BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5302 % 0,00
EUR/TRY 34,7415 % 0,16
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5302
% 0,00
34,7415
% 0,16
1,0655
% 0,11
45,44
-0,05
2.388,40
% 0,39
87,18
% 0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küba’da emlak devrimi

Küba'da emlak pazarı herkesin iştahını kabartıyor. Küba vatandaşları evlerini alıp satmaya başlarken, yabancılar da bakir ülkenin gayrimenkul sektörüne yönelik yatırım planları yapıyor

Küba’da emlak devrimi
WSJ 03 04 2015, 14:30

Küba vatandaşları bir yandan evlerini alıp satmaya başlarken, yetkililer de yabancılar için lüks tatil evi pazarı planlarını yeniden ele almaya başlıyor.

Değeri 1.2 milyon doları bulunan mermer zeminli ve muhteşem manzaralı evler işçilerin ayda 20 dolar kazandığı Küba için çok fazla gibi görünebilir. Fakat bu evi satmaya çalışan emlakçı John Jefferis’e göre hedef alıcısı tamamen farklı bir demografik geçmişe sahip.

“Yabancılar tarafından resmi olarak satın alınabilecek çok az apartman var ve ne zaman herhangi bir şeyin sayısı sınırlı olursa o zaman fiyat da prim görüyor” diyen Jefferis, ABD’deki zengin komşusunun bu evi satın almakta zorluk çekmeyeceğini söyleyerek “Onların ne ilk, ne ikinci ne de üçüncü evleri. Böyle söyleyeyim” ifadelerini kullanıyor.

Bütün bunlar Küba’da son dönemlerde devam eden bir emlak devriminin parçaları. Fidel Castro’nun hükümete gelmesinin üzerinden 50 yıldan fazla bir dönemin geçmesinin ardından Kübalılar evlerini satarak veya yeni ev satın alarak kendilerine ait gerçek bir varlık oluşturmaya başlıyor.

Yetkililer de yabancılar için lüks tatil evi planlarını yeniden gündemlerine alıyor. Ve ABD ile Havana arasındaki diplomatik engellerin kaldırılması da ABD vatandaşlarının ülkede ev almaya başlamasının ardından neler olabileceğine dair spekülasyonları körüklüyor.

Ontario merkezli Point2Cuba.com’un kurucularından birisi olan Yad Aguiar, “ABD vatandaşlarından kaç telefon alıyoruz hayal bile edemezsiniz” ifadelerini kullanıyor.

54 yıllık ambargo şimdilik devam ederken ABD vatandaşları adadan ev almayı bırakın, oraya seyahat bile edemiyor. Küba yasaları da ülke vatandaşı olmayanların birkaç bölge hariç ev sahibi olmasını yasaklıyor. Fakat bu durum yabancıların yasal boşluklardan faydalanarak ucuzken toprak alma girişimlerini durdurmaya yetmiyor.

Bu durum özellikle devrimden sonra ülkeden ayrılan ve şimdi gittikçe daha fazla söz sahibi olmaya başlayan Küba-ABD vatandaşları için geçerli. ABD seyahat yaptırımlarından etkilenmeyen bu kişiler ABD’de para kazanarak Küba’da eski evleri yeniden restore ettirip varlıklarını artırabiliyor.

Küba-ABD vatandaşı girişimcilerden Hugo Cancio, “Yastıklarının altında 300 bin, 400 bin veya bir milyon dolar olan ve Miami’de yaşayan birçok Kübalı şimdi oraya gidiyor ve ev satın alıyor” diyor.

Ailesine ait yüzyıllarca önce inşa edilen bir konutta “bed-and-breakfast” işletmeciliği yapan Nereida Margarita Alvarez, son dönemlerde bir Kübalı tarafından evi için 400 bin dolar teklif edildiğini dile getiriyor.

Yurtdışından finanse edildiği varsayımına geldiğini söyleyen Alvarez, teklifi reddettiğini söyleyerek “Parayı nereden bulduğunu bilmiyorum. Hiçbir Kübalı’da böyle bir para yok” ifadelerini kullanıyor.

Fidel Castro sonrasında değişim sinyalleri veren Küba’da en büyük talebi şimdilik emlak sektörünün göreceğine dair işaretler gelmeye devam ediyor.

Yukarı

Business HT×