BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9573 % -0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5552
% 0,05
34,9573
% -0,04
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küba ABD'de hesap açtırdı

Amerika-Küba ilişkileri giderek sıkılaşıyor. Küba Hükümeti'nin bir Amerikan bankasında artık hesabı var. Florida merkezli Stonegate Bankası bundan böyle Küba Hükümeti'nin finans işleriyle ilgilenecek

Küba ABD'de hesap açtırdı
CNN MONEY 22 05 2015, 14:31

Küba Hükümeti artık ABD içindeki işlerini sadece nakitle yapmak zorunda değil çünkü Küba'nın da artık bir Amerikan bankasında hesabı var.

Florida merkezli ve 10 yıllık bir banka olan Stonegate Bankası bundan böyle Küba hükümetinin finans işleriyle ilgilenecek.

Amerika-Küba ilişkilerini yenileme yönünde atılan bu yeni adımın Küba'nın gelecekte bir Amerikan Konsolosluğu açmasını kolaylaştırması hedefleniyor.

Küba, en son Amerika konsolosluğunu 1950'lerde kapatmıştı. Amerikalı ve Kübalı yetkililer bu hafta Amerikan Kongresi önünde tanıklık ediyor ve iki ülkede konsoloslukların yeniden açılması için kulis yapıyor.

Stonegate CEO'su Dave Seleski yaptığı bir açıklamada "Umuyoruz ki iki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerini normalleştirme yolunda attığımız bu ilk adım hem ABD'de iş yapmak isteyen Kübalılar için, hem de Küba'yla iş yapmak isteyen Amerikalılar için yararlı olacak" dedi.

Yatırımcılar da bu gelişmeyi beğenmişe benziyor: Stonegate (SGBK) hisseleri, Çarşamba günü yapılan Küba açıklamasının ardından yüzde 4 artış gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Küba'yla diplomatik ilişkileri normalleştirme çabalarına Aralık'ta başlamıştı. Küba'nın Washington D.C. ofisi bir buçuk yıldır bankasız işleme devam ediyordu.

ABD ve Küba arasındaki ilişkileri yenilemekle ilgili en büyük zorluklardan birisi iki ülkenin finanslarını aynı sayfaya getirebilmek. Pek çok Amerikalı işadamı Küba'ya gitme fikrine ilgi gösteriyor ancak gitmeden önce finansal altyapıda ilerlemeler ve Havana'da Amerikan bankaları görmek istiyor.

Americas Society'den siyaset yöneticisi Alana Tummino durumu, "Bu uzun süredir beklediğim iyi bir haber, ve sonunda normalleşme çabalarında rastladığımız bir sorunu aşmamızı sağlayacak" diye yorumladı.

Stonegate Bankası, merkezi Florida'nın Pompano Bach şehrinde bulunan ve Florida çağında 21 şubesi olan küçük yerel bir banka.

Bazı Amerikan işletmelerinin şimdiden Küba'da sanal bir ayağı var. Airbnb ve Netflix artık Küba'da da mevcut ancak çok az sayıda Kübalı'nın internete erişimi var.

Mayıs ayı başlarında, Jetblue New York ve Küba arasında haftalık uçuşlar sunmaya başlayacağını açıklamıştı. Kredi kartı şirketleri de aynı şekilde Küba'ya doğru bir atılım yapıyor.

Ancak bankalar Stonegate hamlesine kadar Küba'yla iş yapmak konusunda kararsızdı.

Nisan ayında, Obama Küba'yı Amerika'nın terrörizm listesinden kaldıracağını açıklamıştı. Küba 30 yıldan uzun süredir söz konusu listedeydi.

Latin Amerikalı liderler, uzun süredir Amerikan başkanlarını bölgeye karşı emperyalist olarak nitelendirdikleri tutumları yüzünden eleştirmekteydi. Ancak Küba'ya uygulanan ambargoların kalkma olasılığı ufukta göründüğünden beri Obama'ya karşı daha ılımlı görünüyorlar.

Yukarı

Business HT×